Recital cameral la vioară | Ștefan Șimonca-Oprița, la Casa Pianului Jacques Faix

ștefan șimonca-oprița
Distribuie:

Asociația „Jacques Faix” a fost gazda unui eveniment cultural de excepție, desfășurat la Casa Pianului de pe str. Episcopiei nr. 25, unde tânărul talentat arădean, Ștefan Șimonca-Oprița a susținut un recital cameral memorabil, sub genericul „Două Valori, un singur destin”, acompaniat de o vioară cu o istorie impresionantă, aceasta fiindu-i dăruită de către Lucia Cristolovean.


Ștefan Șimonca-Oprița, absolvent al Colegiului Național de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad și al Conservatorului „Hochschule für Musik Saar” din Saarbrücken,

Germania, a încântat publicul prezent cu priceperea și pasiunea sa pentru muzică. Instrumentul său, o vioară produsă de Sebastian Dallinger în anul 1779, a conferit recitalului o notă de solemnitate și autenticitate, fiind același tip de vioară folosit de marele compozitor Ludwig van Beethoven.

De-a lungul timpului, Ștefan Șimonca-Oprița a strâns numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, confirmându-și talentul și dedicarea pentru muzică. Printre aceste distincții se numără Marele Premiu la Concursul Național de Interpretarea Muzicii Românești Sigismund Toduță, Premiul I la Concursul Internațional de vioară Josef Brandeisz din Timișoara sau Premiul al II-lea la Concursul Internațional de Vioară Franco Gulli din Roma, Italia.

Vioara veche de aproape 300 de ani, cu o istorie fascinantă, i-a fost oferită lui Ștefan Șimonca – Oprița de către mama unei arădence, Dna. Lucia Cristolovean, stabilită în Hamburg, Germania. Gestul altruist al doamnei Cristolovean de a oferi acest instrument unui tânăr muzician român este un exemplu remarcabil de generozitate și implicare socială.



Desfășurat într-un cadru intim, evenimentul a fost marcat de o atmosferă plină de emoție și reverență pentru artă.

Spațiul fiind restrâns, locurile pentru public au fost epuizate rapid.

whatsapp image 2024 03 23 at 12.12.19


Evenimentul a început cu Mihai Săcui,

gazda seratei, care a șinut un cuvânt de deschidere a serii și a citit un articol despre un concert de vioară, articol publicat în anul 1906 în ziarul Tribuna, ziar care la vremea respectivă se publica în Arad, și al cărui iar redactor șef era nimeni altul decât Vasile Goldiș.


A urmat apoi recitalul la vioară interpretat de Ștefan Șimonca-Oprița cu viora de 300 de ani.

Acesta a început recitalul cu „Preludiu la unison” de George Enescu. Tânărul violonist a uimit sala cu acuratețea și pasiunea cu care mânuia vioara, în mâinile lui Ștefan această vioară în vârstă de 300 de ani, Au urmat  „Sarabanda”, „Sonata 1 part 1-2 Grabă și Fugă” (Johann Sebastian Bach),  iar la final pe aceiași notă ca la început, acesta a încheiat cu „Arii românești” de George Enescu. La cererea publicului, acesta a cântat și „Dimineața după nuntă” de Ion Voicu, impresionând încă o dată publicul aflat în sală.


Invitată și ea pe scenă impreună cu Ștefan, Lucia Cristolovean a exprimat emoția

și recunoștința pentru prezența și performanța lui Ștefan, evidențiind intensitatea și emoția pe care o resimte și mama sa, prezentă de asemenea în sală. Lucia a împărtășit povestea emoționantă a viorii, care i-a aparținut bunicii sale și care a fost aproape uitată în timp, dar care acum este pusă în mâinile lui Ștefan, oferindu-i încredere că viitorul instrumentului este luminos. Ea a fost impresionată de modul în care Ștefan a interacționat cu vioara și a realizat primul acord, considerând acele momente drept „absolut extraordinare.”


Ștefan Șimonca-Oprița și generozitatea umană, reprezentată de gestul Luciei Cristolovean, au fost cele două valori din titlul serii: „Două valori, un singur destin”.

Participanții au fost invitați să reflecteze asupra valorii și destinului, evidențiind gesturile altruiste și contribuțiile fiecăruia la societate.

Aplauzele au fost adresate cu recunoștință Luciei pentru gestul său extraordinar în sprijinul tânărului Ștefan și pentru valorile pe care le-a adus în acea seară. În continuare, invitații au fost încurajați să se bucure de un momentul de socializare, subliniind importanța solidarității și a implicării sociale în construirea unui viitor mai luminos pentru comunitate.

Gazda i-a invitat la final pe cei prezenți la un pahar de vin și preparate de post și nu numai.


Evenimentul „Două Valori, un singur destin” a fost mai mult decât un spectacol cultural.

A fost un prilej de a ne convinge, văzând cu ochii noștri pasiunea și talentul incontestabil al lui Ștefan Șimonca-Oprița, de  importanța susținerii tinerilor artiști în realizarea aspirațiilor lor muzicale.

Această seară deosebită va rămâne cu siguranță în memoria tuturor celor prezenți, ca o demonstrație a frumuseții și puterii artei de a aduce oamenii împreună într-o atmosferă caldă, vibrantă și de o pură încântare.


Citește și:

 

Categorie: Cultură
Etichete: Casa Pianului Jacques Faix, Jacques Faix, Lucia Cristolovean, Mihai Săcui, Ștefan Șimonca Oprița
Distribuie:
Articolul anterior
RĂMAS BUN, CEANI! Unul dintre cei mai profesioniști și îndrăgiți pompieri pe care i-a avut Aradul, plutonierul adjutant Ioan Telcean, a plecat să stingă alte focuri…
Articolul următor
Criticul literar și președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, a murit la 84 de ani, în urma unui stop cardiac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

basil muresan

Jocuri erotico-politice actualizate

Pentru că s-a terminat prima săptămână de concediu, și probabil v-ați plictisit deja de clasicele cătușe cu bureței și outfituri de doctoriță sau școlăriță jucăușă, vă propun alte role playing,…