[ACTUALIZARE 2] La Hălmagiu banii din proiecte se duc pe bilete de avion construind poduri aeriene spre locații exotice

dsc 8638
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE 2]

Aflat în febra creării de plusvaloare economico-socială pentru comunitatea din Hălmagiu, eternul primar Țoca Adrian, reinstaurat în 2013 cu acte scoase pe șest din prefectură de sora unui viitor celebru pseudointerlop de pe plaiurile Apusenilor, a omis să mai reabiliteze și podurile, să mai modernizeze șanțurile a căror stare, evidentă din galeria foto, este ca după un recent război deși,  din documentele ultrasecretizatului proiect finalizat și recepționat de o megacomisie pedelistă apar, surpriză, dărâmate podurile vechi și construite altele noi. Le-am căutat și noi să întregim galeria foto dar, probabil, sunt poduri aeriene spre locații exotice pentru unii și unele, amatori de excursii din bani de proiecte. Totuși, ce omit amatorii și autorii unor astfel de fapte, este că biletele de avion rămân urme concrete ale „înfruptării” , la fel ca și conturile din care au fost plătite.

Între poduri și șanțuri mai apar și drumurile, drumuri executate pe sistem low-cost din moment ce nu s-au realizat standardelor și proiectului iar, la rigoare, în grosime, straturile de asfalt nu corespund celor prevăzute în procesele-verbale  de recepție și, în unele zone, nici măcar pe toată lungimea străzii.

Există și o anomalie gravitațională pe una din străzi (str Grădiniței) unde, în loc să se toarne asfalt sub nivelul drumului, acesta a fost supraînălțat, astfel că, persoanele care locuiesc pe respectiva stradă, pot folosi cu încredere echipamente de alpinism pt a coborî în propria curte.

Este greu spre imposibil să avem la dispoziție acel proiect pentru a-l lua filă cu filă și pentru a-l confrunta apoi cu realitatea. Au mai fost și alții înaintea noastră care au încercat să lectureze respectivul proiect. Și nu oricine ci un consilier local al comunei care, datorită acestei curiozități, dar mai ales datorită refuzului de a i se pune la dispoziție, a demarat o acțiune în istanță.

Toate aceste mici  deficiențe de execuție costă mult procentual din costul total al lucrării. Motiv pentru care finanțatorul proiectului ar putea fi curios să afle cum i s-au evaporat banii și să ne zică el dacă lucrările au fost executate conform proiectului, folosind cantitatea de materiale conform proiectului atâta vreme cât  „organele abilitate” române, pe românește, nu știu nimic să zică…

 

…………………………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 1] (3 aprilie 2017) Primăria Hălmagiu își acoperă „TUNURILE” cu bani din bugetul local

La începutul anului 2013, comuna Hălmagiu prin reprezentantul său legal,  primarul Țoca Adrian, constată că lucrările de modernizare străzi și extindere rețea alimentare cu apă etc, s-au împotmolit. Este adevărat, nu neapărat din cauze imputabile adminsitrației locale sau a locuitorilor comunei, dar totuși fiind în plin elan constructiv, primarul Țoca, pentru a nu pune în dificultate firma care executa lucrările, se hotărăște să contribuie cu o sumă de bani ( 345.000 ron) la finanțarea proiectului întrucât lucrările intraseră intr-un impas, fiind la un termen intermediar, iar executia nu era la nivelul finanțării, adică, în exprimare liberă, fuseseră „evaporați” mai mulți bani decât se putea justifica. Inițial, consilierii locali chiar și cei „ai primarului” refuză să voteze o asemenea aberație, totuși,  în data de 5 martie 2013, convocați fiind într-o ședință de consiliu, cu ușile blocate de niște cetățeni antrenați înainte pe la birturile comunei  sunt „convinși” să voteze hotărârea nr 7 care prevedea „finanțare rambursabilă internă a proiectului cu suma de 345.000 lei”, rambursare care, vom vedea, cine și dacă a mai făcut-o.

În galeria Foto – Hotărârea nr.7 a Consiliului Local Hălmagiu

Vom reveni…

………………………………………………………………….

[TITLUL INIȚIAL] ( 28 martie 2017) Programe pe bani mulți implementate în bătaie de joc – Episodul Hălmagiu [FOTO]

E veche povestea și s-a mai scris despre asta, dar degeaba. Nu trebuie neapărat să privești fenomenul ca pe o  investigație jurnalistică, ci ar fi suficient să iei la pas județul în diverse localități, mai ales acolo unde au fost implementate cu „ succes” proiecte, adică au fost bani, mulți bani, de muls. De la Nădlac la Hălmagiu și de la Beliu la Săvârșin, se constată implementarea, începând cu anii 2007-2008, a unui șir de „investții” care au în comun finalitatea în partea specială a Codului Penal cât și a unor legi penale speciale.

Ultima „descoperire” în acest sens se regăsește geografic pe minunatele plaiuri ale comunei Hălmagiu

Astfel, în anul 2010 demara, cu un scandal de proporții… rurale, proiectul în valoare de 2.312.296 Euro –  finalizat în același registru în anul 2012. Între timp, primarul, de atunci și de acum, Țoca Adrian a constatat existența unor motive de siguranță comunală și a hotărât, cu de la sine putere, secretizarea (?!) proiectului pentru care s-au cheltuit 2.500.000 euro. Într-un registru general și nefiind experți în construcții, putem totuși semnala, ca simpli privitori, existența unor anomalii în ceea ce privește derularea, finanțarea și recepționarea lucrărilor.
În primul rând este ciudat că pentru efectuarea lucrărilor a fost selecționată o firmă din județul Hunedoara care, cel puțin în județul Arad, nu a mai efectuat nici până atunci și nici de atunci vreo lucrare. Conform descrierii proiectului finanțarea și cofinanțarea erau asigurate de Uniunea Europeană și de  Guvernul României, nu și de comuna Hălmagiu… iar conform legislației și uzanțelor, modernizarea presupune nu doar asfaltarea electorală a străzilor ci și repararea și construcția de poduri și șanțuri, alte investiții de infrastructură subterană și supraterană. În cazul Hălmagiu, există elemente în procesul-verbal  de recepție a lucrării (recepționată de către primaria Hălmagiu!) care ne fac să avem dubii cu privire la modul cum a fost verificată calitatea lucrării și finalizarea ei.

Acesta nu este decât  începutul unei investigații în care vrem să aflăm și punctul de vedere al primarului care, o perioadă, se pare că a uitat de existența primăriei și, în condiții tragi-comice, este reînvestit în această calitate  în anul 2016.

Până atunci, dacă nu cunoști personal situația de la locul faptei și dacă vrei să fii uimit de cât se poate lucra de prost pe bani mulți, uită-te în galeria foto atașată articolului. Pentru asta ar trebui totuși să plătească cineva… iar într-o bună zi va plăti.

 

Categorie: Investigații
Etichete: bani publici, fonduri investiții, Hălmagiu, lucrări, primar, Toca Adrian
Distribuie:
Articolul anterior
USR organizează dezbatere pe LEGEA VACCINĂRII: „Faptul că nu îți vaccinezi copilul tău este un atac la copilul meu!”
Articolul următor
Matei Păcurar și urmașii lui Ghenie [GALERIE FOTO]
Bagă un „16”

2 comentarii. Leave new

  • avatar of mihai mihai
    mihai mihai
    5 aprilie 2017 18:53

    Citind textul am avut impresia unui demers serios, chiar documentat; privind pozele m-am desumflat – majoritatea facute din unghiuri ‘mici’ in zone care probabil nici nu faceau parte din contract;
    Daca se doreste o executie publica – mai ai de lucru; daca vrei sa fie un demers ziaristic corect mai ai mult de lucru.
    Subiectul ar putea fi chiar interesant, pacat de modul de prezentare !

    Răspunde
  • avatar of flavius sorina
    Flavius sorina
    23 aprilie 2017 16:57

    Vai. Oare cum va mai răbda d.zeu?de ce nu va vedeți de treburile și hoțiile voastre? De ce denigrați pe toată lumea? Fii sigura d.na Sorina poți sa începi campania electorala de acum dar soțul tău nu va ajunge primar un comuna baltagul niciodată. A fost și este cel mai slab candidat pe care la avut PSD. De la revoluție și pina în prezent. Unchiul lui șeful de post nu. L poate pune primar

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie