Fraților, am înfrânt! Suntem cea mai apropiată provincie a Capitalei Europene a Culturii

marian coșeri
Distribuie:

 

Acum câteva ore, Timișoara a fost desemnată „Capitala Europeană a Culturii 2021”. Felicitări echipei din Tmișoara care a venit cu o idee simplă „Luminează orașul prin tine!”, pornită de la faptul că este primul oraș luminat electric din Europa. Felicitări și pentru că a întrecut Bucureștiul, Clujul și Baia Mare.

Timișoara va primi 48,5 milioane de euro de la Uniunea Europeană și de la Bugetele Patriei, în plus vor fi multe alte milioane de Euro care vor fi investiți pentru infrastuctură și alte milioane de Euro vor aduce mulțimea de vizitatori. Multe alte avantaje vor veni în urma acestei nominalizări, și nu doar financiare.

Sigur că suntem puțin supărați, dar, totuși, ne gândim inclusiv cu umor la câți bani s-au cheltuit în Arad pentru „lupta Culturală”. Mai multe activități culturale sau mascate sub pulpana culturii au fost afișate sub bagheta marelui om de presă și de partid Andrei Ando. Un motiv de cheltuieli elucubrante în numele culturii făcute de administrația locală, care nici măcar nu merită enumerate. Dar mă gândesc câtă tristețe a fost azi în aripa culturală a Primăriei Arad… Era normal să câștige cineva, dar chiar Timișoara? Să vedem aici lângă noi milioanele de Euro cheltuite, să nu putem să ne bucurăm și noi de aceste bugete fantastice, să organizăm un maraton, un concurs de table, ceva?
Dureros!

E ca și cum ar câștiga la Loto colegul de serviciu cu care ai luat biletele împreună. În loc să te bucuri că a murit capra vecinului, acum trebuie să mergi să îl feliciți pentru realizări. E ca și cum ai merge cu soacra la un meci de baschet și ea ar câștiga marele premiu de pe scaun. O veste ca asta sigur te doboară, nu mai ești bun de nimic câteva zile – sau, varianta a doua, începi „vânătoarea de vrăjitoare”: ia să găsim noi cine e vinovat că nu mai avem cel mai vechi stadion din țară? Cine nu a refăcut Teatrul Vechi? De ce nu avem Operă? De ce e scandal la Filarmonică? Ce e cu salariile mizere de la teatru? De ce se prăbușesc fațadele clădirilor istorice de pe centru?

Dacă se poate discuta în termeni de culpabilitate, eu, unul, nu mă gândesc la un singur vinovat: mă gândesc că noi toți suntem vinovați, pentru că acceptăm, la fiecare alegeri, aceleași decizii ale unei mulțimi care se prezintă la vot, undeva pe la 45%, o mulțime care a votat cu mintea la micii și berea primită gratis. Cum putem vorbi despre cultură dacă ne conduc oameni aleși pe mici și bere?!

Eu zic să ne vedem de treabă și să ne uităm peste gard cum se va îngrășa capra vecinului. Eventual să participăm la evenimentele culturale Timișorene în număr cât mai mare.

Felicitări, Timișoara !

Categorie: Opinii
Etichete: 2021, alegeri, Arad, capitala culturala, Falca, timisoara
Distribuie:
Articolul anterior
Beniamin Vărcuş: Primarul Aradului încearcă din nou să-şi aroge merite fictive. Azi – bazinul de polo
Articolul următor
[ROMAN FOILETON] Metamorfoza (23)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta-78

LA MULȚI ANI MAI BUNI, UTA!

UTA aniversează azi 78 de ani de când Francisc von Neuman, Baron de Végvár, probabil cel mai nobil om care a populat Aradul în toată istoria sa, ne-a dat un…
prof. gheorghe i tohăneanu

DOMNUL PROFESOR TOHĂNEANU

Mâhnirea mea este determinată de intervenția (lipsită de reverență) a lui MIRCEA MIHĂIEȘ (România literară, nr. 6 din 10 febr. A.c.), care în „contrafort” prezintă Cazul Tohăneanu, ironizând – prin…
virgil florea

Lumea nebunilor

E ușor să scriem acum în 2024 despre o lume total ieșită din circuit pentru că vedem cu ochii noștri ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Și nu putem…