[COMUNICAT DE PRESĂ]
In data de 05.05.2023, ca urmare a apariției în mediul online a sesizării doamnei Lorena Radu privind tratamentul primit de către aceasta în cadrul secției Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, din partea medicului curant dr. Uzum Amelia, Direcția de Sănătate Publică Arad s-a autosesizat și o echipă de inspectori sanitari din cadrul Direcției a efectuat acțiuni de inspecție la secția Gastroenterologie.
In urma inspecției s-a constatat faptul că pacienta a fost internată in cadrul secției Gastroenterologie, începând cu data de 09.03.2023, ora 23 00 , având medic curant Dr. Uzum Amelia.
Evoluția zilnică a stării de sănătate și tratamentul zilnic au fost consemnate in Foaia de evoluție și tratament și asumate prin semnătura și parafa de medicul curant și medicul rezident, din data de 09.03.2023 pana in data de 14.03.2023, ora 8 00 .
In data de 14.03.2023, pacienta a solicitat externarea, la cerere pe propria răspundere, asumată prin semnătură, contrar indicațiilor medicului curant. In biletul de iesire din spital, pacientei i s-a recomandat regim igieno-dietetic, consult chirurgical, repetarea analizelor medicale peste 1 saptamana precum si tratament medicamentos.
La verificarea FOCG (Foaie de observatie clinica generala), s-a constatat completarea deficitara a rubricilor din anexa 5, graficul de „administrare medicatie”, a fisei de proceduri intocmita de asistentele medicale de serviciu.
Au fost aplicate 4 avertismente contraventionale asistentelor medicale implicate in asigurarea actului medical si care nu au consemnat toate procedurile efectuate in anexele FOCG, doar in registrele primire la schimb de tura. A fost aplicat avertisment contraventional unitatii sanitare pentru nefinalizarea instruirii intregului personal al sectiei, referitor la completarea documentelor medicale.
DIRECTOR EXECUTIV, IRIMIE CECILIA GABRIELA
……………………………………………….
[ACTUALIZARE 1] (16 mai, 2023) Spitalul Județean Arad o disculpă pe doctorița Uzum în cazul pacientei Lorena Radu, avertizându-ne pe toți că-și „rezervă dreptul de a acționa în instanță persoanele care aduc acuze nejustificate medicilor”
[COMUNICAT DE PRESĂ]
Ca urmare a acuzațiilor emise, de către o pacientă, la adresa unui medic angajat în cadrul Secției Clinice Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și a sesizării depuse, ulterior, de către aceasta, la nivelul instituției s-a constituit o comisie alcătuită din medici din diferite specialități – inclusiv gastroenterologie – care a analizat documentele medicale – Foia de Observație Clinică Generală a pacientei precum și biletele de externare din clinica din Cluj. Totodată, comisia a solicitat puncte de vedere de la personalul medical implicat în tratarea și îngrijirea pacientei pe perioada internării.
Rezultatele comisiei au evidențiat că pacienta a beneficiat de toate investigațiile clinice și paraclinice necesare, inclusiv Colangio RMN și nu a fost externată de către medicul curant datorită faptului că s-a vindecat ci pentru că, pacienta a solicitat externarea pe propria răspundere, sub semnătură, contrar indicațiilor medicului curant, iar în foaia de observație pacienta a consemnat: „Solicit externarea la cerere contrar indicațiilor medicului curant”, invocând motivul de a fi cu familia cu ocazia zilei de naștere.
Având în vedere diagnosticele consemnate la externare, din punct de vedere medical există posibilitatea migrării unui alt calcul pe coledoc, cu apariția angiocolitei și pancreatitei secundare, diagnostice explicabile pentru medici și greu de acceptat pentru o persoană din afara zonei medicale.
Suntem conștienți că uneori există lacune în ceea ce privește comunicarea personal medical/pacient/aparținător fapt pentru care am pus la dispoziția dumneavoastră o serie de modalități prin care ni le puteți face cunoscute în timp real – telefonic, prin e-mail, la secretariatul unității sau prin aplicația feedback sms.
Facem apel la pacienții și aparținătorii care au nemulțumiri sau consideră că sunt neîndreptățiți de către personalul medical sau nemedical, pe perioada șederii în spital, să se adreseze cu prioritate medicului șef de secție sau directorului medical pentru a putea lămuri neînțelegerile apărute și pentru a putea lua măsurile necesare. Acuzațiile fără dovezi știrbesc activitatea profesională și discreditează personalul medical – același personal care a salvat numeroase vieți de-a lungul carierei.
De asemenea, și noi ne rezervăm dreptul de a acționa în instanță persoanele care aduc acuze nejustificate medicilor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, acuze care conduc la pierderea încrederii cetățenilor în serviciile medicale asigurate de către acești medici.
Informații referitoare la perioada internării pacientei în spital:
Pacienta s-a prezentat pe data de 09 martie, în Unitatea de Primire Urgențe acuzând epigastralgii, inapetență, grețuri cu debut de două zile. După efectuarea investigațiilor clinice și paraclinice aceasta s-a internatîn Secția Clinică Gastroenterologie în jurul orei 23.00.
A doua zi, pe data de 10 martie, pacienta a fost preluată de către medicul căruia i se aduc acuzații. Medicul respectiv (curant) îi efectuează ecografie abdominală, examene de laborator și îi administrează tratament de specialitate, fapte consemnate în foaia de observație a pacientei. În urma investigațiilor se exclude diagnosticul de pancreatită acută pe care pacienta îl invocă.Datorită suspiciunii de litiază coledociană s-a decis continuarea investigațiilor prin efectuarea unui examen Colangio RMN, care certifică absența calculilorcoledocieni, absența inflamației pancreasului și ridică suspiciunea de microcalculi la nivel de colecist.
Pe data de 14 martie, ora 13.30 pacienta a solicitat externarea, la cerere, pe propria răspundere, sub semnătură, contrar indicațiilor medicului curant, iar în foaia de observație pacienta a consemnat: „Solicit externarea la cerere contrar indicațiilor medicului curant”, invocând motivul de a fi cu familia cu ocazia zilei de naștere.
La externare, pacienta primește concediu medical, recomandare de dietă și tratament medicamentos pentru diagnosticele consemnate în foaia de observație, precum și recomandarea de consult medical, chirurgical, în vederea colecistectomiei – intervenție chirurgicală.
Biroul de presă al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad
………………………………………………………….
[TITLUL INIȚIAL] (5 mai, 2023) Dr. Amelia Uzum – o altă „vedetă de coșmar” a Spitalului Județean Arad. După un TRATAMENT DISPREȚUITOR care a adus o polițistă la un pas de moarte, internista s-a ales cu o plângere penală pentru FALS INTELECTUAL și VĂTĂMARE CORPORALĂ
Nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește „profesionalismul” unor medici de la Spitalul Județean, în ciuda repetatelor scandaluri publice. Și nici nu se va putea schimba nimic, pentru că dezinteresul față de pacient și incompetența profesională nu pot fi corectate cu ușurință.
De această dată, Dr. Amelia UZUM de la secția de Gastroenterologie a SCJUA este „vedeta de coșmar”
Deși pacienta este o persoană cunoscută, polițista Lorena Radu, apreciem că în acest caz nu acest aspect este important și nu despre polițista Lorena Radu este vorba, motiv pentru care ne referim strict la calitatea ei de pacientă, la experiența nefastă din Spitalul Județean și la actul medical, respectiv atitudinea medicului său curant, dr. Amelia Uzum.
De precizat faptul că, pe durata spitalizării, în cele 7 zile, dr. Amelia Uzum nu a interacționat zilnic cu pacienta pe care ar fi trebuit s-o trateze. Nici măcar o dată pe zi nu a intrat în salon să monitorizeze starea pacientei deși, în urma tratamentului administrat, aceasta s-a înrăutățit.
Ar fi fost chiar imposibil să-și viziteze zilnic pacienții din spitalul public, din moment ce, la o simplă căutare pe Google, pe lângă SCJUA și cabinetul medical individual, pe dr. Amelia Uzum o găsești ca și medic specialist la toate clinicile din Arad (MedLife, Policlinica Valicu, Infomedica, Policlinica Turcin, Clinica Medisys) și în postura de șef lucrări la Facultatea de Medicină a UVVG.
Poate ar trebui să verifice cineva și pontajele doctoriței la SCJUA, și să le confrunte cu programările la clinicile la care prestează.
În „stare bună“ și „totul este absolut în regulă“ cum a asigurat dr. Amelia Uzum la externare au o altă conotație
Pacienta a ajuns în stare critică la Institutul Gastroenterologic din Cluj, după o zi de când a fost externată de pe Secția de Gastroenterologie din Arad, cu asigurări din partea dr. Amelia Uzum că este în „stare bună“ și că „totul este absolut în regulă“.
Nu ne lansăm în acuzații cu privire la diagnosticul greșit, interpretarea superficială a rezultatelor la analizele/investigațiile medicale și la adoptarea unui tratament inadecvat care au pus, la propriu, în pericol de moarte pacienta – aceste aspecte fac obiectul plângerii penale formulate împotriva doctoriței Amelia Uzum și sunt susținute mai ales de opiniile medicale și abordarea diagnosticului de către medicii de la Institutul Gastroenterologic din Cluj.
Dr Amelia Uzum a reușit „performanța” de a-și șoca până și colegii de breaslă de la Cluj, care au fost de-a dreptul contrariați de starea în care a ajuns pacienta în nici 24 de ore de la externare, asta după ce rezultatul analizelor de la SCJUA erau departe de a confirma „starea bună“ și „totul este absolut în regulă“ în interpretarea doctoriței Uzum.
De vineri până marți, la Arad, starea polițistei nu s-a îmbunătățit deloc, în ciuda tratamentului pe care îl lua în spital.
„Deși era o situație de urgență, nu s-a efectuat niciun RMN până luni. La Cluj, ni s-a spus că semnul instalării pancreatitei a fost atunci când a vomitat, adică în chiar a două zi de internare. Iar RMN-ul i s-a făcut de abia luni.
Mai mult, cei de la Cluj ne-au spus că analizele de pancreas, fiere și ficat ar fi trebuit să fie făcute zilnic, ceea ce la Cluj s-a și întâmplat, însă la Arad nu s-a făcut în șase zile!“, mai spune Lorena.
Marți, în data de 14 martie, a fost externată
„Mi-au dat drumul acasă, cu observația că totul este «absolut în regulă», doar să iau tratamentul care mi s-a prescris și în caz de eventuale dureri să iau «Nospa».
În ziua externării nu mi s-au luat decât analiza de sânge, nu și cea de urină, în ciuda faptului că amilaza urinară era excesiv de mare. De altfel, rezultatele RMN-ului arătau că ficatul era normal, că fierea – colecistul este ok, în timp ce analizele contraziceau totul.
Marți m-au lăsat însă acasă, iar a doua zi, în jurul prânzului am suferit o criză cu dureri insuportabile“, povestește Lorena.
A ajuns la Cluj în stare de inconștiență
Îngrijorat, soțul Lorenei a dus-o la medicul de familie. „După ce s-a uitat pe biletul de externare, a rămas consternată de ceea ce scria acolo. Starea soției mele contrasta puternic cu biletul de ieșire din spital emis cu o zi înainte. Un doctor excepțional, doamna Berzacovici a făcut tot posibilul pentru a o ajuta pe Lorena. L-a sunat pe doctorul Ciurdariu, un alt profesionist excepțional, care ne-a spus: «În seara asta trebuie să ajungeți la Cluj, altfel soția dumneavoastră moare!».
Am plecat imediat la Cluj, iar cu o 100 de km înainte să ajungem, soția mea a intrat în stare de inconștiență. O scuturam efectiv din 30 în 30 de secunde să «o țin în viață». Cu un ultim efort, când am intrat în Cluj, având în vedere că este polițistă, Lorena mi-a spus că dacă văd un echipaj al poliției să îi rog pe colegii ei din Cluj să ne conducă cu girofarul până la spital. Nici nu a terminat de rostit cuvintele, că ne-a apărut în față un echipaj, care ne-a și condus spre spital.
În momentul în care cei de la Institutul Gastroenterologic din Cluj au văzut biletul de externare, au spus că «femeia nu are toate analizele, iar conform biletului, este vindecat㻓, mai spune soțul Lorenei.
„Pregătiți-vă de înmormântare!“
Nici în cele mai negre coșmaruri, soțul Lorenei nu și-ar fi imaginat că i se va spune: „Starea soției dumneavoastră este extrem de gravă. Nu știm ce se va întâmpla peste noapte. Căutați-vă un loc de cazare, însă doar pentru o noapte…“, au fost cuvintele medicilor de la Cluj după evaluarea medicală a stării Lorenei.
„Noaptea, la ora 04.00, mi s-au trimis analizele soției. Pancreasul, care are valori normale între 28 și 100, era de 1.300! Ficatul, care are o valoare maximă de 35, la Lorena era de 1.000!
Am dat telefoane la Arad, unde am discutat cu mai mulți medici. Mi-au spus că rezultatele analizelor sunt de cancer pancreatic în fază finală și să mă pregătesc de înmormântare. Au fost cele mai groaznice momente pe care le-am putut trăi vreodată“, ne-a mărturisit soțul Lorenei.
De miercuri până luni, medicii de la Cluj au încercat să îi regenereze ficatul.
Pentru a putea intra în operație, era nevoie ca ficatul ei intoxicat să se regenereze. A doua zi, joi, medicii au constatat că toate pietrele au spulberat pancreasul Lorenei, iar fierea a rămas învăluită în nămol. Marți trebuia să aibă loc operația, însă ficatul Lorenei nu se regenera după cum sperau medicii.
„După o săptămână de tratament și îngrijire ireproșabilă a medicilor din Cluj, după ce ne-am rugat cu toții pentru salvarea Lorenei, fierea era curățată și nu mai era nevoie de intervenție chirurgicală. Am fost la control după șase săptămâni, drumul până la vindecare e lung, dar lucrurile decurg normal.“, spune soțul Lorenei.
Încă un episod halucinant în relația Lorenei cu dr. Amelia Uzum s-a derulat la revenirea de la Cluj
Pentru că a fost nevoie și de rezolvarea unor aspecte birocratice, concediu medical și alte „hârțogării”, Lorena a fost nevoită să revină la SCJUA, la dr. Uzum. Discuția din cabinetul medical între fosta pacientă și doctoriță este halucinantă. Nici măcar o singură dată doctorița nu a întrebat-o cum se simte, nici măcar nu și-a pus problema de ce a mers la Cluj la nici 24 de ore de când ea a externat-o! Ce medic nu ar fi fost curios să afle ce s-a întâmplat, de ce a ajuns în stare de inconștiență la un alt spital, unde a greșit în abordarea diagnosticului/tratamentului, ce au constatat colegii lui etc? Evident, un medic cel puțin dezinteresat.
Discuția din cabinet e desprinsă din filme cu proști
Dr. Amelia Uzum: „Dacă aveați un contabil inteligent, nu vă mai punea pe drumuri ( n.red cu referire la concediul medical). Dar probabil nu e chiar așa inteligent. Dacă are vreo problemă, vă dau telefonul meu să mă sune, cine e contabilul dumneavoastră la firmă”.
„Este instituție publică. Nu e firmă” – i-a precizat Lorena.
Dr. Amelia Uzum insistă în penibil: „Este instituție publică. Atunci să mă sune ministerul. Ministrul să mă sune, bine? Cu atât mai grav dacă ministru-i prost ( n.red cu referire la ministrul de Interne, Lucian Bode).
Și nu s-a rezumat la atât, ci chiar îi reproșa șefei de secție a Institutului de la Cluj „că nu știe să facă concedii medicale”: „Hai să vedem cine! Se pare că nici doamna Seicean (n. red. șefă de secție în cadrul Institutului de Gastroenterolegie de la Cluj), nu știe să facă concedii medicale”.
CLICK AICI PENTRU A ASCULTA ÎNREGISTRAREA DISCUȚIEI (nefiltrată)
Dr. Amelia Uzum s-a ales cu plângere penală
În urma calvarului suferit de Lorena Radu, din cauza lipsei de interes și de profesionalism a medicului de pe Secția de Gastroenterologie din Arad, care i-a stabilit diagnosticul, i-a administrat tratamentul, nu i-a făcut toate analizele necesare și la timp și a externat-o în condițiile în care starea sa de sănătate era depreciată, fosta purtătoare de cuvânt a IPJ Arad a depus plângere penală pe numele doctoriței Amelia Uzum.
„Nu ne interesează banii, nu asta vrem să obținem, ci dreptatea. Doctoriței i-am făcut plângere penală pentru vătămare corporală din culpă și pentru fals intelectual. Niciun pacient nu trebuie să mai treacă printr-o asemenea experiență. Viața Lorenei a fost pusă în pericol chiar de către medicul care trebuia să o trateze, iar traumele familiei nu pot fi cuantificate.“, susțin Lorena și soțul ei.
Sesizări cu privire la aceste aspecte au fost depuse și la Colegiul Medicilor din România și Direcția de Sănătate Publică.
Dr. Amelia Uzum nu și-a exprimat punctul de vedere cu privire la acuzațiile din partea Lorenei Radu
Anterior publicării articolului, printr-un sms, i-am solicitat doctoriței Amelia Uzum punctul de vedere cu privire la acuzațiile care i se aduc. Aceasta ne-a comunicat că: „Deocamdată eu nu am primit absolut nici o hârtie în care să mi se aducă la cunoștiință vreo plângere penală. Dacă va fi cazul cred că vor clarifica situația cei abilitați să o facă. Mulțumesc pentru oportunitatea de a-mi exprima punctul de vedere.”
Ulterior doamna doctor a revenit cu un apel telefonic, întărind faptul că „putem scrie ce vrem ca să ne vindem ziarul și se vor ocupa avocații mai departe de calomnie”. Întrebată dacă numai în ceea ce ne privește se vor „ocupa avocații” sau și în relația cu pacienta, aceasta a replicat că „și în relația cu pacienta” și că speră „să scriem și atunci”. Am asigurat-o, la rândul nostru, că vom face oricâte actualizări se impun, având în vedere că cercetările în baza plângerii penale vor fi de durată. Aceasta ne-a asigurat că „povestea se va termina repede, nu va dura”.
Îi chiar înțelegem optimismul având în vedere practica atunci când e vorba de răspunderea medicilor pentru actul medical defectuos. Sperăm doar ca, având în vedere faptul că pacienta este o polițistă, acest dosar să fie tratat mai în serios chiar de către colegii ei polițiști, nu ca în celelalte cazuri de notorietate în Arad care, după 3 ani de cercetări, sunt doar dosare în ceva sertare.
Deocamdată nu s-a demarat nici anchetă internă din partea SCJUA, nici anchetă din partea DSP
Chiar dacă informațiile au apărut în spațiul public în cursul zilei de joi, 4 mai, conform informațiilor noastre, la nivelul SCJUA nu a fost demarată vreo anchetă internă. De asemenea, nici DSP Arad nu s-a autosesizat în acest caz.