Cultura în pericol: artiștii de la Atelierele Malmaison luptă pentru spațiu și continuitate

malmaison
Distribuie:

Un grup de 46 de artiști de artă contemporană, membri ai Atelierelor Malmaison din Clădirea Malmaison de pe Calea Plevnei 137C din București, au emis o scrisoare deschisă alertând asupra pericolului iminent de a pierde spațiile închiriate.

Atelierele, înființate acum trei ani în această clădire cu o istorie de 177 de ani, au devenit un hub creativ și cultural vital pentru comunitatea artistică locală.


Conform informațiilor furnizate de artiști, spațiul este în administrarea Iprochim S.A, cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului ca proprietar majoritar. În scrisoarea deschisă, artiștii reclamă impunerea unor noi condiții de renegociere a contractului de închiriere, punând în pericol stabilitatea și continuitatea activității lor.


Clădirea Malmaison, cu o istorie ce include funcționarea ca școală militară, tribunal militar, și centru de detenție în trecut, a devenit în ultimii ani un spațiu revitalizat prin eforturile artiștilor care au transformat-o într-un centru vibrant de creație contemporană. Cu sprijinul comunității artistice și al sponsorilor, aceștia au renovat și transformat clădirea în 36 de ateliere și 9 spații de proiecte, deschise publicului în cadrul unor evenimente periodice.

Semnatarii scrisorii, au subliniat necesitatea recunoașterii eforturilor lor și asigurării continuității activității și cer sprijin din partea Ministerului Culturii, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Ei susțin că se confruntă cu condiții de renegociere care le impun o competiție comercială pentru a păstra spațiul, distrugând astfel atmosfera de creație și educație culturală.


Artiștii solicită sprijinul autorităților pentru identificarea unei soluții stabile pe termen lung, fie prin menținerea în spațiul actual în condiții sigure, fie prin identificarea unei clădiri adecvate pentru continuarea activității lor. Ei subliniază că activitatea din ultimii trei ani reprezintă o „garanție concretă a capacității colectivului de auto-organizare și de activare amplă.”

Durata ne doare cel mai tare. În ianuarie ne-au dat alte condiții. Noi am vrea contracte pe trei ani sau cel puțin un an, cât era oferit (de Iprochim S.A, unde acționar majoritar este Ministerul Economiei, n.red.) în decembrie. Pe noi ne doare și cum s-a pus problema, nu am avut o discuție în timp util, pentru că noi suntem lăsați acum în afara contractului. Ne-au dat un termen scurt de 3 zile lucrătoare în care să le dăm răspunsul.

Nu vreau să părem ridicoli că nu știm care e piața, că știm de creșterea inflației, dar e vorba de modul în care s-a pus problema, lipsa de stabilitate din contractele acestea și felul în care ne tratează, noi totuși am fost 3 ani aici, avem 2 etaje, dintre care la primul etaj expiră chiria, la al doilea mai sunt 3 ani, dar practic este aceeași comunitate”, a spus artista Daniela Palimariu.


Scrisoarea deschisă a fost semnată pe 15 ianuarie 2024, Ziua Culturii, și a fost însoțită de o petiție intitulată „Nu și AICI” care a strâns deja peste 4.759 de semnături până la data de 20 ianuarie. Printre semnatari se numără și cunoscutul artist Dan Perjovschi, care sprijină acest demers.

Toată lumea vrea cultură, că tocmai a fost ziua Culturii Naționale. Se întreabă careva unde se produce această cultură? Adică pentru un artist vizual atelierul este esențial ori ce se întâmplă în România în ultimii 30 de ani este că nimănui nu-i pasă. Niciun oraș nu are un program de a construi sau de a pune la punct foste hale industriale care să devină spații de creativitate etc, etc. Nimeni nu are așa ceva. Există ateliere ale Uniunii Artiștilor Plastici care se pierd…a spus Dan Perjovschi pentru EuroNews.


În prezent, artiștii se află în proces de renegociere a contractului de închiriere cu proprietarul spațiului și își exprimă speranța că vor găsi o soluție care să le permită să-și continue activitatea într-un mediu stabil și dedicat creației.

Petiția o găsiți pe Nu ȘI AICI.


Sursa: EuroNews


 

Categorie: Cultură
Etichete: artisti, Atelierele Malmaison, petitie malmaison
Distribuie:
Articolul anterior
Lansare de carte, la Biblioteca Județeană: „Zimbru – Saga grofilor zărăndani”
Articolul următor
ATENȚIE la mesajele din online prin care vi se cere un ajutor în bani, chiar dacă solicitarea vine de la un prieten, familie sau o cunoștință!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie