[ACTUALIZARE] Deși sala de sport din Bocsig a devenit șantier, interiorul a rămas încă recognoscibil

bocsig
Distribuie:
[ACTUALIZARE]

Sala în care zeci de generații de elevi ai Școlii „Vasile Pop” Bocsig au făcut sport se află în renovări de patru luni. Curioși, am fost să vedem cum au progresat lucrările.

Pe dinafară, clădirea este izolată, pereții sunt  vopsiți, iar în locul ferestrelor vechi cu grilaj avem deja geamuri termopan. Acoperișul a fost reconstruit cu materiale noi.

Am vizitat șantierul sălii de sport în perioada sărbătorilor; muncitorii aveau liber. Acolo unde altă dată elevii școlii jucau handbal, acum sunt instalate schele de metal. Pe alocuri, pereții au fost îngrijiți și în interior, dar timpul a lăsat urme pe suprafețe demult șlefuite. Parchetul este scos, urmând să fie schimbat cu o podea adaptată sălilor de sport.

Din arhitectura și designul sălii, a mai rămas forma și cele două dreptunghiuri, albastre, pictate pe perete, care marchează porțile. Cele două teracote vechi au fost demolate. Instalațiile electrice urmează să fie schimbate cu unele noi. 

Panourile decorative cu sporturi la care elevii se uitau în timp ce își legau șireturile adidașilor de sală sunt încă atârnate pe hol. Paginile din revistele de culturism lipite de pe vremea „domnului Galea”, sunt încă acolo, pe peretele din camera unde odinioară erau saltele.

Urcând la etaj, am revăzut spațiul în care elevii obișnuiau să joace Ping Pong. De acolo, mesele au dispărut, iar în locul lor stau așezați câțiva saci de vată sticlată și niște baxuri cu plăci de polistiren. Teracota a fost demolată, iar peretele pe care se afla vechiul grilaj a fost zidit. Vechile ferestre subțiri din metal au fost și aici înlocuite. Una din ele a fost pe jumătate zidită și înlocuită cu un gemuleț mai mic. Din întreg spațiul de la etaj a mai rămas doar mozaicul maroniu.

Lucrările  au început la finele lunii august 2023. Proiectarea este realizată de CELTIC DESIGN SRL, o firmă din comuna Livada. Proiectul tehnic a costat 29.750 de lei + TVA. Lucrările sunt executate de FARBRO CAMELEON COMPANY SRL. Prețul actualizat al lucrărilor este de 936.000 de lei + TVA.


[TITLU INIȚIAL] (27.OCT.2023) La peste 40 de ani de existență, sala de sport din Bocsig urmează să fie reabilitată

Sala de Sport din Bocsig, locul în care zeci de generații de tineri și-au desfășurat toamna și iarna orele de sport, în frig și cu pantofi speciali pentru sală, urmează să fie reabilitată. Lucrările au început, prima etapă fiind schimbarea acoperișului.


sala de sport din bocsig
Reabilitarea Sălii de sport este un proiect depus în 2021 și care a fost câștigat prin Administrația Fondului pentru Mediu ( AFM)

Urmează să fie renovat atât interiorul cât și exteriorul. Fațada va fi izolată. Spațiul se va reface complet, spun autoritățile: „Sala de sport se va reface complet. Va fi amenajată cu vestiare, grupuri sanitare, dușuri. Sala de sport va fi adusă la standardele din 2023”, spune primarul Teodora Felicia Abrudean.

Valoarea lucrărilor fără TVA este de 946.216,00 lei, după cum se arată pe platforma SEAP. (cu TVA – conform HCL-ului aprobat în octombrie 2021, suma este de 1,441,508 lei, cumul de sumă finanțat atât prin bugetul local, cât și prin bugetul anual al Fondului pentru Mediu)

Totuși, o modificare a proiectului inițial o reprezintă termenul limită pentru finalizarea lucrărilor, care nu este de 24 de luni după cum se arată în HCL-ul din 2021, ci de 8 luni de la data semnării contractului, adică după cum estimează în prezent autoritățile – undeva în luna mai 2024.


Teodor Dragoș, directorul Școlii Gimnaziale „Vasile Pop” din Bocsig se declară încântat și consideră că aceasta este o inițiativă „de care se va bucura toată lumea”.

Elevii școlii din Bocsig și-au desfășurat orele de sport în acea sală, iar până acum nu au fost făcute renovări propriu zise.

Reabilitare așteptată zeci de ani, de multe generații

Sala de sport din Bocsig s-a contruit la începutul anilor ’80 și  a funcționat în aceleași condiții, cu aceleași „dotări”, fără nicio intervenție majoră în cei peste 40 de ani de existență.

Spațiul din interior este mare, parchetul, saltelele și echipamentul sportiv a fost pasat din generație în generație. Ocazional au mai fost cumpărate echipamente noi: mingi, saltele sau mese de ping-pong.

Totuși, generațiile de elevi care au făcut școala la Bocsig au fost nevoite să-și desfășoare orele de sport în frig, fiindcă sala este mare, înăuntru existând doar două sobe de teracotă, care  nu au capacitatea de a încălzi tot spațiul. Cel puțin așa arăta situația în urmă cu mai bine de 10 ani.


 

Categorie: Administrație
Etichete: bocsig, reabilitare sală de sport, sala de sport
Distribuie:
Articolul anterior
Incendiu izbucnit la anexa unei case din localitatea Șofronea
Articolul următor
Cum ar arăta calendarul alegerilor din 2024: Prezidențialele sunt lăsate pe final de an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

predare cf halmagiu2 1 large

Comuna Hălmagiu este cadastrată integral

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Arad a finalizat lucrările de înregistrare sistematică pe întreg teritoriul comunei Hălmagiu. Au fost predate administrației locale 13 000 de cărți funciare și…
cionca charlie ottley ghioroc1 1 large

Cionca, acum și pe Netflix!

Jurnalistul britanic Charlie Ottley, cunoscut pentru celebrul serial „Flavours of Romania”, a filmat miercuri în județul Arad, pentru sezonul trei al producției difuzate de Netflix. În baza prevederilor Legii 544…