Volumul de poezii a lui Tiberiu Neacșu, „Sindromul Joubert” se lansează la Librăria „La Două Bufnițe”

tiberiu neacsu
Distribuie:

Pe data de 22 februarie, ora 18.00, Librăria „La Două Bufnițe” din Timișoara găzduiește evenimentul de lansare a volumului de poezie intitulat „Sindromul Joubert” de Tiberiu Neacșu. Autorul va fi însoțit de invitații săi speciali, Alexandru Higyed și Daniela Rațiu, care vor aduce un plus de profunzime și perspectivă asupra creației poetice.

„Sindromul Joubert” este un volum care explorează subtilitățile unei afecțiuni rare în domeniul neurologiei pediatrice, punând în lumină aspecte sensibile ale vieții și emoțiilor umane. Sindromul Joubert, caracterizat de o afectare a părții cerebeloase responsabile de echilibru și coordonare, devine metafora unei călătorii poetice în universul fragil al existenței.

Tiberiu Neacșu, poet și traducător născut în Timișoara în 1981, aduce în fața cititorilor o operă ce transcendă barierele limbajului medical și transformă simptomele acestei tulburări în imagini poetice profunde. Dezvoltarea motorie întârziată și ataxia devin elemente narative ale unei povești personale, în care poetul reflectează asupra incompatibilității prezentului cu momente din trecut.


Dana Zetu subliniază în recenzia sa pentru Matca Literară, că Neacșu abordează aceste simptome cu luciditate, transformându-le într-o formă de incompatibilitate a prezentului cu trecutul. Aceste momente epuizate devin subiectul unei mitologii personale, construind structura singurătății care pulsează în inima volumului. Sindromul Joubert devine astfel o metaforă a tuturor aspectelor vieții asupra cărora poetul nu are control.

„În neurologia pediatrică, Sindromul Joubert desemnează o afecțiune rară a părții din cerebel responsabilă de echilibru și de coordonare. Dezvoltarea motorie întârziată și ataxia sunt simptome ale acestei tulburări pe care Tiberiu Neacșu le traduce în volum printr-o formă de incompatibilitate a prezentului cu momente din trecut, pe care le analizează cu luciditate și retroactiv le oferă greutatea unui mare regret.

Momentele epuizate fac subiectul mitologiei personale a autorului și asamblează structura singurătății de forța „următoarei bombe atomice“ din inima volumului. Astfel, afecțiunea medicală devine o expresie pentru toate lucrurile asupra cărora poetul nu are control, linie ce străbate trecutul, cu o copilărie conservată în chihlimbar, prezentul unei singurătăți devastatoare și viitorul care stă sub semnul extincției.”scrie Dana Zetu în Matca Literară.


Tiberiu Neacșu, s-a născut și a crescut în Timișoara și a devenit cunoscut în lumea literară nu doar pentru creațiile sale, ci și pentru rolul său de editor al revistei online Crevice. Poeziile sale au traversat granițele, fiind traduse în nouă limbi străine și publicate în diverse reviste literare internaționale, precum The Shallow Ends, Plume Poetry, Poesis Internațional, Crevice și Dilema veche.

Tiberiu Neacșu nu este la prima sa incursiune în lumea poeziei, el a mai publicat volume precum „Nebuna” în 2000, la Editura Convorbiri literare, și „Acrobat în zece pași” în 2013, la Editura Tracus Arte.

Link al evenimentului pe Facebook îl găsiți aici.


 

Categorie: Cultură
Etichete: alexandru higyed, daniela rațiu, sindromul joubert, tiberiu neacsu
Distribuie:
Articolul anterior
Scrisoarea deschisă criticând poziția PEN America asupra războiului din Gaza ajunge la 500 de semnături
Articolul următor
Evaluarea activităţii din 2023 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad şi a unităţilor din subordine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie