Procurorul Pavel Palcu a încetat din viață | Cel mai longeviv magistrat al acestei țări ne-a părăsit la vârsta de 70 de ani

pavel palcu 1
Distribuie:

Pavel Palcu, unul dintre cei mai cunoscuți procurori arădeni din ultimii 20 de ani, a decedat luni după-amiaza, la un centru de recuperare medicală din Bucureşti. Acesta a suferit în decembrie anul trecut un atac vascular cerebral și a trecut printr-o intervenție chirurgicală complicată. În ciuda eforturilor tuturor, ale medicilor să-l salveze și ale familiei să-l țină alături cât mai mult cu putință, Pavel Palcu a făcut încă o dată ceea ce știa el mai bine: a luat-o singur pe drumul său pentru că, după cum l-am cunoscut, „avea el o pistă”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere Condoleanțe familiei!


Procurorul Pavel Palcu a fost cel mai longeviv (în sens de carieră)  procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

Cel mai recent și răsunător caz intrumentat de acesta este cazul polițistului local arestat pentru tortură urmată de moartea lui Vișinel. Acest caz, fiind și cel care a pus extrem de multă presiune asupra sa, în zilele dinaintea atacului cerebral.

Alte cazuri complicate pe care le-a instrumentat în ultimii ani ( la o vârstă la care alți colegi, mult mai tineri de ai săi, erau demult plictisiți de pensie) ar fi: cazul Antoniei – fetița ucisă cu bestialitate și incendiată de tatăl său vitreg, / Crima din Vlaicu – când un bărbat în vârstă de 88 de ani a fost tâlhărit și ucis în propria locuință/ FRATRICID la Neudorf, la beție, pentru moștenire.

pavel palcuProcurorul Pavel Palcu avea convingerea că prin pensionarea magistraților la 25 de ani vechime, sistemul pierde oameni chiar în momentul maturității profesionale. „Abia când ajunge să fie la o maturitate profesională pleacă și vin cei din valul doi, pe care îi învață Udroiu sau nu știu cine, că n-au voie să întrebe. Cei din noul val nu se mai consultă cu cei mai în vârstă, n-au voie. Noi am avut adevărați procurori cu care am putut vorbi. Niciodată nu a încercat cineva să-mi impună o soluție. Dar, fiecare își spune părerea. Procurorii tineri de acum nu se mai consultă nimeni”, spunea procurorul.


[ACTUALIZARE] Cu siguranță, cel mai sincer, intim și extrem de dureros mesaj de adio este cel al fiicei sale, Oana Palcu:
„Când moartea seceră o persoană iubită, este absolut normal să ai un amalgam de sentimente puternice, printre care tristeţe, teamă sau chiar mânie.
De ce mânie? Deoarece părinţii noştri ne conferă un sentiment de siguranţă, de ocrotire. Când moartea cere o persoană atât de iubită, pierderea este extrem de reală şi produce o durere de necontestat.
Rămas bun, tati. Eu o să fac ce știu să fac mai bine când este vorba despre tine: să-mi fie dor, să întorc pe toate părțile frumoasele amintiri, să-mi imaginez cum ar fi fost dacă…
Vei rămâne veșnic viu în amintirea mea și te voi iubi mereu! Dumnezeu să îți dea odihnă veșnică în Împărăția Sa! Drum lin spre lumină, îngerul meu păzitor!” – a postat Oana Palcu pe pagina sa de Facebook.
mesaj oana palcu

Necrolog academic | Un rezumat al activității sale profesionale… un laudatio tardiv… a fost publicat de conducerea Universității de Vest „Vasile Goldis” din Arad – instituție la care Pavel Palcu preda cursuri de specialitate:
Vestea morții distinsului nostru coleg, conf. univ. dr. Palcu Pavel, cadru didactic al Facultății de Științe Juridice din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldis” din Arad și procuror criminalist în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad ne-a marcat. Ne este dificil în aceste momente greu încercate să rostim cuvinte care să-l descrie pe cel de care astăzi ne despărțim.
Comunitatea academică a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad deplânge pierderea distinsei personalități a județului nostru.
Doamne, de multe ori lucrurile neașteptate se petrec mai repede decât cele pe care le sperăm. Deși cunoșteam aspecte despre starea sa de sănătate din ultimele luni, nădăjduiam într-o revenire, ca primăvara să lumineze casa dumnealui, să se bucure din plin de familie, să-i poată îmbrățișa, să le poată vorbi cu iubire de soț, tată și bunic despre minunile vieții.
Din păcate, ziua de luni, 15 aprilie 2024, ne-a adus vestea plecării domnului profesor din această lume. Credem că nimic nu este întâmplător, atât venirea sa pe lume într-o zi de 15 ianuarie, cât și plecarea sa într-o zi de 15 aprilie. A sta acum la căpătâiul domniei sale și a adresa aceste cuvinte, este extrem de greu și oricât ne-am strădui, vorbele nu reflectă starea noastră marcată de durere.
Procurorul Palcu Pavel, cel mai longeviv magistrat al acestei țări, ne-a părăsit la vârsta de 70 de ani.
Născut la 15 ianuarie 1954 în localitatea Bocsig, Pavel Palcu a absolvit Liceul (actualmente Colegiul) Teoretic „Mihai Viteazul” din Ineu (1974). Era licențiat al Facultății de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (1980), Doctor în Criminalistică al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2006) – teza sa de doctorat fiind coordonată de celebri profesori Matei Basarab și Ion Mircea, autorități incontestabile în domeniul Dreptului Penal și al Criminalisticii.
Procurorul Pavel Palcu a intrat în sistem la vârsta de 22 de ani, în anul 1980, la Procuratura Municipiului Arad, unitate de unde în 1992 a promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.
În 1996 s-a întors pentru o perioadă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, unde a deținut funcția de prim-procuror timp de 8 ani.
În 2004 a revenit la Parchetul ierarhic, în calitate de procuror criminalist în cadrul Secției Urmărire Penală, fiind considerat unul dintre cei mai buni procurori ai Ministerului Public.

Din anul 1996, apreciatul magistrat a devenit cadru didactic universitar – lector (2002) și, ulterior, conferențiar (2014) – la Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universității de Vest „Vasile Godiș” din Arad, unde în ultimii ani a predat studenților cursurile de Psihologie Judiciară (anul II), Criminalistică și Dreptul Comerţului Internaţional (ambele, anul IV), iar masteranzilor cursurile de Drept Penal European şi Strategii în cercetarea criminalistică. În anii anteriori a predat și disciplinele Drept Penal – Partea generală și Drept Penal – Partea specială.
Acesta a fost pentru o perioadă și director al Departamentului de Drept Public al facultății noastre.
Am pierdut cu toții un OM admirabil, un dascăl devotat, un mentor adevărat, un om de caracter și care a servit cu devoțiune și excelență mediul academic al universității noastre.
A fost un dascăl cu calități excepționale, cercetător pasionat, consecvent și conștiincios, un colaborator de neprețuit în toate aspectele ce vizau mediul juridic. Prin activitatea la catedră și-a pus amprenta asupra formării generațiilor de tineri care au ales studiile juridice pentru formarea lor.
Activitatea științifică a Profesorului Palcu Pavel a fost deosebit de fructuoasă și s-a concretizat în nenumărate cărți și articole publicate la nivel național și internațional, ceea ce a dus la creșterea valorii Facultății de Științe Juridice.
Colaborarea în cadrul Universității noastre a fost marcată nu numai de competența sa excepțională, didactică și științifică, ci și de înțelegerea și prietenia cu care se angaja să-i ajute pe ceilalți.
Cadrele didactice, colegii din cadrul Facultății de Științe Juridice și studenții, atât de dragi lui, îi mulțumesc pentru toate momentele frumoase, sprijinul și învățăturile prețioase pe care le-a dăruit cu înțelepciune deplină la cursuri, considerându-se privilegiați că i-au stat alături și i-a implicat în dezbaterea unor cazuri celebre, fiind implicați direct, în calitate de martori la cercetarea la fața locului.

Cu inima grea și profund îndurerată, rugăm pe Bunul Dumnezeu să îi dea odihnă veșnică în Împărăția Cerului!
RECTOR,
Prof. univ. dr. Coralia Adina COTORACI,
Conducerea UVVG din Arad
Conducerea Facultății de Științe Juridice

Categorie: In memoriam
Etichete: a incetat din viata, cel mai longeviv magistrat din romania, pavel palcu, procuror
Distribuie:
Articolul anterior
Duminică, în trafic: 5 dosare penale, 151 de sancțiuni contravenționale, reținute 8 permise de conducere retrase 3 certificate de înmatriculare
Articolul următor
LIGA 4 ARAD | Nu mai este Ineul să ia multe, dar mai sunt clienți în serie

6 comentarii. Leave new

 • avatar of livius miscoi
  Livius Miscoi
  16 aprilie 2024 1:13

  Un om cu totul deosebit!!! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească întru împărăția Lui cerească!!!!

  Răspunde
 • Cazul politistului ucigas a pus presiune pe el???

  De ce? E un caz evident, usor de judecat…mai ales la experienta sa.

  Răspunde
  • pai da, pentru el era usor de judecat, problema e ca „altii” inclina balanta justitiei in favoarea lor si normal ca esti sub presiune can vezi dreptatea calcata in picioare

   doar liber a picat de mascota, iar pana si ala e „liber” (cel putin pana acum)

   Răspunde
 • Bunul Dumnezeu să îl odihnească în liniște și pace în Împărăția Cerului!Sincere condoleanțe!

  Răspunde
 • Sincere condoleante familiei greu incercate ! A trecut la cele vesnice un adevarat prieten si un profesionist de exceptie,un profesor cu har pedagogic .

  Răspunde
 • În Arad au fost trei monștrii ai dreptului de o valoare extraordinara : Bretoteanu, Vlai, Palcu. Respect……..

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

monitorul cultural

„Monitorul Cultural”, premiat de APLER

Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER) a decernat colectivului redacțional al revistei arădene „Monitorul Cultural” Premiul pentru Jurnalism Cultural. Distincția a fost acordată în cadrul celei de-a XXV-a…