Lipsa de muncitori activi pe piața muncii, o problemă cu care statul se confruntă

muncitori
Distribuie:

Radu Burnete, Directorul Executiv al Confederației Patronale Concordia a susținut un discurs în cadrul unei conferinței cu tema: „Inserţia socio-profesională a persoanelor din categorii vulnerabile prin economia socială” organizatate de Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, scrie Agerpress.

Despre dificultățile existente pe piața muncii la ora actuală

România este țara cu cele mai mici contribuții la stat, cu o rată de colectare din PIB de 26%, față de alte țări din Europa. Această problemă vine din cauza lipsei de muncitori activi pe piața muncii, care să și contribuie la stat, crede Directorul Confederației Patronale.

„Dacă mă întrebaţi pe mine, o mare parte din această problemă nu este nici la evaziunea fiscală, nici la cheltuielile ineficiente ale statului, deşi sunt şi acestea, nici la faptul că mulţi oameni din mediul privat nu plătesc, deşi avem şi multe cazuri de genul ăsta, ci pentru că pur şi simplu noi avem probabil 1 – 2 milioane de oameni care nu contribuie. Nu contribuie pentru că nu lucrează, nu au de unde să o facă”, spune Radu Burnete.


Totuși, România este și țara salariilor mici, mai bine de o treime românii activi pe piața muncii trăiesc cu un salariu net de un pic peste 1800 de lei, conform unei analize Economedia.

România are 5,6 milioane de salariați care muncesc, iar 1,5 milioane dintre ei sunt încadrați la salariul minim.

În 2022, aproape 50. 000 de români au ales drumul străinătății, plecând să muncească în afară, conform unor statistici emise de Institutul Național de Statistică. Cifrele reprezintă cel mai mare număr din ultimii 10 ani.


Piața muncii, invadată de muncitori străini

Aproape 74. 000 de muncitori străini sunt angajați, la ora actuală, în România, conform datelor transmise de Inspectoratul General pentru Imigrări.

În județul Arad au fost eliberate 1.600 de avize de muncă, peste 2.500 de muncitori străini au deja drept de ședere.


Piața muncii din România nu are cele mai bune politici pentru integrarea persoanelor vulnerabile

Persoanele vulnerabile, care dobândesc un handicap nu ar trebui să dispară de pe piața muncii, este de părere Radu Burnete. El spune că oamenii care au un handicap ar trebui consiliați și integrați în așa fel încât să poată desfășura o activitate. „ (…) mediul privat şi mediul public ar trebui să facă mai multe lucruri şi să existe mai multă consiliere pentru aceste persoane. E destul de greu de navigat în lumea asta a angajabilităţii, dacă ai o dizabilitate, şi aici cred că am putea să facem nişte eforturi comune. La fel, cred că vorbim foarte adesea despre învăţământul dual sau cum putem avea programe de ucenicie pentru tineri. Dar cred că acelaşi tip de program îl putem avea şi pentru persoanele vulnerabile şi cu dizabilităţi”, este de părere Directorul Executiv al Confederației Patronale Concordia.


Domeniile în care se vor face cele mai multe angajări până în 2035,

conform estimărilor Confederației Patronale Concordia, sunt industria prelucrătoare, unde este nevoie de cel puțin 500.000 de muncitori, comerț – 367 000, dar și HoReCa unde sunt necesare , conform estimărilor, 100. 000 de noi locuri de muncă. Alte domenii vizate, conform estimărilor, sunt IT-ul, dar și asistența socială sau sănătatea, acolo unde ar exista o nevoie de suplinire cu 100. 000 a locurilor de muncă deja existente.


 

 

Categorie: Național
Etichete: Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, Institutul Național de Statistică, muncitori, piața muncii, salarii mici
Distribuie:
Articolul anterior
Expoziția „Credință, religie și spiritualitate” se va putea vizita la Muzeul de Artă din 31 octombrie
Articolul următor
Încă 2 ordine de protecție: Unul și-a agresat soția și a plecat la plimbare cu mașina cu numere false, altul a agresat-o pe concubina fratelui său

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta poli iasi large

Șapte zile productive

Politehnica Iași – UTA 0-2 (0-0) 28 aprilie 2024, ora: 18,15, stadion: ,,Emil Alexandrescu”, temperatura 16 , spectatori: 4500. Au marcat: Imoh (62), Luckassen (84). Poli Iași (antrenor Tony da…
uta otelul 3 large

URA ȘI (ÎNAPOI) LA GARĂ!

UTA – OȚELUL GALAȚI 3-1 (0-0) Au marcat: Omondi (62), Luckassen (78), R. Pop (81) – Cisotti (90+4) 25 aprilie 2024, ora: 16.45, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12°C, spectatori: 7500.…