,,Âmi pare rău la domnii și domnele cetățeni” – o frază ce nu va veni de la Guvern nu prin prisma greșelilor, ci a lipsei de bun simț.
Proiectul legii pentru starea de alertă trimis de Guvern este un text (greu îmi vine a-l califica proiect de lege) execrabil. Gramatical, juridic, logic, cum vreți să o luați. Arată că el a fost scris pe un colț de masă, noaptea la ora 01.00, după niște pahare cam prea multe.
În primul rând sunt formulări generale, de genul ,,se poate suspenda activitatea”. Cine ,,se poate” era prea greu de dibuit prin atribuțiile Guvernului. Reflexivul care ne marchează existența românească, ajuns la paradoxalul ,,s-a pățit”, nu ar avea ce căuta în acte normative. Dar e la el acasă, joacă tontoroiu în sufrageria acestui proiect de lege.
,,Pe durata stării de alertă se poate suspenda activitățile…” – iată o mostră de exprimare legală guvernamentală. Spartacus e doctor în litere. Din partea acestui guvern nu cred că vom vedea nici măcar un ,,Âmi pare rău la domnii și doamnele cetățeni”, așa cum ar fi necesar ( după ce trece efectul parangheliei și al stării de ebrietate politică) ,,implicate în combaterea pandemie de COVID-19” e scris de Falcă, presupun, fiind notorie aversiunea lui față de i-uri.
Că nu are habar de reglementări contravenționale, pe principiul „pixul cu care scrie poliția amenzi minte nu are”, guvernul ne-a demonstrat deja. Acum vine una și mai gogonată. Conform art. Art. 61 – (1) Nerespectarea prevederilor art.16 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.”. Doar că art. 16 nu prevede o obligație, ci o posibilitate. Deci se va amenda posibilitatea ,,pot stabili programe individualizate de muncă”. Deci ce anume se sancționează?! Logica a părăsit guvernul și ai săi redactori de legi, iar ministrul justiției nici nu cred că mai știm cine este. De peste două luni s-a ascuns undeva sau îl țin legat într-un fișet, de când cu cele 25 de OUG -uri date într-o noapte.
Iar textul integral, pare scris de vecinul unui văr care are un prieten care lucrează la guvern, textul include instituții inexistente, cu denumiri pe care nu le au (și nici nu cred că le-au avut vreodată). În directa subordonare a guvernului este Secretariatul de Stat pentru Culte, în textul legii apare Departamentul Cultelor. Îi stabilesc bugetul, e în directa subordonare a Guvernului, dar nu pare că au auzit de el, nici măcar de pe google (instituția are și site, era simplă o căutare).
Toate acestea denotă exclusiv superficialitate și incompetență. În chestiuni de nuanță nici nu mai intru, pentru că starea de alertă poate deveni mai restrictivă decât starea de urgență, plecând de la acest text scris prost. Dar e clar că acest proiect nu a fost o prioritate, ci a fost tratat ca ultima fițuică din ultima bancă dintr-o sală de clasă la seral.
P.S. Sunați la 112 pentru strănut, să facem dosare penale, că dosare de prostie încă nu putem.
CU UN CLIK AICI puteți lectura integral proiectul de lege
1 comentariu. Leave new
Textul în sine pătrunde și lasă urme în ființa umană cu cel puțin 8 clase primare încercând a-i strecura îndoiala cu privire la materiile parcurse în acel timp astfel încât să-l determine a solicita returnarea taxelor sau a retribuțiilor, după caz. Mai grav îmi pare că nu citim nimic despre vreo demitere a cuiva asociat cu vorbiturile din text. Concluzie: în guvern se vorbește și se scrie codificat. Poate vom afla unde e cheia peste 50 ani.