Liga 3 | Privind prin gard la cele 10 din seria 8

șoimii lipova
Distribuie:

Liga 3 – o „radiografie amicală” a jocurilor celor 10 echipe din județele Arad, Timiș și Bihor care se pregătesc pentru ieșirea din iarnă în vederea reluării campionatului, de la începutul lunii martie.


  • Capitolul 1 – Arădenele
Progresul Pecica – Cât e pită și clisă pe masă, „play-off” să iasă!

pecica

Pită este la Pecica, ohooo! Și încă bună! Și „brutarul șef” d-acolo are mereu câte o felie pusă de-oparte pentru Progresul, echipa locală. Dealtfel gruparea de pe Mureș are strânsă în jurul ei un grup de oameni faini, care iubesc fotbalul și dau cum și ce pot, ca echipa să performeze. În limitele unei echipe mici, dar cu miez sănătos. Este cine să dea și clisă, au în gașcă și un „rege al grilurilor”, primarul pune mereu deoparte un procent din buget, că doar a jucat și el fotbal. Și uite așa, Progresul progresează cu pași mici, dar siguri. Cu un grup de jucători strâns în jurul lui Dan Stupar, meseriaș deja vechi în breasla antrenorilor.        

Anul sportiv a început pe 22 ianurie, când galben-albaștri s-au strâns pe baza „Pădurice”. Ca practicanți de sport rege, cam tot ăia sunt care au gătat anul. Ah, Capătă please deja cu o lună și ceva înainte de revelion. Că i s-a făcut iar dor de TIR băiatului, după ce-l lăsase și încercase să găurească iar porțile adverse. N-a mai mers, așa că al nost’ „Capi” merge-n cursă acum. De la Pecica a plecat și-un copil talentat cică, la Poli. Adamcsik se cheamă, dar Progresul n-a rămas în gaură. L-a luat pe Patrik Pășcălău, care încheiase cu Poli sezonul de toamnă. Nah, „dau banu, iau Framu!”, vorba lui Patraulea. Mă bucur că Patrik va da goluri la o trupă serioasă. Lipsă la număr a fost și Avalumun (Shioando pentru colegi). Africanul împrumutat de la UTA era plecat la o mișcare cu Metaloglobus, așteptăm o vedere cu ultime noutăți, dacă rămâne în Colentina.

Pecica e pe patru și aici ar vrea să termine, deși nu au „play-off” pe lista de „must”. Au program greu însă, la Lipova, cu Poli acasă și la Bihor. Brrr, teoretic nu știi câte puncte să-ți propui. Cum câte? Toate! Că v-ați călit în cupă, unde ați văzut cum se face de la Gicu Grozav, Gabi Iancu sau Marius Lupu. Stupi, Bozi, băieți, bucurați comunitatea locală, pe Peti, Dorel, Costel, Ghiță, Cristi și toți din gașca lor faină, faceți cumva să intre și Aradul cu o echipă în „top patru”. Baftă!

Până atunci, Progresul se călește în amicale cu Cermei (03.02), Zalău (07.02), Curtici (10.02), CAO (17.02), Ungheni (21.02), Sântana (24.02), Ghiroda (28.02), Păuliș (02.03). 


Șoimii Lipova – „Dolce far niente” și-n vestiar, și-n vistierie

lipova

La Lipova nu-i mai virusul acela ce a ținut Șoimii în topul seriei ultimii ani. S-au câștigat meciuri tari, s-au jucat baraje, dar de intrat au intrat tot timpul alții. C-așa-i în fotbal, intră cine posedă, sau cine știe să gestioneze bine ce are. În vestiar și-n vistierie Și după atâta „evitare a promovării”, oamenii ce se mai implică la clubul de lângă bazarul turcesc și-au dat seama că tot un frast este locul doi, sau locul șase. Și așa și-au făcut organigramă de „numa să nu picăm” și la final de an chiar pe șase s-au clasat. Bun pentru obiectiv. Chiar sunt premise de ceva mai sus. Dar la-nceput de an, ca-n fiecare casă, programarea bugetului e baiul.

La Lipova s-a vorbit zilele trecute în „CL”, de „cașul” pentru fotbal. Problema la Șoimii este c-au rămas fără cei ce au băgat cel mai des mingea în poartă în meciurile jucate până acum în campionat. Ciubăncan a fost chemat la clubul de care aparține, CFR Cluj, iar Cristi Gavra era la Dumbrăvița, care-l vroia împrumut. Lipova a acceptat mișcarea, dar solicitase timișenilor – cărora le dăduse „șapte” nu cu mulți ani în urmă – să direcționeze pe Mureș 3-4 jucători de care se pot lipsi în eșalonul secund, tot împrumut. Numa Dumbrăvița nu prea are ce da la Lipova, deoarece „coach”-ul din comuna unde s-a născut legendarul Dobay, dă pe bandă rulantă afară jucători (șapte până acum!), cică din motive de beting. Posibil!

Și Cristi Todea a condus prima mișcare pe 22 ianuarie. Nu-i mai are în lot pe Blickling și Bulboacă, reîntorși la Viitorul Arad, dar la Șoimii au venit  trei tineri,

Raul Țurcanu, Mario Andrieș și Alex Bokse. Și „prezi” ăsta de avarie, scanează toată țara să mai aducă ceva. Că-n județ e sărăcie. Între timp, Todea și Norbi Polgar își vor regla echipa în amicale cu UTA U18 (31.01), Felnac (03.02), Cermei (07.02), Ghiroda (10.02), Periam (14.02), Sântana (17.02), Viitorul (21.02), Sânandrei (24.02), Socodor (28.02), Lotus Felix (02.03). Meciuri multe, dar practicanții se bucură mai mult de ele, decât să fugă a luda pe dig. Și mai ceva. Eu am un regret. Speram ca Șoimii să salte odată și-odată în eșalonul secund, dar standardul a scăzut și cine știe care va fi prima echipă din județul Arad care va face acest pas, după ce Ineu și Pâncota… Dacă va fi vreaodată una.


Gloria Cermei – No hai să le-arătăm că știm fotbal!

gloria cermei

Antrenorul-jucător Radu Popa și-a văzut la față toți băieții pe 22 ianuarie. Și de data asta, e timp de updatat echipa, de lipit fisuri, de strâns unde trebuie ca Cermeiul să conteze pe orice teren și cu oricine. Și nu glumesc, că-i știu bine pe Radu Popa, dar și pe „inima” acestui club, Petrică Bulza. La „sămădăi” a fost bine, a fost rău (ca finanțe), dar tot n-au renunțat la pasiune.

Acum, ca strategie de pregătire, că o dau și pe limbaj „UE”, cermeienii aveau varianta să fugă centralizat prin Moneasa. Dar cum zăpada vine la noi prin martie – glumesc, dar nu-s departe de adevăr – n-are rost ca băieții să sprinteze pe pietre. Așa că Radu și noul său ajutor, Claudiu Ghiță, pun gărdulețe și jaloane pe Motorul, întind saltele prin săli de profil din Arad, sprintează cu băieții pe tartanul de pe Gloria. Și-i mai bine așa, că Aradul e locație aleasă și de Mircea de la UTA, clubul model cu aceleași culori ale „sămădăilor”.

Radu Popa spunea că n-ar mai avea nevoie la Cermei de câțiva băieți din Timiș, că-i greu cu naveta. Așa că s-a renunțat din acest motiv la Ssemakula (care totuși ar putea să-și rezolve șederea), Siel, Bunea și Rădulescu, spre alte zări plecând și Țurcanu, Andrieș și Perenyi.

Radu Popa mi-a zis că aduce patru-cinci jucători peste nivelul acestui eșalon. Și a-nceput să o facă. A venit un atacant experimentat, Alexandru Moise, tocmai din ălalalt colt de țară, de la Axiopolis Cernavodă.

Cermeiul a luat și de la Ineu doi copii buni, Fabian Nica, fundaș stânga și Ianis Sas, mijlocaș. Personal mă bucur și de reîntoarcerea la fotbal a lui Robi Rusu, 16 ani, portar extrem de talentat, cu gabarit bun, băiatul lui Adi Rusu, fostul fundaș al UTA, acceptând să joace la Cermei. „Prim căpitan, Robi!”.

În probe era și un atacant de la Giarmata, pe nume Adrian Sevici, existând și un deranj în club, care este „forțat” de jucătorul Lazăr să-i fie dat drumul. Cermeiul ar face-o, dar cu ceva bănuți pe el.

Ca meciuri amicale, Cermeiul întâlnește sâmbătă Viitorul Arad, apoi pe Pecica (03.02), Lipova (07.02), Felnac (10.02), Lotus Felix (17.02), Ghiroda (21.02), Beliu (24.02), Zăbrani (02.03).


CS Socodor – Mai au un singur dor, să bată tot la Socodor

socodor

Știți bine – care sunteți conectați la eșalonul trei din zona noastră – că Socodor a intrat în vară în Liga 3, a bătut primele două meciuri și după aia au uitat cum se face să mai aduni puncte. Ok, e greu ca nou promovată, deși în pauzele intersezon, băieții lui Petrică Crișan și Tibi Darazs, băteau ca pe covoare echipe bune de liga trei, în amicale. Dar Copil, Pirtea, Țoca și restul de băieți, au văzut că atunci când joci pe puncte, treaba e mai grea. E greu și cu (unii) arbitri, trebuie să fi atent la tot ce mișcă. Că „râul, ramul” lucrează pentru cei descurcăreți.

Într-un final, socodorenii au mai bifat două remize, dar tot pe loc de „come back” în județ sunt. Pentru a se pregăti mai minuțios pentru finalul de sezon și implicit pentru „play-out”, antrenorul Tibi Darazs și-a strâns echipa pe 20 ianuarie.

Mitruț Copil a plecat la Sântana, cu care va lupta să promoveze, că băiatul ăsta, născut talent, dar care joacă acum din plăcere, mai vrea un titlu de județ în CV. Un pic de bai este la Socodor, pentru că dacă a plecat omul cu centrări, n-a mai venit la echipă nici „vârful” ce beneficia de ele. Lucas Câmpan a fost direcționat de UTA, club de care aparține, către Corvinul Hunedoara, deși primii care-l vizaseră erau cei de la FC Bihor. Tibi Darazs nu-l mai are sub comandă nici pe Alex Găvrilaș.

Iar la portarul Sârb s-a renunțat. Socodorul a și primit un jucător bunicel. UTA l-a lăsat aici pe atacantul Paul Mercioiu, 20 de ani, care a jucat ultimul sezon la Dumbrăvița. Tibi spune că mai vrea câte un băiat bun, din poartă până-n atac, antrenorul fiind necăjit că nu-l poate avea la toate antrenamentele pe Pirtea, care are și alt program în afara fotbalului, iar pe lângă talent, mai trebuie și să fugi. Dar cei de la CS Socodor nu vor fugi tot timpul în pregătirile de iarnă. Vor juca și fotbal, amical, iar pentru asta vor trece de câteva ori granița în Ungaria, să-și măsoare forțele cu Körösladányi MSK (30.01), Bekescsaba (03.02) și Füzesgyarmati SK, fiind călcate însă și tăpșanuri autohtone din județ, în dispute cu Beliu (10.02), CAO (17.02), Glogovăț (21.02), Lipova (28.02) și Felnac (02.03)


ACB Ineu – Și bătuți (prin serie) și cu banii (ne)luați 

acb ineu

Cea mai bătută echipă din serie, s-a bazat la final de an doar pe banii din colindă. Că în caseria academiei a bătut vântul. Bine, la șase puncte strânse, n-ai avea pe ce să ceri bani. Și-așa, codașii reprimiți la cerere în vară în eșalonul trei, tot au fost mai șmecheri decât colegii mai mici, care-s și mai ultimii în liga patru. Unde au luat și paișpe, dublu cât au luat aștia „mari”. În fine, cu microbuz de africani, cu copii, cu veterani (cîțiva), Ineul a dezamăgit pe toată lumea. Chiar dacă coach Sculici tot zicea printre cuvinte, că e bai în club. Baiul s-a aflat când cei ce au bătut mingea în campionat, au cerut salariile la final de an, că nu mai văzuseră de câteva luni ceva mișcare la interogare sold. Șefii au spus „n-avem”, așa că antrenorul, Cristi Sculici, a zis pa, v-am lăsat, asta a fost tot după zece ani de șef de academie.

Ce era de făcut? Lacătul era pregătit, dar nu fusese împins să facă „click”. Totuși bieții de la ACB, vin la fotbal pe un contract, pe un salar, care trebuie dat, indiferent ce prestează. Mă rog, cu penalități de rigoare, dacă sunt „clauzate”. Numai că datoriile sunt mari, ba chiar mari-mari, zic cei ce au contabilizat în paralel. Demisie își dăduse și președintele Palade, iar gestul era pe programat să fie aplicat și de secunzii Mihuț și Ponta, în timp ce primarul spunea că „bani vor fi, dar nu se știe când”, că edilul are alte griji în capul agendei. Totuși șeful primăriei și-a exprimat nemulțumirea că academia a lucrat a luda, spunând printre altele cam așa: „ce v-a trebuit echipa a doua?” și omul are dreptate, la cât a înfrânt echipa asta prin județ.

Și primarul a i-a mai întrebat pe cei din Academie, „ce caută atâția jucători străini p-aci, că sunt cheltuieli mari și cu ei”. Și aici se poate înțelege „quiz-ul”, că n-a ieșit până acum nici o afacere cu africanii, cel lăsat în vară la Craiova fiind rambursat la final de an de juveții lui Rotaru. Și Călin Abrudan, edilul șef – a încheiat cu o frază interesantă: „Probabil la vară, conducerea orașului se va implica și mai mult la club, la echipă, fotbalul nu va muri, doar activitatea trebuie eficientizată la maxim”. Mi se pare normal.

Lacătul n-a fost închis nici după revelion. Ba chiar a fost scos din zăvor. Pentru că oamenii ce au făcut (mai demult) și mai pot face (de acum încolo) ceva ca echipa să continue, s-au pus la masă, au creionat un plan de redresare, au strâns bani de-un salariu (din vreo cinci) și l-au dat repede la băieți, l-au sunat pe Cristi Sculici să vină repede că are material la antrenament și așa, din 23, pe „Centralul” din Ineu s-a făcut iar mișcare, s-au reluat antrenamentele. Ce să facă copiii? Că la Ineu e pita lor, văd ei în vară ce vor face. Cei de la masa „reconcilierii” le-au promis că mai primesc și alte salarii. Numai că șansele să scape (iar) de retrogradare sunt de „doi lei”. Că alt loc nu știm dacă vor mai cere-n vară la FRF.

Și dacă tot vin băieții la antrenamente, se caută și echipe cu care Ineul să dea amicale. Numai că la activiatea – reluată pe coate și genunchi – nu mai participă Nica și Sas, plecați la Cermei și Rucăreanu, plecat la echipa din localitatea natală, Aurul Brad.


  • Capitolul 2 – Timișenele
ASU Poli Timișoara – Iar se poate cânta „Cu Poli până la Pecica!”

poli

Eu am făcut școala superioară la Timișoara. Și am văzut o sumedenie de meciuri pe „1 Mai”, Poli jucând cu echipe de la Paroșeni sau Orăștie, până la Sporting Lisabona și Real Madrid. Așa că nu pot să mă împac – chiar dacă sunt arădean de 30 de ani – că Timișoarei i-a fost activat din nou imnul (de către șugubății suporteri arădeni) „Până la Pecica, cu Poli până la Pecica!”.

Chinuită prin Liga trei, Poli – antrenată de Paul Codrea – s-a descurcat binișor până acum în seria 8.

Mai ales prin județul nostru Din 15 ianuarie, alb-violeți s-au întors la treabă, că vor neapărat să prindă un loc de baraj. Pe „Baza 2”, unde (și) eu făceam sport cu profesorii Godeanu sau Radoslav, la antrenamente au fost și trei băieți chemați la probe, pe nume Pamfile, fundaș stânga (da, fost nu demult la Lipova), Adamcsik, mijlocaș (venit de la Pecica) și Istratie, 19 ani, atacant, crescut de Poli Iași, dar venit după ce în toamnă a jucat pentru Progresul Spartac în liga doi.

