De foarte multe ori, părinții se gândesc să-și dea copiii la cursuri de înot, acest lucru recomandându-se de la vârsta de 5 ani. Doi ani mai târziu copilul înzestrat se canalizează spre performanță și, dacă a ales această cale, atât antrenorul cât și părinții au un rol foarte important în creșterea unui campion.
Implicarea copilului face, însă, diferența între campioni și restul. Un copil dedicat natației sacrifică măcar câteva ore de joacă în favoarea înotului. „Există ceva care îi mână zi de zi către bazin pe copii ca și al nostru, la antrenamente, indiferent de vremea de afară și de programul zilnic” – spun părinții lui Lucas Hudac (n. 2009) despre fiul lor.
Aceștia sunt niște copii dedicați. Dedicați dorinței lor de a avansa, de a învăța în fiecare zi si de a obține rezultate extraordinare.
Anul care s-a încheiat a scos în evidență rezultate deosebite pentru secția de natație de la CSM Arad. Profesioniștii, adică antrenorii secției amintite au cules rodul muncii lor prin rezultatele copiilor. La categoria sa de vârstă, Lucas Hudac – pregătit de Martin Liptac și Daria Barta – a făcut o figură frumoasă în anul ce s-a încheiat, a reprezentat clubul arădean în 13 concursuri interne și internaționale strălucind de 8 ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, medaliile de locul doi au fost 16 la număr și două medalii de bronz, în total a adus 26 de medalii. Nu de puține ori câteva sutimi de secundă l-au despărțit pe Lucas de un loc pe podium sau după caz chiar de medalia de aur. E frustrant, dar trebuie să treci repede peste un astfel de moment și să te pregătești pentru un nou concurs. Nu doar culoarea medaliilor obținute e importantă ci și lupta cu cronometru. Cel mai important concurs a fost Campionatul Regional de la Oradea unde a luat o medalie de argint la 200 de metri craul și a obițnut baremul de participare de la CN de la Brașov. Au fost și câteva provocări în premieră pentru talentatul înotător arădean, a debutat la un puternic concurs în Austria de unde s-a întors cu trei medalii, una de aur și două de argint. Tot în premieră a debutat la Poliatlonul de la Pitești unde a făcut față unei întreceri de anvergură deși emoțiile și faptul că nu a fost obișnuit cu bazinul au contat.
Încă de săptămâna viitoare Lucas începe antrenamentele din propria inițiativă, pentru ca vacanța să se încheie oficial la club în 20 ianuarie. În primăvară urmează din nou campionatele regionale. Lucas a dominat anul trecut întrecerile cu înotătorii din orașele vecine. Este un sport cu destule sacrificii din partea copiilor, dar și cu eforturi de susținere din partea părinților.
De la 10 la 12 ani este etapa care îl pregătește pe un înotător pentru a face pasul spre categoria de juniori II când și baremurile de participare la concursuri devin și mai drastice, lupta cu cronometru devine mai severă. Pentru a pregătii această trecere si acum de la un an la altul se modifică baremul sportivilor precum și numărul probelor .„La copii nu stăm foarte rău, dar avem o problemă după această categorie, adică după vârsta de 11-12 ani, când numărul celor care mai practică acest sport se înjumătățește, declara în presa de specialitate Camelia Potec, președintele forului de specialitate.