Zeci de familii, cele mai multe tinere, cu copii mici, trăiesc coșmarul vieții lor. Se întâmplă asta în Arad, pe strada Oituz, nr. 168-170, din cauza unor țepari imobiliari și din cauza unor funcționari ai statului proști, corupți, incompetenți și lacomi.
De la un vis frumos la coșmarul evacuării din propria locuință și demolarea unui bloc nou, cu 24 de apartamente, nu e decât un pas.
„De fapt, au fost construite trei blocuri a câte 24 de apartamente, dar doar unul a rămas cu probleme întrucât două dintre ele, nu știm prin ce metode, au fost cumva recepționate, deși la construirea lor s-a obținut autorizație tot pentru 6 apartamente, nu 24. Toți cei care și-au cumpărat apartamente în cel de-al treilea bloc construit ilegal, au achitat prețul, au investit în amenajare, și-au făcut planuri pentru „cuibul lor”, se văd acum nevoiți să piardă tot” – explică stadiul în care se află acum litigiul avocata Bianca Popa, din partea mai multor părți vătămate.
Povestea blocurilor fantomă de pe strada Oituz nr. 168-170 și finalul ei nefericit
Totul a-nceput în 2018, de la un teren viran care pentru un țepar înnăscut s-a transformat într-o mină de aur odată cu ideea de a construi locuințe colective (blocuri). De la idee la concretizarea ei nu a durat mult. Numai că, terenul fiind situat într-o zonă de case, regimul de înălțime al construcțiilor trebuia respectat, aspect care se răsfrânge și asupra numărului de apartamente/ nivel. Dar ce „dezvoltator” imobiliar respectă asta, mai ales atunci când nimeni nu-l verifică, când autorizațiile și le „rezolvă” pe relații și șpagă?
La-nceput totul a fost frumos. Cererea de apartamente era mare, tinere familii s-au găsit. S-au dat avansuri consistente, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare, unii au achitat integral apartamentul. Prețul de pornire al unui apartament a fost de 45.000 de euro, o pleașcă au crezut unii, având în vedere boomul prețurilor pe piața imobiliară din 2019 și faptul că au fost convinși că vor beneficia și de o curte interioară generoasă, cu locuri de parcare, spațiu verde și loc de joacă pentru copii.
Numai că oamenii au fost înșelați în cel mai ordinar mod cu putință. Nu le-a spus nimeni că, de fapt, apartamentele lor nu există și nu vor putea exista vreodată întrucât recepția nu va putea fi niciodată făcută, în consecință nici înscrierea lor în Cartea Funciară, din cauza faptului că s-au construit fără autorizație de construcție. Printre victime sunt și doi polițiști.
La încheierea antecontractelor de vânzare-cumpărare (unele sub semnătură privată, altele chiar autentificate la notar) a fost invocată Autorizația de Construcție nr. 525/ 2018 emisă de Primăria Municipiului Arad.
Doar că, acea autorizație a fost emisă pentru construirea unui bloc P+2, cu 6 apartamente, 2 pe fiecare nivel. În realitate, au fost construite 24 de apartamente, 6 pe fiecare nivel plus 6 la mansardă, mansardă care nici nu a fost prevăzută la momentul emiterii autorizației, întrucât în autorizația emisă figurează „pod”. Adică, 18 apartamente din cele care au fost vândute și pentru care s-au încasat banii de către „dezvoltator” sunt apartamente fantomă, care nu pot fi înscrise în Cartea Funciară.
De exemplu, apartamentarea pe un nivel în acest moment este:
Mai mult, aceste construcții au fost racordate la utilități ( gaz, energie electrică etc), deși, în condiții normale, nu s-ar fi putut face acest lucru fără o Autorizație de Construire în concordanță cu realitatea din teren.
Inevitabilul s-a produs în toamna anului 2022
– când proprietarii apartamentelor au început să primească notificări de evacuare, prin care li se solicita să-și părăsească locuințele pe motiv că „acestea nu există”. Variantele puse la dispoziție au fost mai mult decât halucinante: fie să evacueze apartamentele de bună voie și definitiv, fie să le evacueze temporar pentru ca acestea să poată fi modificate astfel încât să poată fi recepționate și ulterior să-și clarifice vecinii între ei problema în instanță. Adică, intenționau să aducă apartamentele în starea din singura autorizație emisă de primărie, și anume, din 6 apartamente/palier să facă doar 3, asta însemnând că toate amenajările din interior făcute de fiecare se vor pierde, iar proprietari pe un apartament vor fi câte 3 vecini! În plus, costurile de demolare/aducere la starea din Autorizație să fie suportate tot de către părțile vătămate, în plus față de valoarea inițială a apartamentului. Aceste costuri în plus, pentru fiecare familie au fost stabilite la o sumă între 15.000 și 20.000 de euro. Adică 3 coproprietari pe un apartament, care să achite în plus bani pentru demolarea propriului apartament în care au mai investit și-n amenajările interioare și care, ulterior să se judece între ei și să-și rezolve apartamentarea. Adică țeparii au mai încercat încă o dată să-i ia de proști.
O absurditate, oricum s-ar aborda problema, motiv pentru care niciunul dintre deținătorii de apartamente în acel bloc nu a acceptat această propunere.
Pentru că nu le-a ieșit doar cu simplele notificări, țeparii au mers și mai departe: au solicitat evacuarea proprietarilor prin acțiuni în instanță. Într-unul dintre dosare a fost termen de judecată în urmă cu câteva zile, iar instanța a respins cererea de evacuare. Cu certitudine și-n celelalte dosare soluția va fi identică.