V-am spus mai sus că Pașcalău a lăsat Poli și a venit la Pecica, Poli despărțindu-se și de Taub și Tudoran.

Ca meciuri test, Poli va juca cu Millenium Giarmata (27 ianuarie), Unirea Sânnicolau Mare (3 februarie), CSC Dumbrăviţa (10 februarie), CSU Alba Iulia (14 februarie), Viitorul Şimian (17 februarie), CSM Deva (21 februarie), Avântul Periam (24 februarie) şi Crişul Sântandrei (2 martie). 


CSC Peciu Nou – Se poate să ne-ncercăm și noi șansa în play-off?

peciu nou

Promovată în premieră în vară, CSC Peciu Nou s-a descurcat peste așteptări în liga trei.

Dar analizând mai atent, era de așteptat la ce jucători și-au strâns în lot. Cu care acasă – mai ales – au fost zmei, inclusiv cu Poli. Cu Sorin Gheju antrenor, Peciu n-a pierdut în decât trei meciuri din 15, iar pentru că până la intrarea în play-off mai au trei dispute – la Buziaş, cu Lipova şi la Poli – se lucrează din 23 ianuarie pentru un final în forță.

Timișenii au renunțat la fundașul Matei, fiind trimis la plimbare și atacantul Cristodulo. La veniri, Peciu are un nume important, Sinișa Sporin, un fundaș timișorean cunoscut în zona noastră. Echipa clasată pe locul trei va juca amicale cu Poli Under 19 (27 ianuarie), Flacăra Parţa (3 februarie), CS Sânandrei Carani (10 februarie), Progresul Ciacova (17 februarie), CSC Ghiroda (24 februarie) și  Giroc-juniori (2 martie).


Phoenix Buziaș – Efervescență lângă izvorul de apă minerală  

buzias

Cu un antrenor dibaci, Cosmin Petruescu, ai liniște că se muncește bine. La Buziaș s-a făcut asta, dar depinde și tot ce ai în custodie ca să poți sparge tiparele.

Ca niște gospodari care se respectă, Buziașul a avut stability planul de bătaie înainte de finalul de an. Antrenamente se vor face doar de luni, 29 ianuarie, local,  adică la Carani, unde joacă „acasă” Buziașul. Este pe listă și un cantonament, la Buziaș (normal!) din 1 în 10 februarie.

Petruescu nu-i mai are în lot pe Pamfile și Horcea, fiind atenți pe piață să găsească ceva de pus la loc, chiar mai de valoare, nu doar la număr.

Buziașul a aproape de careul „play-off”, dar oamenii spun că ei vor doar să mai joace și următorul campionat în liga trei. Pentru acest deziderat, Buziașul va juca amicale cu Poli U17 (27 ianuarie), Poli U19 (31 ianuarie), Progresul Gătaia (3 februarie), CSC Belinţ (10 februarie), CSM Reşiţa (14 februarie), CSC Dumbrăviţa (17 februarie), Unirea Sânnicolau Mare (20 februarie), Viitorul Arad (24 februarie), CSM Deva (28 februarie), Voinţa Lupac (2 martie).

 


Avântul Periam – Au destul Avânt pentru salvare?

periam

Din 18 ianuarie, Răzvan Leucă își fugărește elevii, îi pune să sară jaloane, face cu băieții mersul piticului, fac orice, dealtfel pentru ca Avântul Periam să facă puncte în meciurile rămase de jucat din sezon regular și play-out, să fie și la vară în „liga celor o sută”, așa de iubită (la votul președintelui) de către FRF.

Periamul a jucat deja și un prim amical cu Ripensia U17, pe care i-a bătut cu 5-4. Și n-au jucat în curtea școlii!

Sunt și modificări în lotul echipei de pe Mureș, aceștia fiind Rosus, fundaș de la Deta, dar a plecat portarul Gârlea la Viitorul din Arad, plecat – nu se știe unde – fiind și fundașul Kuhn.

Acu’ sâmbătă, Periamul va juca un amical la Arad cu UTA Under 19, celelalte partide test fiind cu Unirea Sântana (3 februarie) AS Gelu (10 februarie), Şoimii Lipova (17 februarie), Timişul Şag (21 februarie) Poli (24 februarie) și Pâncota (2 martie).


  • Capitolul 3: Bihoreana

FC Bihor – Cu Vânău și Tincău speră să nu fie rău (la final) 

fc bihor

Bihorul ne-a lipsit. Că n-au avut echipă câțiva ani, până fostu’ primar a renovat orașul. Au revenit, anul trecut au jucat un baraj, fără efect la promovare, dar anul ăsta e al lor. Asta dacă nu se confirmă vorba că „bihorenii sunt oltenii Ardealului”, asta pentru că le place să conducă. Finalul, adică barejele, sunt baza.

Până la baraje, sau play-off măcar, liderul FC Bihor a intrat la pregătire din 17 ianuarie, cu antrenamente pe arena „Iuliu Bodola”. Din start au fost anunțate transferuri la greu. Adică șase! Aceștia sunt: Eric Andrei Vînău (mijlocaș central), Luca Tincău (mijlocaș ofensiv), Ionuţ Tănase (închizător), Sergiu Ciocan (mijlocaș de bandă), Krisztian Gagyi (fundaș stânga) și Vlad Gîsă (fundaș central), toți de la liga doi, unii crescuți pe afară, în Anglia, sau Portugalia, c-așa-i la modă acum cu copiii din diaspora. Președintele George Tătar știe și subliniază că pentru FC Bihor începe „un an greu, dar un an în care, la mijlocul lui, în vară, dorim să ne bucurăm cu toţii de atingerea obiectivului propus”. N-a plecat nici un jucător de bază de la liderul seriei 8, fiind luați la pregătire și trei juniori din grupa 2008, aceștia fiind Arsenie Mocan (portar), mijlocașul Stelian Bohuș (mijlocaș) și Darius Mihuț (atacant). Lista de amicale este la fel de stufoasă la FC Bihor. Florin Farcaș își va dirija elevii în dispute cu Unirea Dej (27 ianuarie), iar la intrarea în cantonamentul de la Băile Felix (31 ianuarie-09 februarie), adversar va fi Corvinul Hunedoara. Mai sunt meciuri amicale cu Işalniţa (3 februarie), CSM Sighetu Marmaţiei (9 februarie), CSM Satu Mare (17 februarie), SCM Zalău (21 februarie, în deplasare), Victoria Carei (24 februarie, în deplasare) şi echipa bihoreană de ligă a IV-a din Diosig (2 martie, cel mai probabil în deplasare).

Deși ca vecini de județ, ne-am bătut cu ei (la propriu), le-am dat și ne-au dat jucători de-a lungul istoriei, ca arădeni le dorim să promoveze. Dar să nu aibă prilejul să joace pe la Arad doar amicale, sau dacă merg în continuare, pe prima scenă. Ligii a III-a se va relua pe data de 9 martie.
Baftă tuturor la pregătiri!


 

Categorie: Sport
Etichete: ACB Ineu, ASU Poli Timișoara, Avântul Periam, CS Socodor, CSC Peciu Nou, FC Bihor, gloria cermei, liga 3, Phoenix Buziaș, progresul pecica
Distribuie:
Articolul anterior
Un bărbat de 60 de ani din Apateu a fost reținut 24 de ore pentru încălcarea ordinului de protecție
Articolul următor
Și-n ultimele 48 de ore șoferii arădeni au fost pradă ușoară pentru polițiști: 165 de sancțiuni contravenționale, dosare penale pentru consum de alcool, 6 permise de conducere reținute și retrase 10 certificate de înmatriculare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta otelul 3 large

URA ȘI (ÎNAPOI) LA GARĂ!

UTA – OȚELUL GALAȚI 3-1 (0-0) Au marcat: Omondi (62), Luckassen (78), R. Pop (81) – Cisotti (90+4) 25 aprilie 2024, ora: 16.45, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12°C, spectatori: 7500.…