Primele rezultate parțiale ale Programului Cultural „Timișoara 2023”: 2.331 de evenimente organizate, peste 1,5 milioane de participanți la evenimente și peste 14 milioane de vizite în centrul Timișoarei

ramona laczko david timisoara 2023
Distribuie:

Peste 1,5 milioane de participanți la evenimente și peste 14 milioane de vizite în centrul Timișoarei, pe parcursul anului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. În 2024, Centrul de Proiecte va lansa 7 programe de finanțare, cu un buget total alocat 18 milioane lei.


Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a anunțat miercuri, 20 martie 2024, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Cinema Timiș, primele rezultate parțiale ale Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Evenimentul a cuprins, de asemenea, atât o retrospectivă a activității Centrului de Proiecte, la trei ani de funcționare, precum și strategia sa de viitor.

Au participat Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara, Alexandra-Maria Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și Ramona Laczko David, coordonatoarea proiectului Timișoara 2023.


 


Primele rezultate parțiale ale Programului Cultural „Timișoara 2023”

Cu un total de 2.331 de evenimente organizate în anul 2023, de către cele peste 1.000 de organizații naționale și internaționale implicate activ în Programul Timișoara 2023, timișorenii, dar și turiștii care au vizitat orașul pe parcursul anului trecut, au avut parte de o ofertă bogată de evenimente dintre cele mai diverse: expoziții (496), concerte (447), ateliere (435), spectacole de teatrul (303), proiecții de filme (276), festivaluri (138), tururi ghidate (138), instalații (160), performance-uri (110), live sets & DJ mixes (121), spectacole de dans (80), artist talk-uri (81), prelegeri (38), degustări (38), prelegeri (38) și proiecții (34).


Cele mai populare domenii ale evenimentelor prezentate publicului la Timișoara

În anul 2023, în topul ofertei culturale propuse publicului timișorean și turiștilor au fost evenimentele de artele spectacolului – teatru, dans, muzică (1058), arte vizuale (865), educație prin cultură și intervenție culturală (511), patrimoniu cultural (174), artă și noile medii (174), cultură scrisă (117). Cele peste 2.300 de evenimente au adus comunitatea împreună în 230 de spații din toată Timișoara.

„Mă bucur că ne-am atins obiectivul și am ajuns la mai multă lume și am dus cultura în locuri unde nu a fost înainte. Conform datelor pe care le avem, peste 80% din timișoreni au participat la evenimentele din anul Capitalei Culturale. Asta înseamnă dublu față de interesul pentru evenimentele culturale din 2022.

În total, 1,5 milioane de participanți s-au bucurat de cele 2.331 de evenimente ale Capitalei Culturale Europene. A fost o provocare să convingem operatorii culturali să țintească și mai sus și să gândească evenimente culturale care atrag public nou sau care se desfășoară în spații din cartiere. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil succesul Capitalei. Împreună am reușit. Miza este să continuăm pe acest drum”, a spus Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara.


1,5 milioane de participanți au fost la evenimentele din cadrul Programului Timișoara 2023, conform informațiilor oferite de organizatori până în acest moment.

De altfel, concluzia „Barometrului calității vieții în Municipiul Timișoara în 2023”, realizat de Universitatea de Vest
Timișoara pentru Primăria Municipiului Timișoara, este că peste 80% dintre timișoreni au participat la evenimente din Programul Timișoara 2023, adică aproape dublu față de anul precedent.

Programul Timișoara 2023 a fost realizat, în principal, de către timișoreni, dar au fost implicate și organizații din Arad și Caraș-Severin, dar și din Transilvania și București. În topul țărilor europene de unde au provenit cei mai mulți organizatori și parteneri internaționali implicați ai organizațiilor implicate în Programul Timișoara 2023 sunt Germania, Serbia, Franța, Ungaria și Austria.

Numărul de organizații care au generat oferta culturală implicate în anul 2023 a fost a crescut de peste două ori mai mare decât cel de la finalul anului 2022pe parcursul dezvoltării Programului Timișoara 2023, dar acestea și-au consolidat relațiile de parteneriat existente, iar rețeaua formată e bazată în mare parte din colaborări multilaterale, care apar prin transfer de încredere.

„Parteneriatele dintre organizații semnalează relații care reflectă potențialul lor de cooperare pe termen lung, mobilizarea, alinierea și influența în ecosistem. Deși proiectele pentru comunitate depind de fiecare dintre noi, prin echipe și prin organizații crește consistența și durabilitatea impactului. Ce observăm la Timișoara este cu atât mai impresionant, pentru că teoria rețelelor ne spune că atunci când ecosistemul se mărește atât de drastic într-un timp atât de scurt, nivelul de coeziune și apropierea nodurilor în rețea ar trebui să fie semnificativ mai mici”, a completat dr. Silvia Fierăscu, analist senior și consultant date și metode de cercetare.


Centrul Timișoarei a atras peste 14 milioane de vizite în anul 2023,

conform unei estimări bazate pe date furnizate de Orange România pentru Centrul de Proiecte al Municipiului
Timișoara, prin metodologia Flux Vision, și tendințele ilustrate de datele despre turism, tranzacții bancare și de comunicare.

„Pe baza datelor disponibile, estimăm un număr de 14,1-15,8 milioane de vizite în centrul Timișoarei, în total, pe parcursul anului 2023. Estimarea numărului total de vizite în centrul Timișoarei în 2023 s-a făcut plecând de la date de mobilitate a populației pentru lunile decembrie 2022, octombrie 2023 și decembrie 2023 generate de Orange România pe baza metodologiei Flux Vision, coroborate cu tendințele date de fluctuațiile specifice anului 2023 în ce privește datele de turism, datele de model tranzacțional generate de Mastercard, fluctuațiile Wikipedia și Google Trends. Estimarea reprezintă totalul anual al vizitelor făcute în fiecare zi în centrul Timișoarei în perioada 8 a.m. – 12 p.m., cu o durată a vizitei mai lungă de 30 minute, dar mai scurtă de 3 ore, pentru a ne apropia cât mai mult posibil de durata tipică a unei vizite cu scop turistic, cultural sau recreativ, excluzând, deci, atât trecătorii (sub 30 minute), cât și riveranii sau pe cei care ajung în zonă cu scop lucrativ sau educațional (peste 3 ore)”, a explicat dr. Milan Janosov, analist de date, fondator al Geospatial Data Consulting.


Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara a reprezentat motorul principal al implementării Programului Timișoara 2023, îndeplinind o serie de responsabilități cruciale.

Printre acestea se numără prioritizarea finanțării pentru programul cultural actualizat și extinderea și consolidarea acestuia prin intermediul sesiunilor de selecție, elaborate în strânsă colaborare cu Echipa Curatorială Timișoara 2023. Organizarea celor trei evenimente cu rol reprezentativ din Programul Timișoara 2023 (Deschiderea, Celebrarea orașului și Timișoara 2023 la nesfârșit), dezvoltarea componentei Power Station dedicată consolidării competențelor în sectorul cultural și monitorizarea atentă a rezultatelor și impactului întregului program cultural sunt, de asemenea, în sarcina sa. Centrul are responsabilitatea și de a valorifica și consolida moștenirea culturală, raportând progresul către Comisia Europeană și consolidând relațiile internaționale în cadrul rețelei Familiei Capitalelor Europene ale Culturii (ECoC Family).


Centrul de Proiecte. Primii trei ani. Călătoria continuă

Din 2021, de la startul funcționării sale, Centrul de Proiecte a derulat 25 de programe de finanțare în cultură, educație, sport, tineret, mediu, incluziune socială, dezvoltare comunitară, smart city. Prin intermediul acestora, 98 milioane lei au ajuns la timișoreni, prin impactul celor 571 de aplicații finanțate. Cinema Timiș și Cinema Victoria au găzduit peste 1.500 de proiecții și evenimente diverse, la care au participat peste 91.000 de spectatori. Și celelalte spațiile gestionate de către Centrul de Proiecte (Bastion 1, Bastion 2, Bastion 3, Galeria 5, MX – Muzeul „Corneliu Miklosi”, Palatul Ștefania) au găzduit peste 150 de evenimente, vizitate de 48.000 de participanți.

În 2024, Centrul de Proiecte va lansa 7 programe de finanțare, cu un buget total alocat 18 milioane lei.

Acestea vor finanța proiecte din: cultură, educație, sport, tineret, incluziune socială, dezvoltare comunitară. De asemenea, Celebrarea Orașului, evenimentul lansat anul trecut, va continua și în acest an între 16-18 august. Și ediția din acest an va implica cât mai multe organizații din Timișoara. Râul Bega continuă să fie conector al evenimentelor. Dacă anul trecut accentul a fost pe zona Uszoda, recent renovată, anul acesta va fi organizat pe Bulevardul I. C. Brătianu spre Piața Iancu Huniade. Centrul de Proiecte își propune să definească o locație nouă care poate găzdui evenimente mari în oraș.

„Deschiderea spre comunitate, diversitatea proiectelor și dezvoltarea de noi audiențe sunt principalele valori pe care le urmărim. Ca noutate, în acest an ne dorim să pilotăm și un program de Rezidențe. Sunt în renovare și cinematografele Studio și Dacia, care vor reintra în circuitul public până la finalul acestui an. Anul trecut cele trei galerii de la Bastionul Maria Theresia au fost renovate, anul acesta ne concentrăm eforturile la Palatul Ștefania. De la mijlocul anului, vom lansa un apel prin care ne dorim să găsim consorții de parteneri care să asigure o programare pe termen lung a evenimentelor la Bastion”, a completat Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte Timișoara.


Calendarul estimat al lansării programelor de finanțare lansate de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara 2024

Energie! Burse | Rezidențe | Mobilități: finanțare anuală, buget alocat: 5 milioane lei
● Lansare estimată: aprilie 2024
Cultura în prezent: finanțare anuală, buget alocat: 2 milioane lei
● Lansare estimată: aprilie 2024
Fondul pentru nevoi culturale de urgență: finanțare anuală, buget alocat: 1 milion lei
● Lansare estimată: aprilie 2024
Impuls în comunitate: finanțare anuală, buget alocat: 1 milion lei
● Lansare estimată: aprilie 2024
Orașul în mișcare: finanțare anuală, buget alocat: 2,5 milioane lei
● Lansare estimată: martie 2024
Tineret: finanțare anuală, buget alocat: 1 milion lei
● Lansare estimată: martie 2024


Studiile și analizele care au generat datele preliminare despre rezultatele și impactului Programului Timișoara 2023

1. Analiza datelor despre ecosistemul cultural al Programului Timișoara 2023, realizată de Dr. Silvia Fierăscu, analist senior și consultant date și metode de cercetare, și Ianis Rușitoru, analist junior, pentru Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara

Analiza s-a realizat în perioada noiembrie 2023 – martie 2024 pe baza unor date parțiale despre proiectele, evenimentele, spațiile și entitățile care au dezvoltat Programul Timișoara 2023 în anul 2023, respectiv despre organizațiile și parteneriatele din Dosarul de candidatură (2016) și Programul cultural reactualizat (aprobat prin OMC 3560 / 15.12.2022).


2. Studiile „Accesul și participarea culturală În Municipiul Timișoara în anul 2022 în contextul Programului Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, respectiv „Accesul și participarea culturală În Municipiul Timișoara în anul 2023 în contextul Programului Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, realizate de Universitatea de Vest Timișoara pentru Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara sub coordonarea conf. dr. Bogdan Nadolu

Studiile au fost realizate pe un eșantion reprezentativ pentru populația de peste 15 ani a Municipiului Timișoara. Chestionarul a fost realizat în colaborare cu Centrul de Proiecte (beneficiarul studiului). Pentru aplicarea pe teren a fost proiectat un eșantion stratificat după variabilele gen, vârstă și nivel de pregătire, cu un volum de 1.152 subiecți. Fiecare dintre cele 3 tipuri de subeșantioane vizate, masculin/feminin, tineri/adulți/vârstnici, respectiv cu studii gimnaziale/liceale/superioare, este reprezentativ pentru categoria respectivă din cadrul populației Municipiului Timișoara.

Pentru ediția care privește percepția populației la nivelul perioadei iunie 2022 – iunie 2023, s-a asigurat o reprezentativitate de +/-5% pentru fiecare strat în parte. Aplicarea chestionarelor s-a realizat în perioada 20 iunie – 20 iulie 2023.

Pentru ediția care privește percepția populației la nivelul anului 2023, s-a asigurat o reprezentativitate de +/-2,85% pentru populația de peste 15 ani a Municipiului Timișoara și o reprezentativitate de +/-3% pentru fiecare strat în parte (gen, vârstă, pregătire). Aplicarea chestionarelor s-a realizat în perioada 29 februarie – 12 martie 2024.


3. Studiile „Barometrul calității vieții în Municipiul Timișoara în 2022”, respectiv „Barometrul calității vieții în Municipiul Timișoara în 2023”, realizate de Universitatea de Vest Timișoara pentru Primăria Municipiului Timișoara sub coordonarea conf. univ. dr. Marius Matichescu

Studiile au vizat reprezentativitatea la nivelul persoanelor de peste 18 ani din Municipiul Timișoara. Eșantionul a fost stratificat în funcție de gen și vârstă și a acoperit 36 de cartiere din Municipiul Timișoara.

Pentru ediția care privește percepția la nivelul anului 2022, eșantionul a avut o mărime de 2191 de respondenți, cu o marjă de eroare de ± 2,1% pentru un nivel de încredere de 95%. Aplicarea chestionarelor s-a realizat în perioada noiembrie 2022 – martie 2023.

Pentru ediția care privește percepția la nivelul anului 2023, eșantionul a avut o mărime de 2715 de respondenți. Aplicarea chestionarelor s-a realizat în perioada noiembrie 2023 – februarie 2024.


4. Analiză de date pentru estimarea numărului de vizitatori în anul 2023 în Municipiul Timișoara contextul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, realizată de Dr. Milan Janosov (GEOSPATIAL DATA CONSULTING Kft.) pentru Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara

Analiza a reprezentat un efort analitic cuprinzător prin combinarea unor surse de date care se referă la diverse domenii interconectate cu turismul. În mod specific, au fost luate în considerare date istorice lunare privind rezervările și capacitatea de cazare (Institutul Național de Statistică) începând cu anul 2015, precum și tendințele cheltuielilor lunare cu cardul de credit din anul 2021 până în anul 2023 (Mastercard). În plus, au fost analizate datele de mobilitate urbană care acoperă lunile decembrie 2022, octombrie 2023 și decembrie 2023 (Orange), împreună cu măsurători de popularitate online care datează din anul 2021 la o rezoluție săptămânală (Wikipedia, Google Trends). În plus, au fost obținute date geospațiale care identifică entități urbane care reprezintă puncte de atracție turistică, cum ar fi teatre, muzee și obiective istorice (OpenStreetMap), alături de nivelurile de populație și limitele administrative ale județelor din România. În timp ce ultimele două straturi s-au concentrat pe aspectele geospațiale ale vizitelor turistice, restul surselor de date au furnizat informații temporale în serii de timp de diferite lungimi și rezoluții.


5. Statistici privind mobilitatea populației în Municipiul Timișoara în perioada 1-31 octombrie 2023, respectiv 1-31 decembrie 2023, realizate de Orange România pentru Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara

Folosind date complet anonimizate, furnizate de Orange în baza monitorizării generale a traficului mobil, Flux Vision permite o mai bună evaluare a fluxului de populație în zonele analizate, descoperind de unde vin vizitatorii care tranzitează o zonă, astfel încât să anticipeze vârfurile de trafic și nevoile în organizarea evenimentelor viitoare, precum: dimensionarea transportului, serviciilor de protectie si paza, utilitati, servicii catering etc. Flux Vision de la Orange Business este o soluție dedicată orașelor inteligente, ce face analiza mobilitatii populatiei prin agregarea unor seturi mari de date provenite din utilizarea rețelei de voce și date mobile Orange. Toate informațiile legate de identitatea utilizatorului de telefonie mobilă sunt anonimizate și utilizate strict in scop statistic, conform reglementărilor GDPR în vigoare.

Imagine: Delimitarea zonelor din oraș analizate prin metodologia Flux Vision de către Orange România în lunile octombrie și decembrie 2023

studiu timisoara


6. Studiu despre modelul turistic tranzacțional și obișnuit în anul 2023 în Timișoara, care și-a propus să definească o strategie de promovare și atragere a turiștilor străini și o campanie comună care să promoveze cheltuielile transfrontaliere de incoming în Timișoara, realizat de „Mastercard Europe SA” pentru Organizația de Management al Destinației Timișoara.


7. Date furnizate de către organizatorii proiectelor din cadrul Programului Timișoara 2023 cu privire la numărul de participanți la proiectele realizate

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara este o instituție publică aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara. Facilitează accesul comunității la resurse și finanțează, din bugetul local al orașului, proiecte în cultură, educație, tineret, implicare civică, sport și mediu care dau viață unui un oraș creativ, dinamic și incluziv. Centrul de Proiecte funcționează ca organism de implementare al Municipiului Timișoara pentru Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.


Comunicat de presă – Centrul de Proiecte Timișoara


 

Categorie: Regional, Timiș
Etichete: Centrul de Proiecte Timișoara, timisoara, Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii
Distribuie:
Articolul anterior
PNL și-a validat candidații: Cionca pentru CJ, Bibarț pentru Primărie. Falcă e pe locul 16 pe lista comună pentru Europarlamentare
Articolul următor
Conceptul Auchan GO ajunge în România | Intri, iei produse și ieși. Fără coșuri, case de marcat sau numerar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta otelul 3 large

URA ȘI (ÎNAPOI) LA GARĂ!

UTA – OȚELUL GALAȚI 3-1 (0-0) Au marcat: Omondi (62), Luckassen (78), R. Pop (81) – Cisotti (90+4) 25 aprilie 2024, ora: 16.45, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12°C, spectatori: 7500.…
petrolul uta large

ERA LOC DE MAI MULT… Petrolul – UTA: 1-1

PETROLUL – UTA: 1-1 (1-0) Au marcat: Grozav (11) – Micovschi (82) 22.04.2024, ora: 19,00, stadion: „Ilie Oană”, temperatura: 12°C, spectatori: 5120. Petrolul (antrenor Laszlo Balint): Zima – Hanca, Papp,…