Carnea de vită este săracă în calorii, fiind un aliat de nădejde pentru toți cei care vor să slăbească.
Ce conține carnea de vită?
Carnea de vită oferă majoritatea substanţelor necesare, cu excepţia fibrelor. Aceasta constituie o importantă sursă de proteine (20-22 g proteină/100 g) benefice în menţinerea calităţii vieţii. Necesarul de proteine creşte cu 20-30% la femeile însărcinate şi în perioada de alăptare şi cu 30% la persoanele care fac efort fizic intens. Copiii şi adolescenţii au o nevoie ridicată de proteine de calitate superioară în vederea dezvoltării sistemului nervos, a musculaturii şi oaselor. În cazul bebeluşilor, carnea de vită se recomandă să fie introdusă în alimentaţie începând cu luna a șaptea sau a opta de viaţă.
Carnea de vită este o sursă de vitaminele B3 si B12 ce contribuie la reducerea senzației de oboseală și favorizează formarea globulelor roșii. Carnea de vită conține și zinc, un oligolement care participă la buna funcționare a sistemului imunitar.
De asemenea, carnea de vită conține vitamina E, un antioxidant cu beneficii pentru piele sau sistemul vascular, cunoscută ca fiind vitamina tinereţii şi a fertilităţii.
Carnea de vită constituie o sursă bună de minerale: iod, magneziu, zinc, cobalt, seleniu, nichel, crom, molibden, fluor, vanadiu şi silicon. Prezenţa acestor minerale depinde de solul din care a păscut animalul sau de componentele nutrețului preparat pe care l-a consumat. Spre deosebire de fierul din legume pe care corpul nu îl poate asimila, fierul din carnea de vită se asimilează foarte bine, fiind indicată în special persoanelor anemice.
Anumiţi nutrienţi, cum ar fi calciul, vitamina C şi acidul folic, sunt prezenţi însă în doze mici.
Carnea de vită care provine de la animale crescute în mod natural conţine acizi graşi nesaturaţi omega 3 care se găsesc şi în carnea de peşte.
Carnea de vită este eficientă în creșterea masei musculare datorită conținutului de creatină și carnitină și acid linoleic conjugat.
Creatina reprezintă o importantă sursă de energie pentru mușchi în primele secunde dintr-un exercițiu cu greutăți și crește durata antrenamentului prin alimentarea rezervelor de adenozin trifosfat (ATP).
Carnitina susține metabolismul normal al grăsimilor, stimulează secreția de testosteron și susține metabolizarea aminoacizilor cu lanțuri ramificate (BCAA), cei mai importanți aminoacizi pentru culturiști.
Acidul linoleic conjugat reduce nivelul colesterolului rău, împiedică absorbţia grăsimilor şi depunerea acestora sub formă de depozite de grăsime (ţesut adipos), reface masa musculară, fiind recomandat celor care urmează un program pentru scădere în greutate şi persoanelor cu activitate fizică intensă.
Cum preparăm carnea de vită?
Felul în care este preparată carnea de vită influențează substanțial conținutul nutritiv al acesteia. Prin simpla înlăturare a grăsimii excesive vizibile, înainte de gătire, se poate reduce substanțial conținutul total de grăsime a acesteia. Pentru a-şi păstra principiile nutritive se recomandă prepararea acesteia la grătar, cuptor sau prin fierbere.
Cum alegem carnea de vită?
În momentul cumpărării, carnea de vită trebuie să fie tare, de culoare roșu-rubiniu, tare la pipăit, ușor sfărâmicioasă. Cu cât animalul este mai bătrân, cu atât culoarea cărnii devine mai închisă, fibra musculară este mai grosieră, lipsită de suculență. Carnea închisă la culoare, tare și uscată necesită un timp de fierbere mai îndelungat.
Cât de des putem consuma carnea de vită?
Datorită conținutului ridicat de acid uric care favorizează instalarea gutei, carnea de vită este recomandată a fi consumată de cel mult 1-2 ori pe săptămână. Consumată în exces, aceasta favorizează apariția cancerului de colon. Acesta este de trei ori mai ridicat în cazul persoanelor care consumă carne roșie în mod frecvent, deoarece nu conține fibre alimentare, care protejează colonul și ușurează digestia.