Ora adevărului pentru Teatrul Vechi? Varianta optimist-critică a scriitorului Gheorghe Schwartz privitoare la DEZBATEREA PUBLICĂ de vineri

teatrul vechi schwartz
Distribuie:

 

Primăria a convocat pentru vineri, 22 octombrie, la ora 11, o Dezbatere publică în privința Teatrului Vechi.

1. Trebuie să cerem CU INSISTENȚĂ ca întâlnirea să fie față în față și nu pe zoom. Altfel o să apară tot felul de intervenții că nu e nevoie de Teatrul Vechi și nici n-o să se simtă presiunea celor (sper) mulți.

2. Cum putem face asta prin presa locală care refuză să ne mai sprijine? (Plus articole de dezinformare care încep acum să apară.) De aceea trebuie să folosim cât mai mult rețelele sociale și telefonul pentru a aduna pe cei ce ne sprijină și crează un grip de presiune.

3. Această convocare neașteptată pare a fi o diversiune față de marile probleme acute (pandemia, criza politică, criza economică, scumpirile, căldura etc.), dar noi trebuie să profităm.

4. Autoritățile locale au bani pentru a achiziționa alte clădiri (care nu au valoare istorică), deci nu fondurile sunt problema.

Cred că acum se poate ca vocea noastră să fie auzită!

casa hirschl

Ora adevărului pentru Teatrul Vechi?

Când țara este simultan lovită mai grav ca niciodată pe timp de pace de mai multe crize : criza sanitară, criza economică, criza energetică și, nu în ultimul rând, criza politică, am crezut că această problemă a fost amânată din preocupările oficialilor. Nici noi nu am putut insista, ușile la care am tot bătut fiind închise, iar pandemia a împiedicat licitația pregătită și spectacolele pro bono. Dar mulți arădeni – și nu numai – ne-au contactat și în aceste luni teribile, interesându-se : „Ce mai e nou în lupta pentru Teatrul Vechi ?”, dovadă că viața merge mai departe și că oamenii, pe lângă dureri și griji, sunt capabili să mai și spere la satisfacerea dorințelor și la demnitatea orașului. Faptul că media locală se arată și ea preocupată din nou de Teatrul Hirschl și că a apărut și Invitația Primăriei pentru o dezbatere publică, vineri, 22 octombrie, ora 11, în Sala Ferdinand, ne dovedesc că nu ne-am scufundat cu totul în temeri și disperare, ci că am rămas aceiași, chiar și în fața provocărilor.

În Invitația Comisiei de Educație, Cultură, Culte, Copii, Tineret, Sport și Turism din cadrul Consiliului Local al Municipiului Arad, se precizează punctele ce vor fi puse în discuție. Voi răspunde pe scurt la acestea.

– Perspective de fructificare a imobilului : complexul Hirschl poate deveni un centru cultural de valoare europeană datorită tradiției pe care o etalează, datorită spațiului generos și a posibilității de a fi aduse acolo spectacole de teatru și film, expoziții de artă plastică, ateliere de creație, sediile Asociațiilor de profesioniști, cafenea literară, sală de cenclu și de lansări de carte, librărie etc. Totodată, poate deveni un punct de atracție pentru turiști.

– Situația fizică a imobilului și riscul de deteriorare: la ora aceasta, imobilul, cu structura de rezistență încă în bună stare, poate fi restaurat pentru ceea ce a fost construit.

– Oportunitatea de achiziție: în caz că se amână restaurarea – care și așa în ritmul șantierelor noastre durează nepermis de mult – clădirea se va deteriora. Până la prăbușire! În situația actuală, edificiul lăsat de izbeliște reprezintă o rușine pentru Arad.

– Oportunitatea de finanțare a reabilitării: după exemplul atâtor altor edificii de cultură și de culte, și Teatrul Vechi poate fi inclus într-un program de fonduri europene, în asociere cu proiectele AFCN (Administrarea Fondului Cultural Național) (Vezi starea fizică excelentă a „teatrului geamăn”, teatrul din Oravița, unde o comunitate mult mai mică și mai săracă a izbutit prin fonduri europene să-l aducă la vechea strălucire.) S-au pierdut prea multe simboluri ale Aradului!

– Altele : Discuția ar trebui începută cu sublinierea că Teatrul Vechi a fost lăsat de fondatorul său întregii comunități arădene pentru activități culturale. Așadar, vorbim despre un jalon al devenirii noastre nu numai culturale, ci și naționale și ar fi una dintre greșelile niciodată de iertat și părăsirea acestui simbol. Mai ales că acest simbol poate deveni funcțional!

Și, în final, cei ce vor veni la Dezbaterea Publică de vineri vor putea vedea că redarea Teatrului Vechi este un test ce ne arată cine iubește cu adevărat Aradul, cultura și tradiția sa și cine doar se bate cu cărămida în piept cu „patriotismul” său local.

Gheorghe SCHWARTZ

…………………………………………………………….

Articole asociate:

Un nou APEL venit din mediile intelectuale ale orașului: Salvați Teatrul Vechi din Arad!

SALVAȚI TEATRUL VECHI! (o propunere)

 

Lupta pentru TEATRUL VECHI scoate în evidență cine iubește cu adevărat CULTURA și ARADUL!

Categorie: Opinii
Etichete: casa hirschl, dezbatere teatrul vechi, Gheorghe Schwartz, primaria arad, salvati teatrul vecchi, tetrul vechi
Distribuie:
Articolul anterior
ANTIFRAUDA – OFICIAL: LINOLEUMUL DE LA EXPO ESTE ILEGAL, iar suma cheltuită de Consiliul Județean trebuie RESTITUITĂ!
Articolul următor
„Îngerii păzitori” ai cățeilor au vizitat Grădinița „Bambi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

nu-am-aer

#NuAmAer!

Se întâmplă atâtea atrocități în România asta părăsită de toți îngerii păzitori încât deja demult nu mai avem altă șansă înafara unei resetări totale… de care, însă, nu mai suntem…
virgil florea

Evoluție vs cinism 2-0

Pentru nevoile noastre firești, imediate, am făcut totul. Născocirile și invențiile ne-au adus astăzi la un nivel foarte ridicat. Dacă pentru a mânca, la început, ne ajutam de bâte acum…