Florin Agud, șeful Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Arad a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări într-un scurt interviu. Deși se văd multe schimbări în bine de când a fost înființat acest birou, am vrut să aflăm cu toții și, cu precădere, iubitorii necuvântătoarelor la ce să ne așteptăm atunci când apelăm numărul de urgență în cazuri care implică animale, cum poate interveni echipajul și ce sancțiuni poate să dispună.
Redacția: Înființarea Poliției Animalelor a adus până în prezent schimbări în bine pentru necuvântătoare?
Florin Agud: Înființarea structurii noastre a adus schimbări în bine, în primul rând în rândul oamenilor, responsabilizându-i și arătându-le că și prietenii noștri necuvântători au drepturi care trebuie respectate. Astfel, prin tot ceea ce am realizat până în prezent, consider că, încet, încet, am reușit să aducem o schimbare în direcția potrivită, în ceea ce privește bunăstarea animalelor. Schimbările nu pot fi făcute peste noapte, fiind necesar un efort colectiv și susținut, dar am convingerea că lucrurile vor începe să meargă din ce în ce mai bine.
Red: Pentru cei care nu știu exact, cu ce se ocupă concret, Poliția Animalelor?
F.A.: Structura noastră are în competentă prevenirea și combaterea tuturor faptelor de natură penală ori contravențională, săvârșite împotriva animalelor. Mai exact, sancționăm contravențional nerespectarea condițiilor privind asigurarea unui adăpost corespunzător, apă și mâncare, îngrijire și atenție ori tratament medical veterinar de specialitate, prevăzute de Legea protecției animalelor nr. 205/2004, nerespectarea obligației de a identifica animalele prin microcipare, prevăzută de OUG 155/2001, nerespectarea obligațiilor privind declararea la Poliție și la Asociația Chinologica a câinilor periculoși și a afișării însemnelor cu mențiunea ,,câine periculos” pe ușa imobilelor, ori neluarea măsurilor de prevenire a atacului animal asupra unui alt animal, dacă acesta a avut loc, conform prevederilor OUG 55/2002. Ar mai fi câteva, însă acestea sunt cele mai importante.
Apoi, cercetăm fapte de natură penală precum rănirea sau schingiuirea animalelor, uciderea cu intenție, fără drept, a animalelor, organizarea de lupte între animale ori cu animale, folosirea animalelor pentru dresajul altor animale ori pentru a le controla agresivitatea, neluarea măsurilor de prevenire a atacului animal asupra unei persoane dacă atacul a avut loc ori înmulțirea fără drept a raselor de câini periculoși, așa cum sunt ele definite de OUG 55/2002.
Doresc să menționez în mod deosebit că singurele situații în care Biroul pentru Protecția Animalelor este îndreptățit să ridice animale de la deținător și să le plaseze într-un adăpost sunt următoarele cazuri:
a) animal care a fost rănit sau schingiuit;
b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;
d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică. Animalele lăsate pe stradă ori în diverse locuri fără apă, hrană ori adăpost (animalele abandonate) intră în categoria animalelor fără stăpân și intră în sfera de responsabilitate a primăriilor unde acestea sunt găsite și nu fac obiectul nostru de activitate. Au fost diferite situații în care am avut posibilitatea de a ajuta aceste animale, prin colaboratorii noștri din cadrul asociațiilor pentru protecția animalelor.
Red: Care au fost intervențiile cele mai de impact, de la înființare (sfârșitul anului 2020) și până în prezent?
F.A.: Pentru noi, fiecare intervenție a fost de o importanță deosebită, fiind o structură nou înființată, a fost necesară dobândirea unui anumit grad de experiență. Cele mai importante dintre acestea au fost mediatizate și s-au bucurat de o atenție deosebită atât din partea presei, cât și din partea asociațiilor pentru protecția animalelor, cărora aș dori să le mulțumesc pe această cale pentru ajutorul acordat. De la înființare și până în prezent am salvat și am plasat în adăpost peste 100 de animale, care în prezent se bucură de condiții normale de viață.
Red.: Credeți că, în România, proprietarii de animale de companie ar putea fi „educați” când vine vorba de bun simț? Aici vorbim până și despre lipsa cu desăvârșire a pungilor igienice pentru câini
F.A.: Iubitorii de animale sunt în general responsabili, însă, la fel ca în fiecare domeniu, există și excepții. Atunci când ieșim la plimbare cu cățelul cred că este de bun simț să curățăm locurile prin care trecem. Colegii noștri din cadrul Poliției Locale veghează la respectarea acestor aspecte.
Red.: Ce le puteți transmite cetățenilor care dețin în apartamente mai multe animale de companie, respectiv câini, pisici, șerpi etc.?
F.A.: În ceea ce privește situația deținătorilor de animale care cresc în apartament mai multe animale de companie, aceștia au obligația de a respecta dispozițiile legale prevăzute de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, existând și o obligație a acestora de a permite efectuarea de verificări în acest sens iar în caz contrar aceștia vor fi sancționați contravențional conform actului normativ ante-menționat. Aceste persoane sunt și vor fi verificate în continuare, în mod inopinat de către structura noastră.
Red: Pentru buna funcționare, de ce anume credeți că ar mai fi nevoie în cadrul Biroului pe care-l conduceți?
F.A.: În momentul de față dispunem de aparatura necesară pentru a ne putea desfășura în condiții bune activitatea. Așteptăm cu nerăbdare să fie achiziționate cititoarele de microcipuri pe care le-am solicitat pentru că ne sunt de mare ajutor. Conducerea IPJ Arad s-a implicat în mod activ pentru a ne crea condiții în care să ne putem desfășura activitatea și aș dori să le mulțumesc pentru asta.
Red: Credeți că pe viitor v-ar fi de ajutor să intrați în posesia mai multor autospeciale de serviciu?
F.A.: Pentru moment reușim să ne organizăm activitatea astfel încât să ne descurcăm cu cele două autospeciale din dotare. Pe viitor, în cazul în care complexitatea și volumul activităților va creste și vor mai fi încadrați și alți lucrători în cadrul Biroului, probabil că va mai fi necesară o autospecială.
RED: Ce ne puteți spune despre adăposturile pentru câini, atât din Arad cât și din județ? Câte funcționează în prezent?
F.A.: Pe raza județului nostru funcționează în prezent 3 adăposturi autorizate: Adăpostul pentru câini fără stăpân de pe Calea Bodrogului din Arad, Adăpostul privat din Ineu și Adăpostul privat din Zăbrani al Asociației „ Paws United”. Reprezentanții celor 3 locații ne sprijină mult în activitatea pe care o desfășurăm, întrucât noi nu preluăm niciun animal, acestea fiind cele care asigura ridicarea, transportul și îngrijirea animalelor aflate în situația de a fi plasate în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile, costurile fiind suportate, conform legii, de către reprezentanții Consiliului Județean Arad.
RED: Când a fost ultima vizită a dumneavoastră într-o astfel de locație?
F.A.: În urmă cu aproximativ o lună am fost la Adăpostul de pe Calea Bodrogului. În măsura în care activitățile desfășurate și timpul îmi va permite, mă voi deplasa împreună cu colegii mei, pentru a verifica periodic și inopinat, condițiile de cazare în toate adăposturile.
RED: Ce este de făcut cu animalele stăpânilor de la țară ( o „veșnică” problemă) lăsate fără supraveghere, la marginea localităților, în județul nostru? Sunt un real pericol inclusiv pentru participanții la trafic
F.A.: Aici vorbim de îndeplinirea uneia dintre condițiile pentru plasarea animalului respectiv în adăpost, în măsura în care acestea se află / se deplasează nesupravegheate pe căile de comunicații, cu precizarea că animalele să fie din specia ecvidee, bovine, ovine ori caprine. Dacă vorbim de exemplare canine ori feline lăsate fără apă, hrană ori adăpost, acestea intră în categoria animalelor fără stăpân și intră, conform legii, în sfera de competență a Primăriilor de care aparțin.
RED: Ce acțiuni v-ați propus pentru viitorul apropiat?
F.A.: În perioada următoare ne-am propus să lansăm campanii de informare a cetățenilor cu privire la obligațiile și condițiile legale pe care trebuie să le respecte atunci când dețin un animal. Arădenii trebuie să conștientizeze faptul că și animalele au drepturi și că atunci când acestea nu vor fi respectate din cauze imputabile deținătorilor, aceștia vor fi trași la răspundere pentru faptele lor.
Echipa care compune Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Arad: