[RUBRICI] ACCENTE – Sinuciderea unei națiuni

tristan mihuta
Distribuie:

 

Astăzi, la noi, românii, noțiunea de patriotism pare desuetă. Sau stârnește ilaritate, de parcă ar suna caraghios. Altora, nu le spune nimic, zero barat, cum ar veni. Nu avem conștiința că patriot înseamnă să fii om în țara ta. Să te preocupe și bunul mers în comunitatea ta. Dar și ce se întâmplă cu țara. Am devenit de un egoism precar, lăsând totul în seama altora. Numai că dacă fiecare gândește așa și nu-și asumă responsabilitate civică, nu avem ce aduna. Nu mai există ceilalți, alții, care să suplinească indiferența, inconștiența noastră.
De aici, tot dezastrul național. Nu mai avem industrie, iar puținul industrial nu e al nostru, ci al capitalului străin. Bogățiile subsolului nu ne mai aparțin. Pădurile sunt defrișate cu lăcomie, chiar de către noi, spre folosul, profitul uriaș al firmelor străine. Ne vindem pământul și Occidentul face afaceri pe seama prostiei sau indiferenței noastre. Toți știm asta, dar nu facem nimic. Parlamentarii și guvernanții manifestă același autism național. Fiecare pentru el, doar pentru el. În alte țări, nu găsești asemenea atitudine indiferentă și inconștientă față de comunitate, față de patrie.
Poate ați văzut, la acest Euro fotbalistic, din Franța, cu câtă patimă, cu cât suflet își cântă jucătorii și spectatorii Imnul național. Noi nu știm decât o strofă; hai, două! Ne dezrădăcinăm, ni se usucă rădăcinile. Curând nu mai știm ce și cine suntem. Și asta pentru că o majoritate, îngrozitor de substanțială, își spune: dă-o-n mă-sa de țară, lasă-mă cu patriotismul, ce țara se gândește la mine?, atunci, eu ce treabă am cu Țara? Îmi văd doar de ale mele. Dar cine e Țara? Nu fiecare dintre noi și toți laolaltă? Sunt memorabile cuvintele lui John Fitzgerald Kennedy: „ Nu întreba ce poate face ţara pentru tine, întreabă ce poţi face tu pentru ţară”. Dar o atare întrebare și-o pun doar oamenii mari, națiunile mari, de succes.
Una peste alta, degeaba cântăm noi, cu mult patos „Doamne ocrotește-i pe români”, dacă noi înșine facem totul ca să ne sinucidem ca națiune.

Categorie: Opinii
Etichete: accente, rubrici, sinuciderea unei natiuni, Tristan Mihuta
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Maxim de… concesie: „TV Falcă” le dă un drept la replică celor pe care i-a atacat în emisiunea „Ghilea-Show”: 5 minute lui Sebastian Bulumac și 7 minute Laurei Pascu
Articolul următor
[BILANȚ ISU] Sute de locuințe și sedii de instituții inundate, canale ieșite din matcă și diguri rupte în Județul Arad – iar avertizările de vreme rea continuă!

2 comentarii. Leave new

 • avatar of simonca george
  simonca george
  20 iunie 2016 18:38

  Domnule Mihuta,

  In esenta, eseul e bun, dar e cam vag. Sunt multi multi romani aici in mediul online care sufera pentru tara lor, vor sa afaca multr pentru tara lor. Ma numar printre ei. As dori ca resursele tarii sa fie re-nationalizate, Banca Nationala sa fie a poporului cum a fost candva, nu institutie privata cum este azi. As vrea ca poporul sa isi controleze finantele, nu sa fie creditat de afara cu dobanzi uriase. Daca v-as spune ca as vrea sa fie iar Republica Socialista Romania, as fi curios care ar fi reactia dvs stimate domn.Vreau sa fac ceva pentru tara mea, dar sa fie pentru tara si poporul roman,nu pentru creditori si multinationale sau pentru politicieni

  Răspunde
 • avatar of mihuta savu
  mihuta savu
  21 iunie 2016 1:59

  DESTEAPTA ROMANE suna mai frumos ca DOAMNE OCROTESTEI PE ROMANI pt ca 4 ani de consilier municipal PSD nu ai scris nimic de astea si ai facut jocul PSD votind impotriva tuturor proiectelor de dezv si modernizare a aradului !!ma bucur nespus ca ai trcut din nou la condei si ziar poate asa mai ajutam cu ceva tarisoara asta care guvernanti (tradatori de neam sitara ) au dat-o strainilor in interesul lor si a fam lor mafioate !!!
  poate mai ai colegi de breasla care se desteapta macar in ceasul al 12-lea sa fim uniti in cuget si-n gandire sa punem osul la treaba !!!SA NE AJUTE DUMNEZEU !!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

CONTROL PARLAMENTAR

 Teoretic sună foarte bine. Republica parlamentară se bazează pe acest tip de control. Este definitoriu. Dar ia să vedem ce înseamnă el mai exact în republica noastră? Prin legea fundamentală…
alexandru v. mureșan

UTOPIA DISTOPICĂ vs. DISTOPIA UTOPICĂ (III)

Victoria fascismului asupra fascismului! sau Victoria secerii și ciocanului asupra fasciilor! 0. Nota preventivă a autorului la adresa „organelor de salubrizare națională, i.e., membrii „Cooperativei <<OCHIUL, URECHEA ȘI MINTEA ÎMBÂCSITĂ…