„SALONUL DE VARĂ” 2023 – Interviu cu Daniela Kovats, președintele Asociației „Ion Andreescu” Arad

daniela kovats
Distribuie:

„În viață, frumusețea dispare. În artă, nu.”  (Leonardo da Vinci)


EXPOZIȚIA DE PICTURĂ A ASOCIAȚIEI „ION ANDREESCU” 

Expoziția de pictură „Salonul de vară” 2023, organizată de Asociația „Ion Andreescu”, al cărei vernisaj a avut loc în 26 iulie, se află încă prezentă la Sala „Clio” a Muzeului de Artă. Vernisajul s-a bucurat de prezența unui public numeros, iubitor al artelor plastice, care a admirat creațiile celor 28 de artiști expozanți. Lucările acestora valorifică o tematică variată: de la natură statică, la spațiu citadin, peisaj, portret etc., fiecare dintre acestea purtând amprenta viziunii și a tehnicii specifice abordate de artist.

Vernisajul fost deschis prin cuvântul doamnei Daniela Kovats, președintele Asociației „Ion Andreescu” Arad, care a bine voit să ne răspundă mai apoi la câteva întrebări.

J.F.: Stimată doamnă Daniela Kovats, sunteți președintele Asociației „Ion Andreescu”. Întrucât nu mulți dintre arădeni (în afara iubitorilor artelor plastice) cunosc detalii despre asociație, vă rog să ne spuneți câteva cuvinte în acest sens.

D.K.: Sigur, cu mare drag! Asociaţia „Ion Andreescu” din Arad s-a constituit în anul 1954, prin libera exprimare a voinţei artiştilor plastici profesionişti şi amatori arădeni, sub titulatura de Cenaclul „Ion Andreescu”. Coordonata fundamentală a activității sale este exprimată de cuvintele marelui pictor Leonardo da Vinci: „În viață, frumusețea dispare. În artă, nu.”  Având ininiţial un număr de 16 membri (majoritatea graficieni), de vârste, experienţe artistice şi pregătiri diferite, această mișcare artistică a determinat o intensificare a activităţii expoziţionale.

Sub coordonarea artistului plastic Sever Săsărman, s-au înfiinţat ateliere de creaţie cu sediul în cluburi muncitoreşti din Arad, în clădirea Cazinoului situată pe malul Mureşului, iar mai apoi în clădirea Tribunalului. În prima perioadă s-au organizat anual două expoziţii: „Salonul de iarnă” şi „Salonul de vară”, desfăşurate în spaţiile improvizate oferite de holurile Palatului Cultural și ale Teatrului de Stat Arad.

Mai târziu, după ce preşedintele Sever Săsărman a emigrat în Elveţia, devenind un artist plastic consacrat, şi când conducerea a fost preluată de artistul plastic Pavel Alasu, cenaclul a primit o sală proprie de expoziţii, situată pe strada Vasile Alecsandri din Arad. La iniţiativa regretatului prof. Dan Lăzărescu, în anul 2002 s-a constituit oficial Asociaţia „Ion Andreescu” Arad. Primul preşedinte a fost ales prof. Dan Lăzărescu, dânsul îndeplinind şi rolul de critic de artă al asociaţiei.


J.F.: Iată o frumoasă istorie și devenire a unei asociații de suflet. Spun de suflet pentru că arta a fost considerată dintotdeauna o preocupare gratuită, în sensul că e lipsită de scopuri comerciale (cel puțin ca primă intenție). Resortul adânc al creației autentice, dar și cel a receptării artistice este pura bucurie sufletească! Ce ne puteți spune despre ceea ce se întâmplă în prezent în cadrul asociației?

D.K.: În prezent asociaţia numără 55 de membrii activi, absolvenţi ai facultăţilor de artă, ai şcolilor de artă sau ai liceelor de artă, dar și autodidacți. În cadrul ei se organizează expoziţii colective, de grup şi personale în Arad, în cadrul unor parteneriate cu instituții de cultură din Arad precum: Complexul Muzeal Arad, la Sala „Clio” a Muzeului de Artă, cu Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, în spațiul oferit de Secția de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” pe simezele Artotecii și la Muzeul „Sever Bocu” din Lipova.

Această mişcare artistică a funcţionat întotdeauna ca o colectivitate cu spirit creator în cadrul căreia au păşit artişti motivaţi de pasiunea pentru artă cu talente evidente în arta plastică. Asociația a fost şi este o rampă de lansare pentru mulţi membri, care s-au format aici şi au ales ulterior să urmeze studii superioare. Pot menționa câțiva artiști vizuali care acum activează în Uniunea Artiștilor Plastici, ca artiști profesioniști: Maria Furnea, Ina Sabău, Lenuța Rus, Elena Boțan, Aneta Filip și Liviu Leonte.

De cinci ani vernisajele expoziţiilor organizate de asociaţie se bucură de sprijinul prof. dr. Petraş Lucian, critic de artă, prestanța domniei sale ridicând mult calitativ evenimentele noastre. Totodată, domnul profesor Petraş Lucian susţine şi încurajează pe artişti prin considerațiile exprimate cu privire la creațiile acestora. Asociația se finanțează din cotizațiile membrilor săi.


J.F. : În afară de expoziții, ce alte activități se desfășoară în cadrul asociației?

D.K.: Asociația organizează, de asemenea, tabere de creaţie și expoziții în aer liber, în cadrul evenimentului anual „Ziua Parcului Natural Lunca Mureșului”, aflate inițial sub îndrumarea şi la iniţiativa regretatului artist plastic arădean Mihai Takács, care i-a sprijinit, încurajat şi susţinut mulţi ani la rând pe membrii asociaţiei. Aici artiștii se bucură de interacțiunea cu publicul și se pot implica în încurajarea creativității micilor artiști prezenți la eveniment. De asemenea, am colaborat de-a lungul timpului cu mediul educaţional, prin organizarea unor expoziţii comune cu studenţii de la Facultatea de Arte din Timişoara, Facultatea de Design din Arad, Şcoala de Arte Arad şi Liceul de Arte Arad.

Un alt lucru demn de menționat este faptul că asociația „Ion Andreescu” este cea care a iniţiat atelierul de creaţie cu ocazia evenimentului cultural anual Noaptea Muzeelor, organizat timp de patru ani consecutiv la Sala „Clio” a Muzeului de Artă din Arad, de către fostul președinte, Maria Furnea.


J.F.: Am înțeles că ați avut colaborări și cu instituții din străinătate.

D.K.: Da, am colaborat cu instituţii de cultură din ţara vecină, Ungaria, asociația fiind deseori invitată să expună împreună cu artiştii plastici maghiari în localităţile Gyula, Békéscsaba și Orosháza.


J.F.: În afară de expoziții, cum reușiți să promovați creațiile artistice realizate de membrii asociației?

D.K.: În anul 2019 Asociația „Ion Andreescu” a împlinit 65 de ani de la înființare, evenimentul fiind marcat de tipărirea primului său catalog. Acesta a venit ca o încununare a activităţii noastre de până atunci, dar și ca parte a tabloului cultural arădean. În paginile acestui catalog sunt prezentaţi, alături de lucrările lor, 50 de artişti vizuali, sculptori și graficieni, proiectul editorial fiind susținut de Primăria Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, instituții care au apreciat în decursul anilor activitatea acestui grup de artiști. Asociaţia este promovată în majoritatea mediilor publicitare: televiziune, presă, internet, ca expresie a reputației pe care a obţinut-o în decursul timpului.  


 J.F.: Și acum câteva cuvinte despre expoziție și natura lucrărilor din punct de vedere tematic, al tehnicilor picturale utilizate de artiști etc. 

D.K.: Cu drag! Expoziția „Salonul de vară” 2023, este al doilea eveniment din acest an, organizat de Asociația „Ion Andreescu” Arad, în cadrul unui parteneriat cu Complexul Muzeal Arad, la Sala Clio a Muzeului de Artă, o colaborare fructuoasă care vine în beneficiul comunității locale.

În cadrul expoziției au participat 28 de artiști entuziaști și bucuroși să aducă prin creațiile lor în prim-plan emoția și spiritualul. Sunt 28 de limbaje de exprimare artistică diferite, într-o expoziție ce reunește 60 de lucrări create în tehnici diverse: ulei și acrilic pe pânză și pe carton, acuarelă, studii de atelier în cărbune, artă fotografică și sculptură. Expoziția este ofertantă și din punct de vedere tematic: de la peisaj la natură statică, de la portret la pictură abstractă, citadine, tematică florală și compoziții. Toate aceste creații au menirea de a oferi publicului o experiență captivantă, sperăm și una interactivă.  Așa cum cartea, se spune, o savurăm cu ochii și cu mintea, la fel procedăm și cu arta plastică, o gustăm cu privirea și cu sufletul.

Este expusă o singură lucrare de sculptură, o statuetă realizată din lut pentru olărit cu patină de bronz, creația artistului vizual Estera Kertesz, care a dorit să ne aducă în atenție povestea de iubire dintre cele două personaje mitologice, Orfeu și Euridice. Putem spune că este portretizarea iubirii pierdute, apoi regăsite pentru a fi pierdută a doua oară. Dragostea lui Orfeu pentru Euridice semnifică devotamentul într-o relație și existența unei iubiri mai presus de neființă.

salonul de vara 2023 sculptura scaled

Sperăm ca această expoziție, prin diversitatea ei, să fie pe gustul arădenilor și fiecare vizitator, iubitor de frumos, să descopere măcar o lucrare cu care să rezoneze, care să-i transmită o stare sau să-i creeze o emoție.

daniela kovats

                                                                                           (Foto: Daniela Kovats, arhiva personală)


J.F.: Vă mulțumim pentru invitație și sperăm ca un număr cât mai mare de arădeni să vă calce pragul!


Expoziția „Salonul de vară 2023”, va fi deschisă publicului până în data de 10 august, la Sala „Clio” a Muzeului de Artă Arad, în intervalul orar 09.00 – 17.00, cu excepția zilelor de luni.


Foto picturi: arhiva Asociației „Ion Andreescu” Arad, artist fotograf Ferenc Kurunczi


 

 

Categorie: Dialoguri
Etichete: arte plastice, Asociația „Ion Andreescu”, Daniela Kovats, Expoziția de pictură „Salonul de vară” 2023, vernisaj
Distribuie:
Articolul anterior
Un „colecționar” de cabluri cu inserție de cupru a fost arestat după ultimul furt, la Ilteu
Articolul următor
„Vasile Goldiș” cooperează cu Universitatea „Kathmandu” din Nepal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie