[ACTUALIZARE]
Secția de neurologie în care bătrâna se afla, era situată la etajul V al clădirii spitalului. Liftul s-a blocat în coborâre, între etajele V și IV
Liftul s-a blocat la scurt timp după urcarea echipajului medical și a pacientei – ora 7:28. După trei minute, la ora 7:31, bătrâna a intrat în stop cardio respirator, iar medicul din lift (cel de gardă de la neurologie) a început manevrele de resuscitare, asistați inclusiv de medicul de gardă de la cardiologie. „Medicul, conform protocolului, a început manvrele de resuscitare: cu adrenalină, cu masaj cardiac, inclusiv au reușit să-i dea și un defibrilator. Din exterior a fost asistată de către medicul de gardă de la Cardiologie. Lucrurile au fost făcute ca la carte”, declară directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Slatina, Florin Popa, citat de Euro Oltenia Info.
Protocolul pentru manevrele de resuscitare în cazul stopului cardio-respirator sunt aceleași, iar reprezentantul medical spune că protocolul ar fi fost urmat exact la fel dacă pacienta s-ar fi aflat pe secție.
Reprezentanții Spitalului susțin în continuare că liftul avea verificările la zi și că nu avea niciun fel de problemă tehnică, și totuși liftul a rămas blocat 33 de minute și a fost necesară intervenția echipei tehnice cu care spitalul are contract pentru a putea fi deblocat, iar pacienta și echipajul medical se afla înăuntru.
Liftul de la spital a fost dat din nou în folosință.
„Reprezentanţii ISCIR au emis dispoziţia de a menţine funcţionarea liftului, confirmându-se că acesta era şi este conform, având toate reviziile la zi, beneficiind de întreţinere şi exploatare cu personal autorizat. Respectivul proces verbal a constatat şi că sunt asigurate instrucţiunile specifice pentru utilizarea ascensoarelor şi documentele cuprinzând măsurile ce trebuie luate în caz de avarii, întreruperi şi dereglări”, se arată în comunicatul emis de Spitalul Județean de Urgență Slatina.
De asemenea, reprezentanții spitalului declară că din necropsie reiese că nu există conexiune între decesul femeii și defecțiunea liftului. „Nu în ultimul rând, facem precizarea că, potrivit concluziilor preliminare ale necropsiei efectuate de către medicul legist, nu există legătură de cauzalitate între decesul pacientei şi blocarea liftului”, conform textului citat.
Spitalul urmează să constituie o comisie internă care va analiza incidentul. „(…)am dispus constituirea unei comisii care să verifice motivele care au dus la producerea acestui incident regretabil”, se arată în sursa citată.
Decesul femeii s-a petrecut sâmbătă, 16 decembrie la orele dimineții, însă polițiștii au fost anunțați abia luni, în 18 decembrie
Reprezentanții spitalului susțin că au întârziat să anunțe Poliția din cauză că serviciul de autopsii nu se afla în programul normal de lucru, decesul femeii având loc în weekend. „(…)potrivit procedurilor interne, șeful serviciului de anatomie patologică, în programul normal de lucru al serviciului, în ziua de 18.12.2023, a anunțat decesul pacientei organelor de cercetare penală, care au dispus efectuarea necropsiei de către Serviciul Județean de Medicină Legală”, după cum se arată în comunicatul de presă emis de Spital.
Cazul a ajuns în atenția presei după ce Prefectul de Olt, Mario De Mezzo a acuzat-o pe șefa spitalului, Angela Nicolae (fostă prefectă de Olt) de mușamalizare.
[TITLU INIȚIAL] (18.12.2023) O bătrână a murit în liftul Spitalului Județean de Urgență Slatina
O bătrână de 81 de ani a murit în liftul Spitalului Județean de Urgență Slatina. Totul s-ar fi întâmplat sâmbătă, 16 decembrie. Pentru că starea ei se agravase, femeia urma să fie mutată cu câteva etaje mai jos pe secția pe ATI, scrie News.ro citat de G4Media.
Liftul în care se afla a rămas blocat între etaje, timp de 33 de minute. Femeia a suferit un atac de cord, iar în ciuda efortului medicilor de a o resuscita, bătrâna a murit.
Femeia în vârstă de 81 de ani era internată de o lună pe secția de medicină internă a spitalului. Bătrâna avea mai multe afecțiuni. Era bolnavă și de Cancer. Pe parcursul internării, medicii au avut suspiciunea că femaia ar avea boli neurologice. Pe parcursul internării starea de sănătate a femeii s-a înrăutățit, motiv pentru care mediciul de gardă de la neurologie a decis să o trimită înapoi pe secția de ATI. „S-au făcut pregătirile necesare cu targă însoțită de medicul de gardă de la neurologie, o asistentă, balon de ventilație, trusă de urgență, cu absolut tot ce e necesar pentru a preîntâmpina un stop cardiac”, spune directoarea spitalului.
Liftul s-a blocat la ora 7:28. La ora 8:01 a sosit echipajul de intervenție pentru defecțiuni cu care spitalul colaborează. La ora 8:05 femeia a fost declarată decedată, după ce a suferit un stop cardio-respirator, iar organismul său nu a răspuns manevrelor de resuscitare efectuate de echipajul medical.
Directoarea spitalului spune că medicii personalul medical aflat în lift a fost asistat de medicul de gardă pe secția de cardiologie. „A murit în lift sau în drum spre terapie nu știu să spun. La 5 minute după ce a ajuns la ATI s-a declarat decesul pacientei”, a declarat directoarea spitalului pentru News.ro, citată de G4Media.
Directoarea spitalului spune că familia nu dorește efectuarea necropsiei, însă spitalul intenționează să facă demersurile pentru procedură.
Ultima revizie tehnică a liftului a fost făcută în 15 noiembrie, iar avizul a fost favorabil.
Anchetatorii IPJ Olt cercetează circumstanțele decesului pentru săvârșirea infacțiunii de ucidere din culpă.
Angela Nicolae, managera spitalului a fost învestită în funcție în 2021. Ea a fost și președinta Consiliului de Adminstrație al spitalului.
În 2019 a fost, pentru câteva luni, Prefect al Județului Olt, în perioada în care Gheorghe Dincă a fost acuzat că le-a omorât pe cele două tinere din Caracal.
Ulterior scandalului, Angela Nicolae a fost demisă din funcțiea de Prefect.
Sursă foto: Indiscret în Oltenia