Roberto Ferri, pictorul italian care duce mai departe moștenirea lui Caravaggio

roberto ferri
Distribuie:
Roberto Ferri este un pictor italian născut în 1978  la Taranto, Italia care este considerat Caravaggio din zilele noastre, picturile lui fiind puternic influențate de baroc. În 2006, a absolvit cum laude la Academia de Arte Frumoase din Roma, cursul de scenografie.

Robert Ferri este un fenomen, la fel de admirabil ca marii clasici. I-a depășit brusc pe pictorii figurativi cei mai pricepuți în duplicarea realității. Primul lui gând este să uimească. Cu o disciplină formidabilă a remediat marea tradiție a picturii baroce, de la Caravaggio la Ribera, de la Bernardino Mei la Tiepolo. Picturile lui Roberto Ferri nu sunt legate de realitatea pe care o trăim, dimpotrivă, este în mare parte desprinsă de aceasta.


 Colaborările lui în lumea filmului

În septembrie 2020, colabora cu regizorul Kaouther Ben Hania pentru filmul „THE MAN WHO SOLD HIS SKIN”  cu Monica Bellucci în care sunt prezente picturile artistului. Filmul este despre Sam, un refugiat sirian, a cărui corp este transformat într-o operă de artă vie și expus prompt într-un muzeu, el își da seama pe parcurs că și-a vândut mai mult decât pielea.

Picturile acestuia apar și în filmul „MINDCAGE” regizat de Mauro Borrelli cu John Malkovich, Martin Lawrence și Melissa Roxburgh. Filmul care îl are în regie pe Mauro Borrelli și scris de Reggie Keyohara III, îi are în rolurile principale pe Martin Lawrence și Melissa Roxburgh alături de Malkovich, filmul regăsindu-l pe Lawrence jucând un rol dramatic pentru prima dată în cariera sa.


În 2014 a creat cele două Portrete oficiale ale Sanctității Sale Papa Francisc aflate acum în Governatorato și în Sala della Consulta a Vaticanului.

roberto ferri


În 2013 a creat cele 14 pânze pentru VIA CRUCIS pentru Catedrala din Noto, Siracuza – Pentru Catedrala din Montepulciano, din provincia Siena, realizează pictura lui San Giovanni Decollato.

roberto-ferri


Realizează tabloul pentru beatificarea patricianului genovez Ettore Vernazza, acum în Mănăstirea din Surorile Fiicele Sf. Iosif, la Genova.

Lucrările sale sunt prezente în colecții importante din întreaga lume, din Roma, Milano, Londra, Paris, New York, Madrid, Barcelona, ​​​​Miami, San Antonio (Texas), Qatar, Dublin, Boston, Malta, Mexic, Canada și în Castelul Picasso-Dora Maar din Menerbes din Provence.


Expoziții

ROBERTO FERRI – Palazzo Pallavicini – Palatul Pallavicini, Bologna

Ultima expoziție a acestuia a avut loc în perioada 20 octombrie 2022 – 12 martie 2023 Palazzo Pallavicini. Sugestiile baroc fascinante au încântat vizitatorii care s-au plimbat prin holurile Palatului pentru a admira capodoperele celui mai mare exponent al unei figurații rafinate a sugestiei caravagesce. Expoziția a fost curatoriată de Francesca Bogliolo și produsă și organizată de Pallavicini Srl de Chiara Campagnoli, Deborah Petroni și Rubens Fogacci cu contribuția Liquid art system de Franco Senesi. Șaizeci de lucrări unice – patruzeci de uleiuri pe pânză și douăzeci de desene reprezentative pentru poetica vizuală a artistului Roberto Ferri, care își găsesc spațiu în prestigioasele încăperi ale Palazzo Pallavicini, deschise publicului în rare ocazii.



Roberto Ferri este cu adevărat un artist excepțional, el fiind cu siguranță un vizionar. Capacitatea artistului din Taranto de a reda corpul uman, masculin și feminin, este extraordinară din punct de vedere tehnic, este original și niciodată banal din punct de vedere narativ.

Într-adevăr, Ferri știe să treacă de la redarea anatomică perfectă a figurii la deformarea calculată și concepută pentru a fi funcțională la povestea în care, însă, verosimilitatea nu dă greș niciodată. În pictura lui Ferri nu există doar secolul al XVII-lea italian al lui Michelangelo Merisi sau Guido Reni.

Mulți pot spune că stilul lui Roberto Ferri este „vechi”, inspirat de Caravaggio și de acoliții săi mai mult sau mai puțin direcți dar acesta ne oferă mai mult de atât. Roberto Ferri stăpânește anatomia corpului uman și încearcă să combine acest realism cu abstractul în figuri sau părți distorsionate. 


 

 

Categorie: Cultură
Etichete: arta, baroc, pictor, roberto ferri
Distribuie:
Articolul anterior
Un arădean și-a încălcat ordinul de protecție ca să mai comită și un furt din casa fostei concubine
Articolul următor
[email protected]. Episodul 2: Show-uri, ștouri și argouri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie