Dacă am face toți grevă, traiul în România ar fi mai roz

grevă
Distribuie:

Inegalitățile inundă societatea, la fel cum apa inundă cartierul Micălaca, la fiecare ploaie mai zdravănă.  Țara în care trăim a devenit, în ultima perioadă, plină de discrepanțe. Injustă este și actuala grilă a salarizării bugetare, despre care doar presupunem că urmează să se modifice. Să sperăm că nu este vorba doar despre schimbarea datei în document! Spun asta fiindcă, până acum, salariile erau parcă date „din pix”, iar banii păreau să fie socotiți cu degetele de la picioare.

Dacă vrei să fii profesor trebuie să îți perfecționezi arta de a te împărți între mai multe job-uri, la alte școli sau facultăți. Mediul academic de stat e tot mai puțin ofertant, în special pentru că la privat se plătește mai bine.

Angajații de la privat să spună rugăciuni!

Cei care lucrează în domeniul privat pot doar să spere că nu li se va trage din salariu și luna asta, că vor primi câți bani li s-a promis. Își vor contoriza cu atenție și anul ăsta zilele de concediu pe care nu le-au luat sau orele suplimentare care nu au fost plătite dublu, deși așa ar fi trebuit plătite în mod normal și legal. Lor le rămâne doar să se roage că nu vor munci iarăși peste program sau că vor apuca să se odihnească măcar în acest sfârșit de săptămână acasă, cu familia.

La stat banii sunt mai mulți, dar munca?…

Gurile rele ar spune la stat se plătește mai bine, însă chiar și acolo, există domenii în care volumul de muncă este pe măsură. Spre exemplu, o femeie de serviciu cu vechime din mediul universitar poate avea lunar 2700 de lei în mână, dar lucrează și sâmbăta și face curățenie în multe locații. Spală, dezinfectează, aruncă și cară saci de gunoi. Un administrator, ca să trăiască bine, se împarte în mai multe locuri. 

La fel se întâmplă și în cazul profesorilor, în special din mediul preuniversitar care lucrează în mai multe școli sau în cazul medicilor care, în timpul liber, fug de la un cabinet la altul.

Singura soluție care le rămâne tinerilor este să bată drumurile străinătății, cu un gust amar fiindcă în România nu și-au putut face un rost în viață. Aici rămân doar „masochiștii” care se descurcă cu puțin sau idealiștii care trăiesc cu iluzia că la un moment dat lucrurile se vor schimba.

Pentru un inginer e mai rentabil să muncească în domeniu, decât să intre în învățământ ca să educe generații, fiindcă salariile din învățământ sunt de toată rușinea. Bine că guvernul a hotărât, în sfârșit, să „mărească” salariile, după ce le-au dat emoții elevilor din toată țara înaintea examenelor finale, de Bacalaureat și Evaluare Națională.

Totuși sindicaliștii din învățământ își permit să facă grevă (și bine fac!) Societatea are nevoie de sindicate puternice și hotărâte.

Profesorii care vor salarii mai mari au și ei logica lor

Un profesor are, poate, o chirie de plătit, cheltuieli cu hrana, hainele etc – nu poți să mergi ca profesor și să-ți impui respectul în fața elevilor cu haine rupte și ponosite. Mai sunt facturile, ratele la bancă. Odată cu inflația a crescut și costul nivelului de trai, iar asta se răsfrânge în buzunarele tuturor, nu doar ale profesorilor.

E bine că angajații din unele domenii au ocazia să pună piciorul în prag. Într-o lume perfectă, nu injustă, toți cetățenii ar trebui să poată face grevă.

 

Categorie: Opinii
Etichete: grila de salarizare, profesori, salarii
Distribuie:
Articolul anterior
„ARAD – LOCURI. OAMENI. FAPTE” – un documentar realizat de elevi și profesori de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, împreună cu jurnaliști din Televiziunea Română
Articolul următor
Accident pe DN7: două victime transportate la spital

1 comentariu. Leave new

  • Dragă Daiana, dacă am face toți grevă nu ar fi deloc roz, ci dimpotrivă nu am beneficia de serviciile esențiale. Cum ar fi să nu ai curent electric, apă, gaz, internet, pâine și alte alimente de bază, carburant pentru mașină, servicii medicale dacă ești bolnav, pompieri dacă îți arde casa, poliție dacă ești agresat sau jefuit, mijloace de transport precum tren, autobuz, avion? Sunt doar câteva exemple ce ar însemna o mică parte din răspunsul la întrebarea Dacă am face toți grevă?
    Egalitatea și Echitatea sunt concepte frumoase care nu au existat decât în teorie și așa vor fi mereu.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

nu-am-aer

#NuAmAer!

Se întâmplă atâtea atrocități în România asta părăsită de toți îngerii păzitori încât deja demult nu mai avem altă șansă înafara unei resetări totale… de care, însă, nu mai suntem…
virgil florea

Evoluție vs cinism 2-0

Pentru nevoile noastre firești, imediate, am făcut totul. Născocirile și invențiile ne-au adus astăzi la un nivel foarte ridicat. Dacă pentru a mânca, la început, ne ajutam de bâte acum…