RĂMAS BUN, CEANI! Unul dintre cei mai profesioniști și îndrăgiți pompieri pe care i-a avut Aradul, plutonierul adjutant Ioan Telcean, a plecat să stingă alte focuri…

ceani nelu
Distribuie:
Plutonierul adjutant Telcean Ioan s-a pensionat în noiembrie, 2020, după o activitate de  26 de ani în cadrul Detașamentului de Pompieri al ISU Arad, din care șef, vreme de peste 15 de ani, la Departamentul „Descarcerare”. Vestea trecerii sale în neființă a fost transmisă de sora sa, Elena Simina  Telcean pe pagina sa de facebook în această dimineață și i-a șocat și întristat pe toți (foarte mulți!) care l-au cunoscut…

Nelu, Ceani, Ionel pentru apropiați, avea 53 de ani și  a fost, dincolo de profesionalismul său apreciat de toți colegii, un om special, un militar înnsăcut, foarte îndemânatic și cu un suflet enorm, cu har de povestitor – un iubitor al vieții în toată dimensiunea ei, al cărui discurs cucerea și provoca deopotrivă pe toată lumea.

Familia sa a anunța că priveghiul se va ține deseară, la ora 17.00, ls Casa Funerară KUKI de pe „Cocorilor”. De asemenea, i se va respecta dorința de a fi incinerat.
Dumnezeu să te odihneasă în pace, Ceani…

În 12 iunie, 2018, ISU Arad îi dedica lui „Ceani” următorul text, care reflectă personalitatea sa
POMPIERII SALVATORI ȘI PASIUNILE LOR SAU CHIPUL ȘI SUFLETUL OMULUI DINCOLO DE COSTUMUL DE PROTECTIE

„A participat la sute de intervenții, incendii inundații, asistenta persoane, descarcerare, mai ales descarcerare pentru că de 18 ani lucrează la descarcerare. A salvat sute de persoane aflate în suferință a văzut suferința a sute de persoane. Sunt prea bătrân pentru meseria asta spune plutonierul adjutant Telcean Ioan despre el fiind vorba, despre „Ceani”. Când era copil era fascinat de tot ce era tehnic: roți, motoare, pe unele le-a înțeles doar când a ajuns la lecții de fizica și i-au stârnit și mai mult curiozitatea. Lecțiile de fizică au trecut și în anul 1991 a plecat în armata la Luna, „elita Armatei României trupele de parașutiști” zice Ceani.

La pompieri a ajuns în 1994 la Compania Arad, acum Detașamentul de Pompieri Arad iar din 2000 e la descarcerare „comandant echipaj modul descarcerare”. Întrebat cum a ajuns acolo, povestește cu umorul lui cunoscut de toată lumea: „Prima dată a fost un alt coleg, apoi a venit ordin ca ăla de la descarcerare să fie mecanic auto, tinichigiu și alte chestii legate de mașini și a venit comandantul (col. Iustin Marșieu) și a zis ca de mâine sunt la descarcerare, atunci era mai armată ca acuma și nu te întreba nimeni dacă vrei și poți”. Asa au trecut 18 ani.

Când nu salvează oameni Ceani face ce i-a plăcut cel mai mult încă din copilărie machete din traforaj sau alte materiale, reconditioneaza biciclete și motociclete. A făcut și „ceva pentru cazarma asta” vorba unui fost comandant recondiționat pompa manuală și clopotul.Pe 16 noiembrie, 2020, când a ieștit la pensie, colegii săi l-au evocat astfel pe pagina oficială de facebook:
„O altfel de poveste despre un salvator altfel, unul mai special.
Despre Ceani am mai scris aici si am mai povestit, nu atât de frumos ca și el pentru că are un talent deosebit și la povestit pe lângă alte multe talente.
La început a fost parașutist și eu cred că sufletul lui a rămas acolo la Luna dar fiind un rebel a refuzat să rămănă și el acolo și s-a întors acasă. Nu s-a regăsit în civilie și a devenit salvator. Iar lui chiar i se potrivește sintagma de salvator. Mai bine de 15 ani a condus echipajul descarcerare a Detașamentului de pompieri Arad. 15 ani în care a salvat zeci de vieți și a dus la îndeplinire sute de misiuni.
De fapt Ceani a fost „universal” , a fost și la incendii și la inundații și a încheiat în forță, pe SMURD.
Pentru că a fost „altfel” a predat casca începând cu data de 10.11, nu din 01 sau din 15 ale lunii cum ar fi făcut oricine și tot pentru că a fost „altfel” nu a vrut nici o „ceremonie de pensionare”, a trecut în rezervă și gata.
Plt. adj. șef Ioan Telcean, îți dorim sănătate și pensie lungă. Știm că sub masca ta de dur ai un suflet mare, că ai iubit pompierii mai mult decât orice și mai știm că un ceremonial de pensionare te-ar fi făcut să plângi!”


ISU ARAD – ora 14.30:
„Cu sufletul îndurerat, ne exprimăm profundul regret pentru pierderea colegului nostru, plt.adj.sef (r) Telcean Ioan, care a părăsit această lume în dimineața aceasta.
Cu o carieră de peste 25 de ani în slujba comunității, plt.adj.sef (r) Telcean Ioan a fost un exemplu de curaj, dedicare și devotament în cadrul Detașamentului de Pompieri Arad. Ne vom aminti cu respect și recunoștință munca și dedicarea sa față de profesie și față de cei din jurul său.
Suntem alături de familia greu încercată și ne rugăm ca Dumnezeu să-l așeze în rândul celor drepți.
Odihnește-te în pace, drag camarad. Amintirea ta va rămâne vie în inimile noastre pentru totdeauna.”

 

Categorie: In memoriam, Știri
Etichete: Ceani, in memiriam, ISU Arad, pompieri arad, Telcean Ioan
Distribuie:
Articolul anterior
Tragedie în Timișoara: studentă la medicină găsită înjunghiată în apartament
Articolul următor
Recital cameral la vioară | Ștefan Șimonca-Oprița, la Casa Pianului Jacques Faix

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie