F.C. UTA Arad împlinește astăzi 77 de ani – iar această aniversare care transcende (chiar și) fotbalul pare a fi una chiar mai norocoasă decât multe altele… mai „într-un ceas bun”.
Relația dintre arădeni și UTA e definiția fidelității
Relația pe care echipa-fanion o are cu această reședință de județ din extremitatea vestică a țării trece granițele istoriei și geografiei oamenilor, intră în cea a sufletului lor comun și este decupată din spiritul vremurilor (Zeitgeist – cum au definit filosofii fenomenul).
UTA e un exemplu-simbol al statorniciei în convingeri, în sentimente, în atitudine; de devotament și credință în lucruri pozitive (cum zice dicționarul) într-un oraș în rest branduit pe hatereală, auto-bullyng, conducere proastă și autorități corupte, în care toată lumea urăște pe toată lumea, de la Voievodul Ahtum încoace (cum știe strada).
Unul dintre extrem de puținele motive de a-ți motiva patriotismul local – posibil singurul rămas
UTA e oaza de sănătate socială, norul de empatie virtuală și piața de valori din mijlocul unui deșert în rest dușmănos și plin de rele. Singura creată de oameni (cum Mureșul și Pădurea Ceala sunt creații ale Naturii) – mai precis de un om care aduna într-unul singur valorile tuturor celorlalți: Francisc von Neuman, Baron de Végvár a fost o personificare a spiritului acestui oraș, în tot ce a avut el mai bun!
(Foto: https://www.facebook.com/uta1945arad/)
18 aprilie este „Ziua ei”, iar în acest an cade în a doua zi de Paști la catolici și în Lunea Patimilor la ortodocși
…căci UTA e o biserică a celor cărora restul simbolurilor li s-au dovedit a fi corupte deopotrivă cu a celora care vor să urce în ierarhia politico-socială (și-ar fi păcat să pătăm această zi cu numele celor care au profitat nedemn de această scară).
Zodiacul îi arată bine: este din ce în ce mai aproape de semnături și acte finale upgradarea conducerii la nivel administrativ și nu există – sau cel puțin n-am găsit noi – feed-back negativ la ideea de unificare a forțelor financiare cu cele emoționale existente la nivel local, național și dincolo.
Apropiați din presa sportivă locală ai omului de afaceri Simion Apreutese au dat detalii despre proiectul gândit de ani buni încoace:
„Marius Grada este managerul firmei Romasia (importator din China) și el partener al clubului UTA de câțiva ani buni încoace. Acesta are o relație bună cu Ilie Dumitrescu, care a și acceptat invitația pentru a urmări pe viu meciul echipei arădene la Sfântu Gheorghe. Ieri, fostul atacant al „Generației de Aur” a fost imortalizat de televiziuni la tribuna oficială a „Sepsi Arena” alături de Apreutese și Laszlo Balint, fostul antrenor al „Bătrânei Doamne”, care rămas legat sufletește de echipa pe care a condus-o cu succes până în iarna acestui an.
Cătălin Nathan Juncan are afaceri în domeniul transporturilor și logisticii și nu numai, în SUA A plecat din rândul galeriei arădene, a rămas legat emoțional de ea, iar anul trecut i-a și ajutat pe fanii arădeni să achite câteva amenzi, în numele clubului, pentru folosirea de fumigene, torțe sau petarde. A fost recent la Arad, dar a avut întâlniri cu Meszar și Apreutese inclusiv la Madrid, la începutul acestei săptămâni, unde cei trei au urmărit și manșele secunde ale sferturilor de finală din UEFA Champions League, Real – Chelsea și Atletico – Manchester City.
Rudi Vizental e fost director al BRD Arad, iar acum e CEO-ul celui mai important fond de investiții românesc, Roca Investments. La acesta au aderat concerne importante din România, precum Dedeman, Transavia, Mobexpert și altele. Vizental e și el un vechi suporter al Bătrânei Doamne, deține un abonament la tribuna I și este și el foarte implicat în grupul de inițiativă ce dorește să preia UTA.”
(Citește tot despre proiectul schițat pe sportarad.ro)
Simion Apreutese ar putea fi, deci, „Noul Baron” și, pe lângă International Alexander Holding, are atu-ul suprem că a crescut în „Vlaicu”, lângă stadion.
Macroproiectul său și al grupului deja în „format stabil” coincide cu direcția tuturor suporterilor. Gândite și aplicate inteligent, așa cum și-au construit firma, cariera și imaginea, ideile acesor oameni aproape că n-au cum să dea greș cu UTA… fie-ne scuzat optimismul exagerat în această zi aniversară!
La mulți ani buni, UTA!
Filmul prezentat la aniversarea de 70 de ani a UTA-ei, 18 aprilie 2015, Filarmonica Arad.
Film realizat cu sprijinul Primăriei Arad Producător – Florin Iepan; Scenariul și regia – Călin Meda; Imagine – Ioan Tasi Montaj – Flavius Băican; Grafică și procesare digitală – Călin Constantin Consultant – Radu Romanescu; Filmări adiționale – Vasile Obșitoș; Voce – Călin Meda; Mulțumiri – Dionisie Piros, Ion V. Ionescu, Flavius Domide, Gabor Biro, Ioan Tăuceanu, Gheorghe Vaczi II, Florian Dumitrescu, Dorel Cura, Cătălin Tolontan, Sandu Gaica, Ioan Igna, Christos Metskas, Marius Ugron, Peter Hugel, Tiberiu Țiganu, Ionel Costin, Dorin Stana, Dana Andreica, Ciprian Burcă. Fără sprijinul lor acest film n-ar fi existat. Coproducător – Televiziunea Română SRTV O producție – Sub-cultura 2013