„Răul nostru nu vine din afară” – e în vorbele celor care ne conduc și în faptele celor care ne supraveghează!

bibi emisiune
Distribuie:

Pentru că domnul primar Călin Bibarț a simțit nevoia să inducă în spațiul public ideea că articolul inițial, sub semnătura mea, cu privire la moartea unui cetățean (nu contează că era un cetățean model sau om al străzii) după bătăile administrate de polițiștii locali în sediul unei instituții publice ar fi o „fabulație de presă”, se impune reacția mea cu privire la acele afirmații. Nu am răspuns imediat acelor elucubrații în direct, nu din frică, nu din cauza faptului că nu-mi asum ce scriu. Am așteptat doar momentul în care pot fi date detalii cu privire la acel eveniment fără a perturba sau îngreuna ancheta polițiștilor, întrucât, mărturisesc, aveam îndoieli că acest caz nu va fi mușamalizat, ca multe altele.


Întrebat de un ascultător în cadrul unei emisiuni ce părere are despre ceea ce s-a întâmplat în sediul Direcției Generale a Poliției Locale, instituție din subordinea sa, cu referire la știrea inițială că un bărbat a fost omorât în bătaie de polițiștii locali,  primarul Aradului a găsit prilej să-și manifeste disprețul față jurnaliști în general, și față de persoana mea în mod special, afirmând următoarele: „cineva citește un articol de presă și ia de bună ce scrie acolo”, „cineva scrie un articol, unii când scriu ceva sunt de rea-credință, unii atâta pricep”, „dau exemplu ce înseamnă să scrie cineva ceva, care-i total pe lângă”.

Pentru că „unii când scriu ceva sunt de rea-credință, unii atâta pricep”, persoana mea fiind mai multe în mintea obosită a domnului primar, am obligația față de cititorii acestui ziar, față de victima decedată în sediul unei instituții publice dintr-o țară civilizată și față de propria mea conștiință și semnătură în calitate de autor al afirmației (din primul moment când am aflat ce s-a petrecut)  „un bărbat a fost omorât în bătaie în sediul Poliției Locale” să-mi asum public și până la capăt întregul demers jurnalistic. Pentru că, spre deosebire de politicieni sau de șefii de instituții publice, îmi asum fiecare cuvânt pe care-l scriu și promovez în spațiul public. Și nu o fac nici din „rea-credință”, nici că m-a plătit cineva, nici din inconștiență, nici pentru glorie. O fac pentru că asta este reacția firească, pentru că toți cetățenii trebuie să afle ce se petrece în instituțiile publice ținute în viață pe bani publici, banii contribuabililor, pentru că nimeni nu poate ignora o crimă înfăptuită de cei care sunt în slujba noastră a tuturor.

Cât despre „ce înseamnă să scrie cineva ceva, care-i total pe lângă”, domnule primar, spre deosebire de dumneavoastră și de șeful DGPLA, eu nu-mi permit să fiu „pe lângă” niciun subiect pe care mi-l asum public. Și am convingerea că, dacă acest subiect nu ar fi ajuns în spațiul public, ar fi fost îngropat odată cu victima. Or, ar fi fost o infracțiune inclusiv în sarcina mea să am cunoștință de comiterea unei crime și să tac despre asta.

„Reaua-credință” pe care ați invocat-o, vă rog să vi-o asumați în fața cetățenilor care au așteptări de la dumneavoastră din moment ce și-au pus încrederea să fiți alesul lor. Alesul lor nu banalizează moartea unui om în sediul unei instituții din subordinea sa. Niciodată, în nicio împrejurare. Nici în situația în care, prin absurd, articolul de presă ar fi fost doar o „fabulație”. Nu așteptam de la dumneavoastră să vă exprimați public cu privire la date din anchetă. Dar așteptam să fiți vertical, tranșant cu subordonații, să apărați cetățeanul de rând. Ați ales să fiți părtinitor, să nu vă asumați o decizie. Cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, prin multe materiale de presă, s-au tras semnale de alarmă că există disfuncționalități în activitatea Direcției Generale a Poliției Locale. Aceste disfuncționalități au fost semnalate nu din „rea-credință”, nici dintr-o obsesie a noastră proiectată asupra directorului DGPLA cum ați perceput.  Au fost semnalate tocmai pentru a fi corectate, pentru a îmbunătăți activitatea acelei instituții publice în raport și cu angajații săi dar și cu cetățenii pe care-i slujește. Nu ne interesează lucrurile de formă, în scop de imagine, de capital electoral. Toate acestea sunt în natura oamenilor politici, pot fi înțelese, dar până la o limită. Și, în acest caz, limita a fost tortura urmată de moartea unui om. Într-o instituție publică din subordinea dumneavoastră. Și nu puteți spune că nu știați. Dacă află presa că polițiștii locali nu sunt bine coordonați, că nu sunt instruiți corespunzător, că nu știu să folosească echipamentul din dotare (echipament cumpărat din bani publici), că nu știu cum să intervină în anumite situații, că nu au evaluări psihologice periodice și făcute la modul serios, înseamnă că și dumneavoastră știați. Da, aveți dreptate. Nu presa trebuie să corecteze toate aceste disfuncționalități. Presa le poate semnala, iar dumneavoastră sunteți cel care trebuia să ia măsurile pentru corectarea/eliminarea lor. Și asta, în primul rând, pentru a preveni situații de genul acesta. Da, este vinovat polițistul local care a comis actele de tortură, dar nu este singurul vinovat. Toți factorii sistemici care au permis să se ajungă la asemenea atrocități medievale sunt vinovați. Inclusiv directorul acelei instituții (nu-i dau numele pentru că nu contează deloc, oricare ar putea fi șeful, și nu este vorba despre o anumită persoană, ci despre  atribuțiile funcției sale, despre competențele sale manageriale și umane etc). Cum nu cred că nu știați despre evenimentul din sediul DGPLA, imediat după ce s-a petrecut, într-o seară de vineri.  Dacă știați, de ce ați tăinuit? Și, dacă nu ați fost informat, cine trebuia s-o facă? Presa sau directorul instituției? Și dacă ați aflat din presă, de ce nu ați luat măsuri și acel director mai este în funcție? Puteți să vă răspundeți singur la aceste întrebări până nu e prea târziu.

Mai mult, deplor nu numai afirmațiile neinspirate ale edilului, ci și lipsa de reacție a colegilor de breaslă care, timp de aproape 4 luni, au considerat că acel eveniment sinistru nu merita a fi un subiect de presă. Nici nu contează rațiunile editoriale sau de altă natură care i-au ținut departe de acest subiect. Au fost, în toată această perioadă, indiferenți la adresa unor acte de tortură, azi dovedite, prostindu-și cititorii și dând dovadă de slăbiciune profesională. S-a tăcut și s-au preluat în continuare comunicatele de presă al Poliției Locale, s-a încercat spălarea și chiar promovat imaginea unei instituții în care s-a petrecut o crimă. S-a pătat, odată în plus imaginea presei și așa suficient de murdărită în ochii majorității.

În concluzie, domnule primar, nu cu presa aveți o problemă, ci cu „specialiștii” din propria ogradă. Pentru că știu că va plac citatele, vă las și eu unul aici: „Răul nostru nu vine din afară” (Seneca).


 

Categorie: Editorial
Etichete: Adrian Toma, Calin Bibart, Direcţia Generală Poliţia Locală
Distribuie:
Articolul anterior
„East meets the West” – festivalul internațional dedicat artelor marțiale și istoriei antice la Arad
Articolul următor
„Nebun după tine”, cu Maia Morgenstern și Armand Calotă, la Arad

1 comentariu. Leave new

  • avatar of bluesbreakers
    bluesbreakers
    9 octombrie 2023 19:15

    Nu pot sa spun domnule primar,pt. ca nu meriți sa-ti spun dar ești penibil.Si a minți este o arta dar nici măcar pe asta nu o stăpânești.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

nu-am-aer

#NuAmAer!

Se întâmplă atâtea atrocități în România asta părăsită de toți îngerii păzitori încât deja demult nu mai avem altă șansă înafara unei resetări totale… de care, însă, nu mai suntem…
virgil florea

Evoluție vs cinism 2-0

Pentru nevoile noastre firești, imediate, am făcut totul. Născocirile și invențiile ne-au adus astăzi la un nivel foarte ridicat. Dacă pentru a mânca, la început, ne ajutam de bâte acum…