Premiul Nobel pentru LITERATURĂ i-a fost acordat autoarei franceze Annie Ernaux

annie ernaux
Distribuie:
Premiul Nobel pentru Literatură 2022 i-a fost acordat autoarei franceze Annie Ernaux „pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și reținerile colective ale memoriei personale.”
Annie Ernaux (Annie Duchesne) este scriitoare și profesoară de literatură franceză, născută la 1 septembrie 1940, iar opera ei literară, în mare parte autobiografică, are legături strânse cu sociologia.

„În scrierile sale, Ernaux în mod constant și din unghiuri diferite, examinează o viață marcată de disparități puternice în ceea ce privește sexul, limbajul și clasa. Drumul ei spre autor a fost lung și dificil.

Munca ei de memorie privind trecutul ei rural a apărut devreme ca un proiect care încerca să lărgească limitele literaturii dincolo de ficțiune în sensul restrâns. În ciuda stilului său clasic, distinctiv, ea declară că este un „etnolog al ei” mai degrabă decât un scriitor de ficțiune.

Debutul lui Annie Ernaux a fost  „Les armoires’ vides” (1974; „Cleaned Out”, 1990).  Într-o sută de pagini, ea a produs un portret imparțial al tatălui ei și al întregului mediu social care l-a format fundamental. Portretul i-a folosit în dezvoltarea estetică reținută și motivată etic, unde stilul ei a fost forjat greu și transparent. A marcat o serie de lucrări de proză autobiografică la un pas dincolo de lumile imaginare ale ficțiunii. Și chiar dacă mai există o voce narativă, ea este neutră și pe cât posibil anonimată.

Mai mult decât atât, Ernaux a inserat reflexii despre scrierile ei, unde se distanțează de „poezia memoriei” și susține o placă de critică: scriere simplă care, în solidaritate cu tatăl, învinge lumea și limba sa.

Annie Ernaux: „Cred că atunci când scriem, ceea ce este cu adevărat important este că trebuie să citim mult.”

Conceptul de écriture este legat de le nouveau roman în Franța din anii 1950 și de strădania către ceea ce Roland Barthes a numit „gradul zero de scriere”.
Există totuși și o dimensiune politică importantă în limba lui Ernaux. Scrisul ei este mereu umbrit de un sentiment de trădare împotriva clasei sociale din care pleacă. Ea a spus că scrisul este un act politic, deschizându-ne ochii pentru inegalitatea socială. Și în acest scop ea folosește limbajul ca „un cuțit”, cum îl numește ea, pentru a rupe vălurile imaginației. În această ambiție violentă dar castă de a dezvălui adevărul, ea este și moștenitoare a lui Jean-Jacques Rousseau.
O capodoperă a sa este narațiunea reținută clinic despre avortul ilegal al unui narator de 23 de ani, „L’événement” (2000; „Se întâmplă”, 2001).
Este o narațiune la persoana întâi, iar distanța față de sinele istoric nu este stresată ca în multe alte lucrări. Eul este făcut oricum obiect prin restricțiile morale ale unei societăți represive și atitudinea patronantă a oamenilor cu care se confruntă. Este un text nemilos de onest, unde în paranteze ea adaugă reflexii într-o voce vital lucidă, adresându-se ei și cititorului într-un și același flux. În spațiile dintre ele, suntem în vremea scrisului, la 25 de ani după ce a avut loc „evenimentul”, făcând chiar și cititorul parte din ceea ce s-a întâmplat cândva.
Annie Ernaux crede în mod evident în forța eliberatoare a scrisului.
Munca ei este fără compromisuri și scrisă în limbaj simplu, curățată. Și când ea cu mult curaj și acuitate clinică dezvăluie agonia experienței clasei, descriind rușinea, umilința, gelozia sau incapacitatea de a vedea cine ești, a reușit ceva admirabil și durabil.” – Anders Olsson Președintele Comitetului Nobel al Academiei Suedeze.
Doar 16 scriitoare au primit premiul Nobel pentru literatură

De la înființarea premiului, 16 femei au fost distinse cu prestigiosul premiu literar, prima fiind scriitoarea suedeză Selma Lagerlöf, în 1909.

Categorie: Cultură
Etichete: Annie Ernaux, Premiul Nobel pentru Literatură 2022
Distribuie:
Articolul anterior
Măsurile pe care trebuie să le respectați pentru a preveni declanșarea incendiilor la coșurile de fum
Articolul următor
Amintiri dintr-o țară bananieră (20)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

basil muresan

Jocuri erotico-politice actualizate

Pentru că s-a terminat prima săptămână de concediu, și probabil v-ați plictisit deja de clasicele cătușe cu bureței și outfituri de doctoriță sau școlăriță jucăușă, vă propun alte role playing,…
parada 1

CPLM avem noi aici?

Un grup de patriotarzi a pichetat sediul PSD Arad. Îmbrăcați în straie populare, cu o singură excepție (unul care a confundat parada cu mineriada), aceștia au mărșăluit prin centrul orașului.…