[SPOTLIGHT ARAD] Sebastian Românu | Despre Cercetășie, în trecut, prezent și viitor

[spotlight arad] sebastian românu- despre cercetășie, in trecut, prezent și viitor
Distribuie:

Joi, 29 martie, am decis să călătoresc în trecut și m-am întors după mulți ani la Colegiul Național Vasile Goldiș, pentru a participa la o întâlnire cu noua generație de cercetași de la Centrul Phoenix.


Deși eu personal nu am făcut parte din organizație în adolescență, eram familiar cu ei și eram prieten apropiat cu multe persoane foarte implicate în mișcarea cercetașească.

După o scurtă sesiune de feedback și o prezentare, tinerii cercetași au început un joc de mișcare, în care trebuiau să ducă o eșarfă dintr-o tabără în alta. Nu sunt o fosilă care crede că generația nouă e pierdută, dar aș minți dacă aș spune că nu am fost puțin surprins să observ că acest tip de activitate încă se practică cu plăcere în 2024.

d716cf29 d0ec 4db0 8074 3eb24855a6f9


I-am lăsat pe copii să fie copii, iar eu, împreună cu liderul Centrului Phoenix, Sebastian Românu, ne-am retras într-un birou pentru a avea o scurtă conversație.

De cât timp cochetezi cu cercetășia?

 S.R: De 17 ani deja, am început când am fost în clasa a 9-a, iar după ceva timp am început să preiau mai multe atribuții de lider.


A trecut ceva timp din 2007, ce s-a schimbat de atunci până acum?

 S.R: Păi, în mare parte, generațiile. Fiecare generație de cercetași e unică, autentică în felul ei. În momentul în care devin ei responsabili de cei mai mici aduc o notă personală în ce se întâmplă. Propriu-zis, pedagogia a fost adaptată mai mult spre nevoile tinerilor și au început să fie mult mai multe activități cu scop social și bazate pe mediu.


Colegiul Național Vasile Goldiș are o istorie destul de lungă cu Cercetașii, din câte văd cel puțin.

 S.R: Da, până și domnul profesor Lucian Ardelean este cercetaș, chiar din 1992. De obicei, el ne ajută cu recrutările și ne facilitează cu tot felul de lucruri. De exemplu, și sediul nostru e în incinta colegiului și ne putem desfășura întâlnirile săptămânale în curtea liceului.


 De cât timp activează cercetașii în România?

 S.R: De prin 1913, am fost chiar membri fondatori, dar în timpul perioadei comuniste cercetașii au devenit străjeri, șoimii patriei, pionieri și așa mai departe. După acea perioadă a reînceput activitatea cercetășească.


Cum ai îndruma tinerii din ziua de azi să vină la cercetași?

 S.R: Aș îndruma și adulții cărora le face plăcere să lucreze cu tinerii și să le ofere ceva din cunoștințele lor. Tinerii, dacă au o deschidere către natură, către a face parte dintr-o comunitate și pur și simplu dacă sunt interesați de noțiuni de bază de supraviețuire în natură, cum să montezi un cort sau adăpost. Cred că acestea sunt principalele motive. Dacă au o deschidere către ele, să vină liniștiți că le avem pe toate.


Numărul de înscrieri la cercetași a scăzut în ultimii ani, acesta fiind motivul principal pentru care am ales să abordez acest subiect.

Îndemn persoanele interesate de acest stil de viață să contacteze organizația Phoenix, fie că sunt tineri sau adulți care au copii ce ar putea fi interesați de cercetășie.


 

Categorie: Dialoguri
Etichete: Cercetasii Romaniei, Phoenix, Sebastian Romanu, Spotlight Arad, Vasile Goldis
Distribuie:
Articolul anterior
Decernarea Ordinului Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler la Teatrul Național din Timișoara
Articolul următor
Explozie la rafinăria Petromidia din Năvodari: Evacuare fără victime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie