[ACTUALIZARE]
Lucrările din cadrul Sipozinului de SCULPTURĂ vor fi mutate la finalul acestei săptămâni în Parcul Europa, apoape de Piața Sporturilor. Apoi pentru fiecare operă în parte, fiecare artist va decide forma și dimensiunea soclului.
Nu se știe concret dacă soclurile vor fi realizate în această iarnă, din cauza înghețului, care nu permite turnarea betonului.
Momentan municipalitatea lucrează la certificatele de urbanism necesare pentru amplasarea lucrărilor în spațiul public.
După mutare și după turnarea soclurilor, sculpturile celor șase artiști vor putea fi admirate de public în Parcul Europa.
Galerie Foto:
[TITLU INIȚIAL] (20.10) Simpozionul de SCULPTURĂ din Parcul „Eminescu” – un proiect reînviat care ar putea fi începutul unei reîmprieteniri a arădenilor cu arta urbană
Cei șase artiști plastici din Cluj, Timișoara și Arad – Florin Marin, Elena Ilash, Alexandru Smuczer, Vlad Emană, Anca Șerban și Matei Bocancios – s-au prezentat singuri marți, 19 septembrie, în Parcul „Eminescu”, pe locul în care, între 14 și 30 septembrie, se desfășoară simpozionul de sculptură de pe urma căruia municipalitatea s-ar putea alege cu tot atâtea lucrări de artă care să ne înfrumusețeze orașul.
„Operele artistice vor fi sculptate în blocurile din piatră de calcar, care au fost aduse de la cariera Viștea, una dintre cele mai căutate pentru astfel de manifestări, deoarece este o piatră ușor de modelat și foarte rezistentă în timp” – conform site-ului hubmarta.ro – și el un proiect pe care Ovidiu Balint, directorul Hub-ului cultural mARTA, a reușit să-l urce în spațiul public destul de repede… raportat la ritmul lent cu care se mișcă lucrurile în orașul acesta.
Am înregistrat toată conferința de presă de pe șantierul simpozionului
(cu scuze pentru calitatea sonorului… na… outdoor… am venit cu ce aveam pe noi, ca la artiști) și ne-a cucerit ideea imediat după ce am ascultat discursurile sculptorilor din generația tânără de artiști (despre care mulți dintre noi habar n-avem că există… nu-i așa?) – și după ce am vizualizat schițele viitoarelor opere.
Pentru că asta spune MULTE despre ce / cum / unde suntem, din punct de vedere estetic, azi.
Ascultați-i și voi (e și pentru ăia de tot întreabă și, mai ales, vizitați „teatrul de război artistic” din Parcul „Eminescu”_ – e la liber până în ultima zi de septembrie și s-ar putea să vă inspire… cum nici ni v-ați fi gândit!
Articol asociat:
HUB cultural mARTA organizează prima ediție a Simpozionului de sculptură de la Arad