[RECENZIE] Psihologul poet

psiho
Distribuie:

O aserțiune atribuită lui Voltaire a devenit de mult virală: „Poezia este muzica sufletului, și mai presus de toate, a sufletelor mari și sensibile!”. Dar nu toți oamenii au „suflete mari și sensibile”. Ba mai mult, nu toată lumea are sufletul senin. Suntem diferiți și trecem prin situații diferite, nu de puține ori prin momente dificile peste care unii le depășesc mai ușor, alții mai greu, rămânând chiar cu traume de nesuportat.

Până nu de mult, mentalitatea încetățenită spunea că acela care cerea ajutorul psihologului se încadra printre bolnavii psihici. Astăzi, tot mai mult, psihoterapia reprezintă o soluție acceptată pentru ameliorarea unor relații ajunse în impas.


Cartea Ramonei Pantea vine să ne demonstreze că poezia însăși poate fi un adjuvant eficace.

Autoarea noastră nu este primul poet psiholog de meserie. Puțină lumea știe că Mihai Beniuc a avut un doctorat în psihologie animală. La fel cum puțină lume știe că poezia pentru copii constituie instrumente psihologice importante pentru formarea conștiinței celor mici. Ca o terapie a sufletelor se prezintă poezia Ramonei Pantea în volumul „Împrimăvărarea pietrelor” 1 .

Poema Anhedonia vine în mod explicit să ne arate liric drumul spre echilibrul psihic, lăsând liber calea spre momentele de fericire. (Anhedonia este definită drept „incapacitatea unei persoane de a simți plăcerea în cursul unor experiente care ar trebui să determine satisfacție”, cum se poate afla chiar și din popularul Google. Cine se poate lăuda că n-a trecut măcar de câteva ori prin asemenea momente?) „Să am pace-n iriși i-am/ așezat câțiva sâmburi/ pe urme…/ Anhedonia nu se mai poate/ atinge de oameni…”. Iată un caz rezolvat.

Cartea poate fi citită ca un îndrumar pentru ameliorarea unor neplăceri specifice individului om:

în Defectați alarmele este ușor de decriptat că este vorba despre eliminarea spaimelor din noi, iar soluția propusă este iubirea;
în Femeia din mine descoperim formarea unei conștiințe de sine viguroase: „femeia din mine/ a încetat să se mai teamă de cuvinte/ de complexe, de timidități/ e o pasăre Phoenix.// Când ard tac/ tac să aud cum pocnesc mugurii/ tac s-o aud pe mama.”;
în Depinde ce crezi ni se relevă limpede rolul benefic al psihoterapeutului care te poate face să experimentezi că „Orice e posibil pentru cel ce crede./ …depinde ce crezi.”;
în Pe corzi de vioară, ni se prezintă poetic acțiunea psihologului în transformarea
individului deprimat într-un conviv optimist cu sine și cu cei din jur: „Cântă, suflete, cântă/ pe corzi de vioară,/ fii arcuș…/ cântă oamenilor care au surzit/ de atâtea gânduri distorsionate…/ colorează-le hainele/ descalță-i de angoase,/ pune-i să calce pe iarba rezilienței,/ adu-le aminte că au fericirea în inima lor/, ca firescul a fi.„;
în Șarpele suntem preveniți de maleficul din noi, care poate fi stârpit cu un surâs;
în Fiecare pas vine și diagnosticul: „Adevărul despre ce și cine suntem/ e de ajuns ca omenirea să fie/ declarată aptă psihologic pentru/ viață pe pământ.”. Etc.

În general, principala recomandare pentru a scăpa de neplăceri este dragostea, iubirea căutată și împărtășită, leacul universal pentru ieșirea din mlaștină. „N-ai cum să fii mocirlă/ atunci când ai ales să fii nufăr.”

Cititorul apt de a descifra corect „Împrimăvărarea pietrelor” va avea nu numai satisfacții estetice, ci și un îndrumar de îmblânzire a sufletului.


 

Categorie: Recenzii
Etichete: Împrimăvărarea pietrelor, poezie, Ramona Pantea
Distribuie:
Articolul anterior
Subgenerația
Articolul următor
LIGA 4 ARAD | Că d`asta-i fain fotbalul la noi în județ!

12 comentarii. Leave new

 • Foarte bună recenzie despre lipsa poeziei. Se pare că e vorba despre începutul unei frumoase prietenii (amantlîc), poate că e un articol sponsorizat (cel mai probabil) sau poate indigestul romancier a dat în mintea copilului (cu barda, dar și vîrsta poate fi o scuză). Penibilă încercare de parvenire prin literatură.

  Răspunde
  • avatar of pantea ramona
   Pantea Ramona
   28 martie 2024 19:54

   Vă mulțumesc pentru atenție.
   În revoluție am luptat pentru libertarea cuvântului, nu pentru denigrare.
   Vă doresc sănătate și sărbători luminate-n cuget și în suflet, doamnă.

   Răspunde
   • Am zis ceva greșit?

    Răspunde
   • avatar of femeia asertivă
    Femeia Asertivă
    30 martie 2024 13:37

    Xena, prințesa războinică, ne potolim și noi? Revoluția a fost acum 35 de ani și au fost sute de mii de participanți. Hai cu chestii mai fresh, că ne plictisești cu textele tale învechite

    Răspunde
   • avatar of constanța buzea
    Constanța Buzea
    31 martie 2024 9:47

    Atunci de ce ați denigrat-o pe fiica dvs pe Facebook într-o postare destul de recentă? Sau când faceti dvs așa ceva nu se pune?

    Răspunde
  • Sunteți cumva critic literar? Ce vă face să credeți că toată lumea sponsorizează pentru a ajunge ceva/undeva? Ați asistat la multe nașteri de „amantlîcuri” de puteți prezice așa ceva?

   Răspunde
 • avatar of gugustiucul vesel
  Gugustiucul Vesel
  27 martie 2024 21:44

  Stimate doamna, nu da cu barda, da cu halebarda, daca intelegeti aluzia. Însă e de înțeles, doamna in cauză e o femeie frumoasă și din ce spune Sfântul Google, destul de faimoasă în domeniul psihologiei. Problema ar fi alta, una ce tine mai curând de halebardă decât de altceva. Credeți că e un amantlac la mijloc? Aveți dovezi, doamna Constanța Buzea?

  Răspunde
 • avatar of pantea ramona
  Pantea Ramona
  28 martie 2024 19:58

  Vă mulțumesc pentru opinie, domnule ”gugustiucul vesel”. Sărbători fericite!

  Răspunde
 • Plina lume de invidioși, răutăcioși și complexați

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

cod portocaliu bilcea

ATENȚIE: Cod portocaliu de proști!

E greu să-mi respect regula „nu băga în seamă un prost dacă nu vrei să-i ridici cota”… dar ți-e de-a dreptul imposibil, mai ales când prostul însuși se postează în…