Niciodată Aradul n-a fost mai urât! Sărbătoarea orașului îi scoate în evidență decrepitudinea [GALERIE FOTO]

zilele aradului
Distribuie:

 

În Piaţa Avram Iancu, în zi de sărbătoare stând cu prietenii la o vorbă,  pe 23 August, am vrut să împart, și eu, bucuria cu câţiva prieteni la un mic si o bere.  Aşa că ne-am strâns pe lângă o masă şi am inceput să povestim „aventuri de defilare”. Pe lângă noi, mai mulţi tineri treceau apatici şi nu păreau că sarbătoresc ceva.

Unul de la masă vine cu ipoteza că, de fapt, așa sărbătoresc ei Zilele Aradului… de aceea sunt apatici. De aici a început dilema noastră : Noi ce Sărbătorim? Zilele Aradului , 23 August sau ce? Discuţii peste discuţii până unul de la masă zice :

– Eu cred că sărbătorim 9 mai 1945! Uitaţi-vă la clădirile din zonă! Zici că acum s-a terminat războiul!

Am rămas cu micu-n gură. Imaginile, total dezolante ale clădirilor istorice pe care nu le-a mai renovat nimeni de mai mult de 50 de ani, te blochează mintal. Sunt clădiri mimunate lăsate, de exemplu, Sibiului, care a fost şi Capitală Culturală şi care a devenit un oraş cu mulţi turişti fără să-l aibă naş pe Băsescu. În plus, ştim dorinţa edilului de a deveni Preşedinte aşa că, nu înţeleg, de ce nu se face nimic – după exemplul Sibiului? De ce nimeni nu face nimic ? – ne întrebam mai mult retoric.

De atâţia ani de când e primar nu a fost curtat de niciun arhitect care să ii explice  dezastrul clădirilor?

Oare nu mai sunt fondurile Europene – sau tocmai asta e problema: că nu se poate lua şpagă prea mare în acest tip de proiecte?

Așa arată clădirile Aradului… ca după bombardamente… chiar de Ziua Orașului. Aerul „de sărbătoare”, în condițiile date, nefiresc, îi accentuează decrepitudinea. Imagini care întristează și dor.

Categorie: Reportaje
Etichete: Arad, arhitectura, clădiri, decrepitudine, dezastru, reabilitare, urbanism
Distribuie:
Articolul anterior
„Dorel” a scăpat la excavator, a spart o conductă în Alfa, a lăsat 4 blocuri „pe sec” și a inundat o pivniță. Compania de Apă a venit, a văzut și-a plecat… că n-avea motorină
Articolul următor
Sfârșit de săptămână plin de oferte la Zilele Orașului Curtici

14 comentarii. Leave new

 • avatar of nicorici gabriela
  nicorici gabriela
  25 august 2016 13:32

  Sincer?ne batem capul degeaba….nu e curios edilul nostru de aspectiul orasului…..timisoara si oradea ne- au depasit cu mult….acolo se poate si se vrea atragerea de vizitaori la noi…????praful

  Răspunde
  • Pei edilul vrea dublu impozit pe cladirile renovate! Cine e atat de cretin sa-si renoveze cladirea si sa plateasca impozit dublu fara sa fie ajutat de primarie!?

   Răspunde
 • avatar of mihai herrmann
  Mihai Herrmann
  25 august 2016 13:41

  Problema e ca arhitectul sef al Aradului e un miserupist. Il preocupa acele mici rahatele cu care isi umple ziua, ca in rest e inutil. Nu stie comunica cu cetatenii, daramite cu aparatul birocratic din care face parte, aiurea, dar in Arad absurdul e normal. Ce sa mai astepti viziune cand omul habar nu are de chestii de baza ce tin de urbanism, de disciplina in constructii.

  Răspunde
 • avatar of amaliabianca
  amaliabianca
  25 august 2016 15:48

  Asta-i Aradul ce sa faci. mreu a fot mai urat decat celellalte orase.

  Răspunde
 • nu degeaba va numiti criticarad, numa sa criticati stiti. de altceva nu sunteti buni. caracter 0.

  Răspunde
 • Anonimii cu coaie îs cei mai demni de neluat în serios… Și,da, Aradul e plin de oameni de caracter că d-aia îl avem pe Falcă primar…

  Răspunde
 • Avem edilul pe care il meritam a renovat tigania si a pus .ina pe strand pe cara.idarie ce ii pasa lui de cladiri din care nu iese ni.ic aia este treaba de lrimar gospodar nu de edil hot

  Răspunde
 • Dezinformari,etc.aceste case trebuiau renivate,restaurate dupa retrocedare.Nu Falca era primar pe atunci.cititi legea de pe atunci si o sa vedeti ca nu permitea munucipalitatii sa bagd bani in casele altora. De ce ordinul minoritilir detine mai multe cladiri in zona teatrului si incaseaza bani frumosi din chiriile de pe spatiile comerciale si apartamente dar nu e curios sa repare imobilele?!.la fel putem vorbi de multe alte cladiri.Credeti ca e normal ca eu sa-l cert pe Falca pentru ca nu mi-a schimbat acoperisul la casa,sau ca nu a renovat Curtea Veche,Crystalul sau Moscheea.sa fim seriosi. Nici mue nu imi place sa vad acele case de pe centru in starea actuala dar inainte sa aruncam cu noroi in altii,ar fi bine sa-i intrebam pe proprietari ce au de gand sa faca

  Răspunde
 • avatar of kocsis monica ana
  Kocsis Monica Ana
  3 septembrie 2016 9:31

  Nu spun ca e totul ok,ar mai fii multe de facut prin oras ,dar sa fim seriosi,de ce trebuie intotdeauna sa dam vina pe cineva?! Credeti- ma nu nu tin cu primarul,dar ce vina are in privinta murdariei ?! Consider ca in acest caz este vina oamenilor,lipsa de cultura ,educatie,mentalitatea proasta! Doar nu va sta primarul dupa fiecare persoana ce face mizerie ,sa adune,sa faca ,curat! In privinta cladirilor zic ,ca este vina sistemului prost,s-au dat legi aiurea,nimeni nu este intersat de mersul bun al lucrurilor, confortul cetateanului! Din pacate asta e ! O zi buna tuturor!

  Răspunde
 • Renovarea clădirilor este problema proprietarilor lo,. Primăria ar putea da somații de periculozitate ca tencuiala cade!
  Cei care le-au cumpărat sau retrocedat trebuie sa pună bani și sa le aranjeze… după bugetul fiecăruia!

  Răspunde
 • avatar of virgil florea
  Virgil Florea
  29 martie 2017 10:01

  Realitatea este că nimeni din lumea asta nu este curios din punct de vedere turistic de vreun oraș pentru clădirile lui. Poate dacă acestea ar avea acoperișurile în beciuri… Cine știe… Ei merg acolo unde orașul e viu. Adică, acolo unde oamenii trăiesc. Căci se presupune că ar exista o strânsă legătură între viață și mediu.
  Până la urmă e o chestiune de educație. Individuală. Avem orașul în care scuipăm pe trotuare coji de semințe și tot acolo depozităm chiștocurile de la țigări. Pentru asta primarul nu are nici o vină. Sistemul de dinainte de 1989 ne-a educat astfel. Că al nostru e tot ce se învârte și deci avem voie să ne comportăm cum credem noi de cuviință. Ceea ce nu este deloc adevărat. Măcar ultima parte.
  Cât privesc renovările fațadelor cred că este o cu totul altă discuție. Imaginea exterioară trebuie să arate ceea ce suntem de fapt. Ce folos, întreb, dacă am avea clădiri foarte frumoase dar noi ca oameni suntem murdari? La propriu cât și la figurat?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie