Adi Bărar, reputatul chitarist, compozitor și nu în ultimul rând, fondatorul trupei Cargo, are după trei ani de la trecerea sa în neființă, o statuie, ridicată în semn de omagiu pentru contribuția sa în cultura timișoreană. Datorită lui Adi Bărar, orașul de pe Bega a devenit un important reper cultural în ceea ce privește muzica rock din România, în ciuda faptului că genul muzical era considerat decadent în acele vremuri.
La inițiativa lui Corneliu Vaida, după trei ani de strădanii administrative, iată că lui Adi Bărar i-au făcut statuie, inițiativă inspirată de o remarcă făcută cu amuzament chiar de omul Adi Bărar, în timpul vieții.
La evenimentul prilejuit de inaugurarea statuii realizată de artista plastică și sculptorița Linda Saskia Menczel, au luat parte atât reprezentanți ai Primăriei Timișoara, membri ai familiei reputatului Adi Bărar, dar și apropiați ai săi.
De asemenea, zeci de motocicliști au fost prezenți. Nu știu să fi fost vreun club moto din Timișoara ai cărui reprezentanți au lipsit. Aceștia și-au turat motoarele suficient de puternic, încât să se audă până în Rai, acolo sus, la Adi!
Video – inaugurare / sursa BanatulAzi.ro
Intitulată „Marea trecere”, statuia este realizată în mărime naturală și-l întruchipează pe artist așa cum ar trebui el să fie amintit: cu ochelari de soare și cu chitara-n mână. Deasupra, statuia are o cupolă pe care stau scrise versurile refrenului mult iubitei piese Cargo, „Aproape de voi”.
„Nu știu cât timp mi-a mai rămas
Dar vreau să mi-l petrec
Cu voi care mi-ați fost alături
La bine și la greu.
Și de-ar fi și eu să mor
Nu vreau să vă întristați(…)
Îi mulțumesc Celui de Sus că mi v-a dat prieteni buni și nu-s singur pe acest drum”
Adriana Bărar, fiica artistului, a spus câteva cuvinte
Adriana Bărar, fiica artistului, le-a adresat câteva cuvinte de mulțumire celor care au contribuit la realizarea statuii dedicată tatălui său. Ea a subliniat faptul că Adi Bărar este cel care a transformat orașul de pe Bega într-un important reper cultural al rockului românesc.
„Mă bucur să văd atâtea fețe cunoscute, deși acest lucru îmi dă și mai mari emoții. Aș vrea să încep prin a mulțumi. Aș dori să-i mulțumesc întâi domnului Corneliu Vaida pentru tot efortul depus în acest demers. Fără dumnealui nu ne-am fi aflat aici astăzi. Aș dori să-i mulțumesc și doamnei Linda–Saskia Menczel care a reușit să-l întruchipeze fizic și spiritual pe tatăl meu în această lucrare grandioasă, aș putea spune, numită ‘Marea trecere’. Aș vrea să-i mulțumesc și lui Sorin Stanca pentru toată susținerea pe parcursul acestui proiect, dar și celor care au donat pentru realizarea acestei statui. Nu în ultimul rând, aș vrea să le mulțumesc și reprezentanților Primăriei pentru că această statuie s-a finalizat. Sper ca acesta să fie doar un început, iar în viitor să urmeze și inaugurările altor statui dedicate oamenilor care au făcut cinste Timișoarei”, a declarat Adriana Bărar, fiica reputatului chitarist Adi Bărar, în cadrul ceremoniei de inaugurare a statuii dedicată răposatului artist.
Adi Bărar – omul
Fiica sa, Adriana, a continuat spunând câteva cuvinte despre cine era Adi Bărar – omul. Ea subliniat faptul că Adrian Bărar a fost cel care a transformat orașul de pe Bega într-un important reper cultural al rockului românesc.
„Aș vrea să spun câteva cuvinte despre tatăl meu. El a fost un adevărat timișorean, născut, crescut aici. El a ținut steagul sus pe parcursul vieții sale. Deși a avut numeroase șanse să se mute la București, a preferat să rămână aici și să pună umărul la creșterea Timișoarei, atât din perspectivă culturală și, de ce nu, economică, la fel cum proiectul său de suflet Cargo, care este o formație timișoreană, a ajuns sus pe culmile rockului românesc și a pus Timișoara pe hartă ca punct cultural important”, a conchis Adriana Bărar, fiica liderului trupei Cargo.
Adi Igrișan îl poartă zilnic în gând pe cel care i-a fost „un frate mai mare”
La eveniment a fost prezent și Adi „Baciu” Igrișan, vocalistul formației Cargo, care i-a mulțumit lui Corneliu Vaida pentru inițiativa de a-i ridica bunului său prieten un monument în mulțumirea contribuției aduse culturii bănățene. El a împărtășit și câteva gânduri despre modul în care el trăiește cu doliul, în urma pierderii bunului său prieten, Adi Bărar, pe care îl consideră „un frate mai mare”.
„Îi mulțumesc domnului primar pentru invitație, în primul rând și aș vrea să-i mulțumesc și lui Corneliu. Chiar voiam să-ți spun, Corneliu, că nu știu cum ai reușit, știu prin câte ai trecut, însă pot bănui. Știu că nu a fost ușor și pentru asta, pe de-o parte te felicit, pe de altă parte îți mulțumesc! Ce aș putea să spun eu și să nu știți voi? Pentru majoritatea dintre voi Adi Bărar a fost chitaristul de la Cargo, liderul formației. Pentru mine, Adi Bărar a fost un frate mai mare cu care am trăit niște zeci de ani și pe care îl port în gând zilnic, chiar dacă este greu de crezut.
E complicat să mă culc într-o seară fără să-mi aduc aminte de el… cum suntem tot pe drumuri și acum, ne aducem aminte de anumite momente pe care le-am trăit și pe care nu ni le poate lua nimeni. Mulțumesc pentru că s-a creat un precedent! Mi-ar plăcea să existe o alee a artiștilor, pentru că doar așa putem să ne respectăm valorile. Mi-ar plăcea să devină o alee a artiștilor, pentru că mai sunt câțiva artiști de vază ai Timișoarei. Nu vreau să le dau numele pentru că creez durere și mai mare, dar mi-ar plăcea să-l văd și pe Nicu aici, și pe Bujor Hariga și pe alții…
Ar fi foarte frumos, pentru că e un mod prin care ne respectăm valorile. Dacă a fost ceva în sufletul lui Adi Bărar, a fost mândria de a fi timișorean, asta pot să spun. A fost mai mândru că a fost timișorean decât oricine! Sper să ne întântâlnim și cu alte ocazii, alte dezveliri și vă mulțumesc frumos pentru atenție! Doamne, ajută!”, a conchis Adrian Igrișan, solistul trupei Cargo.
Citește continuarea: BanatulAzi.ro
Citește și: Veste dureroasă pentru iubitorii rockului: liderul trupei Cargo, ADI BĂRAR, s-a stins la 61 de ani