Între timp, sunt în fază de cercetare și o serie de plângeri penale depuse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad de părțile vătămate pentru înșelăciune, împotriva societății DABO INSERT CONSTRUCT și a două persoane: Bogdan Pascu și David George Emanuil, reprezentanții (administratorii) societății la data încheierii antecontractelor de vânzare-cumpărare.
Despre cât de avansat e stadiul cercetărilor nu putem spune prea multe, dar știm că au fost solicitate documente de la primăria Arad care se presupune că au stat la baza emiterii acelei Autorizații de construire și au fost audiați martori. Nu știm însă dacă se va extinde cercetarea și împotriva unor funcționari din cadrul primăriei, pentru că e greu de crezut că au putut fi construite acele blocuri fără complicitatea vreunui funcționar. Totodată organele de cercetare s-au autosesizat, în plus față de infracțiunea de înșelăciune, și pentru fals și uz de fals.
Primăria Arad refuză să facă recepția blocului și a solicitat aducerea construcției la starea inițială, din autorizație, adică 3 apartamente / nivel sau demolarea construcției.
Am solicitat primăriei următoarele informații pe acest subiect și vom reveni printr-o actualizare dacă vom primi răspuns:
1. Autorizația de construcție care a fost emisă pentru construirea celor trei blocuri de locuințe de pe strada Oituz nr. 168-170 și documentele depuse de către solicitantul autorizației.
2. Dacă ați avut cunoștință de faptul că nu a fost respectată Autorizația de construcție și în loc de 6 apartamente au fost construite 24.
3. Dacă ați avut cunoștință, de când și ce măsuri ați luat pentru a-l obliga pe dezvoltatorul imobiliar să intre în legalitate.
4. Vă rugăm să detaliați motivele care stau la baza refuzului de a semna recepția finală pentru Corpul C al clădirilor și soluțiile identificate pentru rezolvarea pe cale legală a situației.
5. Vă rugăm să precizați dacă pentru celelalte corpuri de clădire (Corpul A și B) a fost efectuată recepția și în baza căror considerente din moment ce și-n acest caz numărul de apartamente a fost mult mai mare față de cel prevăzut în Autorizația de construire.
Cine le-a tras țeapă tuturor
Firma care apare în actele de vânzare este DABO INSERT CONSTRUCT SRL,prin doi reprezentanți la semnarea actelor și încasarea avansurilor (în bani sau în bunuri de valoare – au fost situații în care, în loc de avans în bani a fost dat un autoturism în valoare de aproximativ 9000 de euro). Cei doi așa-ziși reprezentanți ai DABO INSERT CONSTRUCT care au semnat antecontractele de vânzare-cumpărare din partea firmei sunt Bogdan Pascu și David George Emanuil:
Cei doi sunt cei care aveau calitatea de administratori la momentul 2018 și cei care au încasat avansurile și, conform declarațiilor unora dintre locatari „au băgat banii la păcănele”.
Un fel doar de agent imobiliar a fost Bagi Mariana,
deși aceasta figurează la momentul actual ca asociat și administrator al firmei, și nu cei doi „reprezentanți” care au semnat actele de vânzare-cumpărare în baza cărora clienții au achitat banii. Bagi Mariana este cea care susține că nu ea reprezintă firma, ci Pascu și David, în ciuda faptului că numele ei apare ca asociat și administrator, ea este cea care a promis restituirea avansurilor dacă locatarii vor evacua apartamentele de bunăvoie și tot ea este cea care le-a spus părților vătămate „să fie bucuroase că nu le-a perceput chirie pentru că nu au evacuat apartamentele”.
Conform informațiilor noastre, Bagi Mariana este o „clientă” a polițiștilor arădeni, fiind o figură cunoscută atât în poliție, cât și în rândul agenților imobiliari, prin prisma numărului mare de înșelăciuni comise. Despre ceilalți doi, Pascu și David, părțile vătămate au aflat, dintr-o convorbire cu un funcționar din primărie, că „unul, care e administrator, e închis, iar celălalt e plecat pe-afară. ”.
Oamenii spun că informația primită de la primărie e infirmată de cea conform căreia
„ Nu e niciunul închis, nici plecat. Numai ce au vorbit cu un agent imobiliar să se ocupe de o tranzacție cu un teren în Vladimirescu” și se întreabă „oare chiar primăria nu știe, sau e complice?”.
2 comentarii. Leave new
Primaria este complice, sunt in aceiasi situatie din cauza primarie. Acum sunt in instanta de aproape un an pentru a anula o autorizare de schimbare a destinatiei imobilului din casa de locuit in societate comerciala . Arhitectul sef nu a dat autorizatie pentru aceasta schimbare a destinatiei imobilului, detin act in acest sens de la Arhitectul sf al Primariei Municipiului Arad. Cu toate aceste sunt avocati lustruitori de clante care abordeaza „oameni de bine” din Primaria Municipiului Arad care rezolva orice !
Bine ca pe aia de pe Capitan Ignat care si-au mansardat casa i-au amendat si au si plangeri penale iar pe astia care au construit in plus cu 18 apartamente nu le are treaba nimeni….
https://www.aradon.ro/aradon-stirile-judetului-arad/mansardare-fara-autorizatie-soldata-cu-doua-sesizari-penale-1609177/