O oră petrecută cu elevii secției de teatru/artă a actorului de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”

design fara titlu 38
Distribuie:

Acum câteva zile mă gândeam cu nostalgie la liceu și la ziua unei prietene care e actriță, care a terminat și ea secția de actorie. Mă gândeam la anii de liceu și ce mult ne-au schimbat ca persoane și ca artiști, mă gândeam la universul din spatele porților, un univers la care publicul larg nu are acces.


Mulțumită lui Zoltan Lovas, îndrăgitul și excepționalul actor și profesor de arta a actorului la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, am reușit să petrec puțin timp cu tinerii actori în devenire și să îi observ în plină acțiune.


Nu multă lume știe, dar în Arad nu a existat o secție de actorie până în 2005, până când Zoltan Lovas și Silvia Demian, fosta directoare a colegiului, au venit cu această inițiativă de a introduce secția la clasele de liceu. În prezent, la secția de actorie predau patru profesori: Zoltan Lovas, Nicolaie-Mihai Brânzeu, Alina Fabri și Edina Soos.



Încă de când am intrat în sală am observat că elevii erau foarte dezinvolți; când l-au observat pe Zoltan Lovas că a intrat în clasă, toată atenția lor s-a îndreptat asupra sa. Se vedea că acesta are o relație foarte bună cu copiii, deși are o mână de fier, fiind foarte meticulos în această artă a actoriei. Se pare (o să vă convingeți dacă urmăriți video atașat) că simpla lui prezență îi atrage pe elevi ca un magnet.

Un detaliu drăguț, surprins de mine stând într-un colț al clasei, a fost cel în care elevii intrau pe rând din pauză în clasă și mergeau la el dorind să-i ofere ba  un chips, ba un jeleu, tot ce aveau la ei din pauză. Ca și cum i-au păstrat intenționat mici atenții.


Cum ați reusit să mențineți asemenea relație cu elevii?

Zoltan Lovas: Pentru că suntem egali din punct de vedere al emoțiilor umane, și că învățăm unul de la celălalt în fiecare zi.

Nicolaie-Mihai Brânzeu: Uneori tu ca profesor ai de învățat de la ei, de la modul lor de a căuta, de a se arunca în necunoscut și viață.

Zoltan Lovas:  Noi discutăm de toate.


Ora a început cu niște exerciții în echipă coordonate de cei doi profesori, exercițiile fiind pentru consolidarea încrederii în grup și coordonare. Acestea au fost urmate apoi de câteva prestații ale elevilor.

Primul elev a fost Alecs Boteș, care a interpretat impecabil un fragment din actul 3 al piesei „Hamlet” de William Shakespeare.

Apoi Sara, Giulia, Matia și Alecs au prezentat un moment din piesa lor „Acum e prea târziu”, piesă care prezintă oamenilor cum sunt anumite momente din viață cărora nu le acordăm timpul și atenția necesare, sau anumite persoane din viața noastră pe care le neglijăm și ajungem în punctul în care realizăm că e prea târziu să o mai facem. Tinerii au avut un moment de performance al unui dans contemporan care ne-a ținut pe toți captivați. Momentul a fost o surpriză până și pentru Zoly, cei patru fiind suficient de „secretoși” cu tot ceea ce ține de piesa pe care au creat-o în cele mai mici detalii (text, coregrafie etc).

Matia și Sara au avut un moment de improvizație în care Sara prezenta un produs (o ciocolată) într-o limbă inventată, iar Matia a trebuit să traducă ce spunea aceasta. Momentul a fost plin de râsete, cei doi descurcându-se de minune.


Oana Bunaciu, elevă în clasa a 12-a la secția de actorie, ne-a povestit despre cum au fost acești ani de liceu pentru ea și în prezent despre atestatul la care lucrează – „Azilul de noapte” de Maxim Gorki.

Despre experiența ei cu acest profil ne spune și Simo Simina, elevă în clasa a 10-a, care acum declară că teatrul înseamnă „totul pentru ea și unul dintre cele mai importante lucruri”. Ea ne-a povestit cum în clasa a 9-a era o fire mult mai introvertă, închisă și simțea că nu știe cine e cu adevărat iar acum spune că e complet altă persoană de care este foarte mândră. Despre teatru ea spune că este o modalitate de a te exprima și dezvolta, inclusiv artistic.


Nicolaie-Mihai Brânzeu: Scopul lor e să se înțeleagă, să înțeleagă un text, să-l citească corect, să-si asume emoții, să știe să le gestioneze.

Zoltan Lovas: Mulți cred că dacă sunt timizi, ei ajung aici și cred că o să se schimbe, că după un curs de arta actorului vor ști cum să-și stăpânească emoțiile. Ideea e că trebuie să înveți să-ți gestionezi emoțiile. Noi lucrăm cu emoțiile lor, actingul nu vine din ceva inventat, noi trebuie să găsim o emoție a lor care poate fi transformată.

Zoltan Lovas: Avem un exercițiu frumos al nostru, îi punem să scriem o poveste din viața lor. Dacă ați ști ce povești descoperim și ce curaj au ei să-și accepte vulnerabilitatea.


Personal, această vizită la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” nu doar că mi-a adus aminte cu drag de anii de liceu, când străbăteam holurile în pauze, adunându-mi prietenii din diverse secții, dar m-a impresionat profund conștientizarea că această școală forjează viitorul cultural al orașului.

Aici se adună toți tinerii pasionați de artă, având curajul de a se lansa în destin, așteptând cu nerăbdare să-și contureze temelia și să acumuleze cunoștințe esențiale care îi vor ghida în parcursul lor ca artiști.


Colegiul de Arte nu este doar un loc al educației ci și o sursă de inspirație și cultivare a pasiunii pentru artă. În sălile de clasă și atelierele acestui sanctuar cultural, tinerii talentați muncesc,  se transformă, experimentează și învață să-și exprime creativitatea și să se exprime pe sine în diverse forme.


Citește și: Lecții de actorie cu Zoltan Lovas și Roxana Sabău, la Academia de teatru ZoRo 


 

Categorie: Educație
Etichete: Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Nicolaie-Mihai Brânzeu, teatru arad, zoltan lovas
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] O SENTINȚĂ mai ciudată chiar decât CAZUL: 7 ani de ÎNCHISOARE pentru OMOR… SUB CONTROL JUDICIAR în același Cămin de bătrâni în care a săvârșit crima!
Articolul următor
19 Februarie | Ziua Națională Constantin Brâncuși

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta otelul 3 large

URA ȘI (ÎNAPOI) LA GARĂ!

UTA – OȚELUL GALAȚI 3-1 (0-0) Au marcat: Omondi (62), Luckassen (78), R. Pop (81) – Cisotti (90+4) 25 aprilie 2024, ora: 16.45, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12°C, spectatori: 7500.…