Balta „de interes local” de la Ghioroc a sifonat banii de „investiție”, s-a zgârcit la salvamari și acum produce „morți de litoral”…

inecat ghioroc 2 1
Distribuie:

 

Balta de interes local” a sifonat toți banii și s-a zgârcit la salvamari și la un centru de prim ajutor.

În jargon politic de campanie, fosta balastieră de la Ghioroc se numește „Litoralul Vestului”. E un fel de Monaco al PNL-ului la șes, și o baltă de scos „pește cash”. E un ceva mai bun decât nimic. De la promovare pe la târguri de turism, la sesiuni foto cu balene, de la comunicate de presă de la CJA încă de la începutul „epocii Claudiei Boghicevici” („pe val” și acum), la vizita lui Orban pe plajă… prin toate a trecut balta asta.

,,În calitate de președinte al Consiliului Județean Arad am susținut încă de la primele discuții cu primarul Corneliu Popi-Morodan ideea dezvoltării comunei ca stațiune de interes local. Pas cu pas, după trei ani de muncă, reușim să îndeplinim standardul impus prin lege. Lacul Ghioroc a devenit principalul obiectiv turistic al județului Arad și asta se datorează în primul rând administrației locale, primarului Corneliu Popi-Morodan și echipei sale, dar și faptului că atunci când eram criticați pentru acest proiect l-am continuat și am demonstrat în cele din urmă că am avut dreptate”,  declara prin 2020, președintele CJ Arad, Iustin Cionca.

Numai că, poate „standardul impus de lege” ar presupune și post de salvamar și centru de prim ajutor. Și măcar o barcă de salvare în dotare. Pentru că, nu-i așa, la scăldat se pot întâmpla accidente. Și în caz de accidente, este nevoie de intervenție rapidă și profesionistă. Și acest loc este unul „de interes turistic local”, adică în sensul extrem al noțiunii de „LOC PUBLIC”. Un loc în care știi sigur că mergi să dai bani (cazare în camping, consumație, parcare etc), dar nu ști sigur dacă te mai întorci. Pentru că nu e nicio regulă de siguranță semnalizată pe plajă și nici în apă.

În ultima săptămână, balta a înghițit doi tineri. Câteva zeci de tineri în ultimii ani de când se tot investesc bani publici. Toată lumea se spală pe mâini, „mortul e de vină” pentru că „a fost un tânăr teribilist și inconștient”, dar nimeni nu-și asumă o vină morală, nu se sesizează că ar trebui impuse niște condiții de siguranță, că ar trebui să ia niște măsuri pentru acordarea primului ajutor.

Teoria ca teoria, dar practica ne omoară la propriu…

În baza ART. 11 din  REGULAMENTUL de organizare și funcționare a obiectivului “PLAJA GHIOROC”, din Comuna Ghioroc, județul Arad, Administratorul obiectivului “Plaja Ghioroc” are următoarele atribuții:
a) afișează la loc vizibil REGULAMENTUL de organizare și funcționare al obiectivului “Plaja Ghioroc”, din comuna Ghioroc, județul Arad;
b) asigură integritatea balizelor de marcare a zonelor pentru îmbăiere;
c) asigură paza şi menținerea integrității bunurilor din dotare;
d) întreţinerea luciului apei, curăţarea acestuia de corpurilor plutitoare, îndepărtarea vegetaţiei subacvatice și menținerea în stare de funcţionare a zonelor de înot;
e) asigură existenţa si funcționarea posturilor de prim ajutor și salvamar; (n. red. cum se îndeplinește această obligație din moment ce se așteaptă zeci de minute să ajungă un echipaj de intervenție solicitat prin apel la 112!)
f) asigură crearea posibilității de participare operativă la acţiunile de salvare a persoanelor aflate în pericol de înec;
g) asigură îndeplinirea normelor legale în vigoare privind dotarea și folosirea ambarcaţiunilor de agrement nautic;
h) asigură funcționarea tuturor utilităților și repararea, la nevoie, a acestora;
i) asigură evacuarea deșeurilor menajere prin unitățile de profil;
j) asigură procurarea și montarea indicatoarelor privind limitele uzuale în zonele de înot pentru adulți si copii și a indicatoarelor pentru avertizarea pericolelor de înec în lac la adâncimi mai mari;

În baza art. 20 alin (3) din același Regulament, „Primăria comunei Ghioroc va asigura personal calificat (salvamar), precum și dotarea punctului de prim ajutor, în vederea prevenirii și eliminării pericolului de înec.”

Mai mult, hotărârea de aprobarea a Regulamentului, la Art.2,  aprobă angajarea, pentru perioada sezonului estival 1.05.-15.09.al fiecărui an , de personal calificat în funcția de salvamar, prin contract de prestări servicii sau prin participarea la cursuri de specialitate a personalului angajat în cadrul aparatului de specialitate al Primarului, în baza Legii nr. 53/2003-Codul Muncii, pentru buna funcționare a obiectivului „Plaja Ghioroc”.

Unde a fost salvamarul în cazul tinerilor înecați în lac? Dacă există, ar fi trebuit să fie la vedere, să intervină imediat. Dacă nu există, de ce nu răspunde nimeni pentru asta având în vedere că „pe hârtie” a fost prevăzut și nu se respectă nici HCL din 2018, nici Regulamentul aprobat?

Din acest material realizat de TV Arad, am adunat sumele declarate de oficiali ca fiind investite din 2017 până în 2020 și anume: 2.160.000 lei!… Din care jumătate, adică 1.150.000 lei, pentru amenajarea parcărilor

„Consiliul Județean Arad a alocat anual sume pentru investiții: în 2017, suma de 810.000 de lei pentru amenajarea Lacului Ghioroc şi începerea realizării documentaţiei pentru declararea comunei Ghioroc să staţiune turistică de interes local, respectiv 400.000 de lei pentru amenajarea parcării de lângă lacul de agrement. În 2018 au fost alocați 400.000 de lei pentru extinderea parcării. În 2019, cu sprijinul Consiliului Județean Arad, s-au mai construit 5 căbănuțe în camping, valoarea investiţiei fiind de 200.000 de lei. în anul 2020 CJA a alocat suma de 350.000 de lei pentru a se construi încă 320 de locuri de parcare.”

https://youtu.be/L-e6d43YY0Y?t=540

 

Categorie: Opinii
Etichete: CJA, Iustin Cionca, litoralul vestului, plaja ghioroc, primar Ghioroc Corneliu Popi-Morodan, statiune de interes local
Distribuie:
Articolul anterior
Ilie Cheșa: Sub falsa mască a eficientizării serviciilor Primăriei, se ascunde războiul tăcut Falcă-Bibarț pentru supremație în partid
Articolul următor
Tot din seria „Brand de Arad”: i s-a rupt filmul înainte de a fi rupt cu bătaia… undeva „în zona gării” de către „persoane necunoscute”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Evoluție vs cinism 2-0

Pentru nevoile noastre firești, imediate, am făcut totul. Născocirile și invențiile ne-au adus astăzi la un nivel foarte ridicat. Dacă pentru a mânca, la început, ne ajutam de bâte acum…
gheorghe schwartz

Răspunzându-le prietenilor

Nici nu mai este necesar un cutremur pentru a se prăbuși clădirile. Îngrozită, proprietara unei firme mi-a spus că pereții au început să crape. ATENȚIE! ÎN FOSTA PIAȚĂ A CATEDRALEI…