„ Vestul întâlnește Estul” este festivalul internațional care a adus împreună războinici din epoci, culturi și civilizații diferite, dar care au în comun vitejia, frumusețea, curajul și spiritul pentru bătălie.
Aradul a fost în 7 și 8 octombrie epicentrul cultural pentru tradițiile străvechi: arte marțiale japoneze – cu samurai cu tot, dar și lupte legendare între daci și romani – care și-au așezat taberele, cu corturi, săbii, armuri și scuturi, în …parcul Eminescu.
În cadrul festivalului „Vestul întâlnește Estul”, au avut loc demonstații de arte marțiale la care au participat maeștrii din Japonia, Italia, dar și America
Printre invitați s-a numărat Alexey Kunin, fondator și președinte al Asociației Internaționale de Ju Jitsu japonez, care a venit la Arad tocmai din Statele Unite ale Americii.
Maestrul O Sensey Alexey Kunin spune că aspectul spiritual este ceea ce apreciază el cel mai mult la artele marțiale. „Adevăratele arte marțiale nu sunt doar fizice, este o disciplină atât mentală, cât și spirituală”, spune maestrul.
„Practic arte marțiale de 45 de ani. Când te antrenezi, nu înveți numai să-ți controlezi adversarul și să-l induci în eroare, ci ajungi să simți că mintea și corpurile vi se conectează. Când privesc pe cineva, pot să-mi dau seama ce gândește, cum va proceda, ce mișcări va face. Simt că acolo se formeză o conexiune – îi pot simți energia”.
Întrebat despre Reiki, practica vindecării în artele marțiale, O-Sensei spune că este foarte întâlnită în rândul practicanților. „Majoritatea celor care practică Ju – Jitsu practică, de asemenea, Reiki. Eu sunt Maestru Reiki, Sōke Pavel Milovan este și el Maestru Reiki”, spune americanul.
Maestrul Kunin spune că Reiki este o practică esențială. „Reiki te ajută în Ju-Jitsu fiindcă poți să te vindeci după antrenament, iar când faci Reiki simți cum corpul tău se regenerează, dar simți și că devii mai echilibrat”. Maestrul Kunin spune că arta vindecării are și beneficii de ordin emoțional, fiindcă cei care practică Reiki se simt mai purificați.
„Este important ca oamenii să știe că artele marțiale nu înseamnă violență”, este de părere Maestrul Kunin. El spune că artele marțiale îi învață pe practicanți să-și controleze emoțiile, corpul, modul în care ei reacționează la situațiile din exterior.
Marie Tanaka și Lee Murayama
Actorii Marie Tanaka și Lee Murayama, care au venit din Japonia – pe Lee Murayama îl știți din „Ultimul Samurai” (2003).
„Noi practicăm multe tipuri de arte marțiale și ne antrenăm constant ca actori, pentru a juca în filme. În cadrul Dojo-ului ne antrenăm în arte marțiale japoneze, dar și Kung Fu chinezesc”, lămurește Marie Tanaka.
Ca să înveți arte marțiale, spune actrița, este bine să ai un maestru, iar cel mai important lucru în artele marțiale este concentrarea.
Lee Murayama este mentorul său, iar el practică artele marțiale de 42 de ani. Maestrul predă Aikido, Ju Jitsu, dar și celelalte tipuri.
Festivalul Internațional „Vestul întânlnește Estul” a fost și despre istoria străveche a strămoșilor noștri – dacii și romanii
Asociația Culturală Tomis, al cărei scop principal este reconstituirea istorică detaliată a unor bătălii, evenimente sau obiceiuri din trecut a reconstituit Atacul legiunilor Romane asupra cetății Ziridava, dar și datini străvechi din timpul dacilor și romanilor, cum ar fi Nunta Dacică.
În cadrul evenimentului a avut loc și o paradă a Dacilor și a Romanilor, pe parcursul căreia războinicii ambele tabere au poposit în fața Primăriei și au rostit saluturile specifice.
Deși a fost vorba despre reconstituirea unei bătălii antice, niciunul dintre membrii Asdociației Culturale Tomis nu a fost rănit, iar zâmbetele de pe fețele lor în timpul „bătăliei” demonstrează cât de mult îi pasionează istoria.
Aflat la cea de-a doua ediție, Festivalul Internațional „Vestul întâlnește Estul” a reușit o îmbinare a tradițiilor
Invitații străini au fost curioși să afle tradițiile strămoșești, au făcut fotografii cu instrumentiștii folclorici și s-au plimbat prin taberele romane. Au fost încântați să descopere cât de diferit este poporul român ca mentalitate, dar și cât de bune sunt mâncărurile noastre.
Cumva această descoperire a fost reciprocă. Pe parcursul demonstrațiilor, românii au avut ocazia să cunoască artele marțiale, să vadă mânuirea Katanei (sabia specifică samurailor), dar și să interacționeze cu invitații.
„Vestul întâlnește Estul” a fost un festival atipic pentru Arad, mai ales datorită fuziunii dintre cultura Japoneză și cultura dacilor și a romanilor. Deși s-ar putea crede că aceste popoare nu au nimic în comun și că se disting nu doar prin perioade ale istoriei diferite, ci și prin cele două emisfere de glob, iată că au în comun vitejia și spiritul de luptă.
Mai multe despre eveniment, dar și despre cum a mers îmbinarea celor două culturi într-un singur festival, aflați din interviul Critic Arad, al cărui prim invitat din cadrul acestui eveniment este chiar organizatorul său, arădeanul Pavel Milovan.
1 comentariu. Leave new
Buna ziua, ar fi fost potrivit o mai instensa promovare a festivalului. Pe cand o noua editie?