Călătorie cu trenul la Arad: Expoziție de modelism și istorie feroviară

tren
Distribuie:

În perioada 31 mai – 2 iunie 2024, Sala Polivalentă din Arad va găzdui a treia ediție a expoziției „Călătorie cu trenul la Arad”. Evenimentul este dedicat pasionaților de modelism și istorie feroviară, oferind o ocazie unică de a explora detalii fascinante despre lumea trenurilor.


Expoziția va fi deschisă oficial vineri, 31 mai, la ora 10:00, și va include o varietate de modele feroviare, diorame detaliate și prezentări despre evoluția transportului feroviar.

Intrare Gratuită pentru Copii

Sâmbătă, 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, intrarea la expoziție va fi liberă pentru toți copiii. Aceasta este o oportunitate minunată pentru cei mici de a se bucura de spectaculoasele modele de trenuri și de a învăța despre istoria fascinantă a căilor ferate.


Programul Expoziției:

  • Vineri, 31 mai: Deschidere oficială la ora 10:00
  • Sâmbătă, 1 iunie: Intrare liberă pentru copii
  • Duminică, 2 iunie: Program obișnuit

Nu ratați această oportunitate de a vă bucura de o incursiune captivantă în lumea trenurilor, alături de familie și prieteni, la Sala Polivalentă din Arad!


Program de vizitare expoziția Călătorie cu trenul la Arad” de la Sala Polivalentă:

31 MAI: 10.00-18.00 – DESCHIDEREA EXPOZIȚIEI: ORA 10.00

1 IUNIE: 10.00-19.00
2 IUNIE: 10.00-18.00


Taxă de intrare expoziția Călătorie cu trenul la Arad” de la Sala Polivalentă 

(31 mai -2 iunie 2024):

11 lei – adulți
6 lei – pensionari
2 lei – preșcolari, elevi, studenți
1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective


GRATUIT:

Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.
Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.
Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.
Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război.
Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.
Persoane care lucrează în rețeaua muzeală – pe bază de legitimație.
Membrii ICOM / AICA – pe bază de legitimație. 


ACCES GRATUIT: 

Sâmbătă, 1 iunie, intrarea este liberă pentru copii la expoziția Călătorie cu trenul la Arad”

Complexul Muzeal Arad cu sprijinul Consiliului Județean Arad, în colaborare cu AR-Rail Club-Arad, organizează a treia ediție a expoziției interactive Călătorie cu trenul la Arad”, deschisă publicului arădean la Sala  Polivalentă în perioada 31 mai – 2 iunie 2024. Deschiderea festivă a celei de-a treia ediții a expoziției Călătorie cu trenul la Arad” va avea loc vineri, 31 mai, ora 10.00, în prezența reprezentanților Consiliului Județean Arad, a organizatorilor – Complexul Muzeal Arad și AR-Rail Club-Arad, a celor peste 20 de colecționari, membri ai cluburilor din România, Austria și Ungaria: AR-Rail Club-Arad, Clubul Feroviar Crișana Oradea, Clubul Feroviar Republica Ploiești, Clubul Feroviar București, CENAFER – Muzeul CFR, Clubul Improvizat București, BK 1951 Wien – Austria, Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub Veszprém – Ungaria, Kando Kalman Vasutmodellezo Egyesulet Bekescsaba – Ungaria, Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület Debrecen – Ungaria, HGD Hobby Center Cluj-Napoca, Amintiri Feroviare SRL Bârlad, Maria Popoviciu (Arad).

atelier modelism amintiri feroviarePe tot parcursul expoziției, organizatorii – Amintiri Feroviare SRL Bârlad – oferă micilor vizitatori oportunitatea de a participa la ATELIERUL DE MODELISM.
Participarea copiilor la atelierul din incinta expoziției este gratuită!


Vă invităm să vizitați și standul cu vânzare machete și jucării, deschis în incinta expoziției de modelism și istorie feroviară!


Vineri, 31 mai, începând cu ora 10.00, invităm grupurile școlare să participe la vizitele și atelierele interactive organizate de expozanți. Participarea grupurilor școlare se face pe bază de înscriere (persoană de contact: Adelina Stoenescu – Complexul Muzeal Arad), iar pentru școlile partenere ale Complexului Muzeal Arad, biletul de intrare este de 1 leu pentru fiecare elev. 

Sâmbătă, 1 iunie, intrarea este liberă pentru copii la expoziția Călătorie cu trenul la Arad”, deschisă la Sala Polivalentă. 

Eveniment organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad. 

În expoziția de istorie feroviară şi modelism Călătorie cu trenul la Arad” vor fi expuse imagini din colecția Complexului Muzeal Arad, legate de istoria feroviară în Arad la începutul secolului al XX-lea.  

Cu prilejul acestei ediții a expoziției de la Arad este expusă și o parte din fascinanta colecție de machete ale transportului arădean, realizate de Ioan Popoviciu în a doua parte a vieții sale, colecție care prezintă un fragment din istoria feroviară arădeană: trenuri și diverse tipuri de locomotive, dintre care se remarcă trenul Săgeata Verde care a legat Podgoria de Arad timp de aproape un secol. Aceste bunuri culturale fac parte din Colecția Maria Popoviciu, fiica maestrului Ioan Popoviciu. Arădeanul Ioan Popoviciu a fost un apreciat sportiv, antrenor emerit de TIR, pilot, sculptor și grafician. 

În cadrul expoziției cei peste 20 de colecționari din România, Ungaria și Austria vor prezenta, într-un circuit interactiv care însumează 350 m linii cale ferată, machetele unor clădiri care deserveau transportul feroviar precum depouri și stații de cale ferată.

Zilnic, vizitatorii vor descoperi alt tip de garnituri de tren care vor anima circuitul: de la primele locomotive cu aburi, până la trenurile de mare viteză din zilele noastre, prezentând în mod interactiv dezvoltarea transportului feroviar începând cu anii 1835-1920, perioada căilor ferate de stat când s-au construit marile rețele de cale ferată din întreaga lume, continuând cu modernizarea garniturilor de tren, utilizate pe scară largă în perioada interbelică și a celui de-al Doilea Război Mondial (1920-1950).

Epoca postbelică, din 1950 și până în prezent, este marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, urmată de dezvoltarea unei flote moderne de vehicule electrice și a unei noi tehnologii de securitate.


Parteneri: 

AR-Rail Club-Arad, Clubul Feroviar Crișana Oradea, Clubul Feroviar Republica Ploiești, Clubul Feroviar București, CENAFER – Muzeul CFR, Clubul Improvizat București, BK 1951 Wien – Austria, Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub Veszprém – Ungaria, Kando Kalman Vasutmodellezo Egyesulet Bekescsaba – Ungaria, Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület Debrecen – Ungaria, HGD Hobby Center Cluj-Napoca, Amintiri Feroviare SRL Bârlad, Maria Popoviciu (Arad).


SÂMBĂTĂ, 1 IUNIE, INTRAREA ESTE LIBERĂ PENTRU COPII la expoziția Călătorie cu trenul la Arad”, deschisă la Sala Polivalentă dar și la expozițiile Complexului Muzeal Arad, deschise în spațiile muzeale din Arad: Muzeul de Științe ale Naturii, Muzeul de Artă: „Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară”, Sala Clio: „Pompierii arădeni – istorie și identitate”, Palatul Cultural: Pinacoteca, expoziția Tezaur 1848-1849, expoziția Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor”. 

Program vizitare 1 IUNIE 2024:

Expoziția Călătorie cu trenul la Arad” (la Sala Polivalentă): 

10.00-19.00

Muzeul de Artă Arad (str.Gheorghe Popa de Teiuș 2-4.etaj II)

10.00-18.00 (ultima intrare: 17.15)

Muzeul de Științe ale Naturii (Palatul Cultural, intrarea dinspre Parcul Copiilor): 

10.00-18.00 (ultima intrare: 17.30)

Pinacoteca și expoziția Tezaur 1848-1849 (Palatul Cultural, etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor): 

10.00-18.00 (ultima intrare: 17.30)

Expoziția Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” (Palatul Cultural, intrarea dinspre Piața George Enescu): 

10.00-18.00 (ultima intrare: 17.30)

Sala Clio (str. Horia 10): 

09.00-17.00


Despre AR-Rail Club Arad

http://arrailclub.uv.ro/

https://www.facebook.com/arrailclub/


Despre Complexul Muzeal Arad

museumarad.ro/

https://www.facebook.com/complexul.muzealarad/


 

Categorie: Educație
Etichete: AR-Rail Club Arad, Complexul Muzeal Arad
Distribuie:
Articolul anterior
[195 de țări,195 de filme] Tur prin cinematografia globală | Partea a V-a
Articolul următor
Expoziție foto „Aradul și arădenii în anii Marelui Război. Acasă și pe front”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie