Învierea Domnului este percepută ca cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, fiind esența spirituală a credinței ortodoxe. Aducerea focului haric de la mormântul Mântuitorului, după momentul răstignirii și așezarea în mormânt, constituie simbolul biruinței vieții asupra morții.
Sacrificiul divin pentru iertarea păcatelor omenirii și a fiecăruia în parte este răsplătit de răspândirea iubirii și risipirea dușmăniei, de prețuirea vieții, de biruința luminii asupra întunericului.
Învierea lui Iisus Hristos din morți e minunea care a dat girul creștinătății, devenind ieșirea la viață în natură a semnelor primăverii și victoria vieții veșnice asupra eternității morții.
Un asemenea sentiment am resimțit, ca atâția creștini ortodocși, la răspândirea luminii în Biserica Ortodoxă din satul Andrei Șaguna, unde am ales să particip la minunea din acest an. Aici, Preotul ADRIAN MARIȘ a oficiat pentru credincioși, întregul ritual emoțional al săvârșirii Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos. Apoi, luminițele individuale s-au răspândit pe străzile localității, vestind învingerea morții și iertarea păcatelor. Ritualul creștin a reamintit că iertarea și iubirea sunt gesturi ce dau oamenilor speranța și credința în pace și buna înțelegere.
Localitatea Andrei ȘAGUNA, așezată la mai puțin de 20 km de Arad, a primit numele primului Mitropolit ortodox al Ardealului. Numele lui Șaguna a fost preluat pentru comunitatea cele circa 72 de familii românești, care au dorit să aparțină, după 1919, statului român.
Andrei Șaguna provine dintr-o familie catolică din Mișkolc, familia sosind aici dintre aromânii albanezi. Născut în 1808, finalizează gimnaziul catolic al călugărilor piariști din Pesta, apoi urmează studii de Filozofie la Pesta și de Teologie la Vârșeț, după care se călugărește la Mănăstirea Ortodoxă din Serbia. În 1847, este numit Episcop al Bisericii Ortodoxe din Transilvania. Înființează școli românești, finanțează tipărirea de manuale, tipografie, ziare, școli superioare (Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov) etc. În 1861, devine Mitropolit al Transilvaniei, fiind implicat în cultivarea limbii române și a culturii naționale prin Asociația Culturală ASTRA, principalul factor instituțional care a realizat unirea culturală a națiunii române. Este înmormântat la Rășinari în 28 iunie 1873.
Personalitatea sa onorează localitatea și o binecuvântează cu numele său. Biserica arată ca o bijuterie de închinăciune, foarte curată, bine îngrijită, iar Preotul ADRIAN MARIȘ este mândru de renumele acesteia. Mulți șaguneni – între care primarul comunei, DOREL VIDRAN – au participat la citirea/ ascultarea Pastoralei Patriarhale, foarte mulți tineri, copii, adolescenți, semn că viitorul se arată pozitiv, viguros și vehement pentru întreținerea credinței întru creștinătate. Din glasurile corului bisericesc și al enoriașilor a răsunat „Hristos a înviat din morți/ Cu moartea pre moarte călcând/ Și celor din mormânturi/ Viață dăruindu-le”.
La rostirea Părintelui „HRISTOS A ÎNVIAT”, zeci de glasuri au răspuns creștinesc: „ADEVARAT A ÎNVIAT”. Lumina învierii a cuprins sufletele și simțămintele oamenilor întru credința creștină a iertării și iubirii.