România a câștigat PROCESUL ROȘIA MONTANĂ cu Gabriel Resources și nu va plăti despăgubiri, ci va primi cheltuieli de judecată. Cine este Crenguţa Leaua, avocata căreia i se datorează reușita

rosia montana1
Distribuie:

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat, vineri, verdictul în cazul situației aurului de la Roșia Montană. România a câștigat procesul și nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources. Decizia este definitivă și executorie și vine după nouă ani de proces.


Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

După nouă ani de proces, dosarul Roşia Montană se închide iar statul român nu are de plată despăgubiri de miliarde, în urma procesului câştigat cu Gabriel Resources, dar va avea de recuperat cheltuieli de judecată.  Curtea de Arbitraj obligă la despăgubirea României cu costurile procedurilor de arbitraj, în valoare de 1.437.574,01 dolari, plus dobândă. De asemenea România va fi despăgubită pentru costurile de judecată cu suma de 1.154.774,34 Euro și 928,641.70 dolari plus dobândă. În 2013, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni față de exploatarea aurului de la Roșia Montană, care ar fi distrus zona. În mai multe orașe din țară, inclusiv în București, dar și în străinătate, s-au organizat acțiuni de protest față de proiectul legislativ adoptat de Guvernul Ponta, care a fost trimis, atunci, la Parlament în vederea exploatării aurului la Roșia Montană.


Potrivit Ordinului tribunalului arbitral nr. 3 din 14 noiembrie 2016, după comunicarea hotărârii arbitrale, orice parte trebuie să comunice, în maximum 20 de zile, informaţiile pe care le consideră confidenţiale.

„Pentru evitarea oricărui dubiu, România doreşte publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informaţiile confidenţiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime şi se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org). Astfel, Ministerul Finanţelor nu va putea publica motivele care fundamentează soluţia pronunţată, acestea nu vor putea fi comunicate decât după trecerea celor 20 de zile”, precizează sursa citată.

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană”, se ridica la aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit unui răspuns transmis recent de Guvern, la solicitarea AGERPRES, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanţelor.

Dosarul în acest caz a fost înregistrat pe rolul Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) cu nr. ARB/15/31, în iulie 2015, iar în septembrie 2023 tribunalul care a judecat speţa a declarat procedura închisă în conformitate cu Regula de arbitraj ICSID 38 (1).

„Acţiunea arbitrală internaţională a fost iniţiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), şi a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea şi garantarea reciprocă a investiţiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr. 356/2009) şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr. 109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31. Pe această cale, reclamanţii au solicitat tribunalului arbitral internaţional să constate că România a încălcat tratamentul just şi echitabil şi deplina protecţie şi securitate a investiţiei Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), drepturi protejate de cele două acorduri internaţionale de protecţie a investiţiilor. Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate a fost, la nivelul anului 2024, de aproximativ 6,7 miliarde USD”, se menţiona în răspunsul Guvernului.


Compania canadiană Gabriel Resources a anunțat că analizează posibilitatea contestării deciziei Tribunalul Internațional de la Washington, care a adus câștig de cauză României, în dosarul exploatării aurului de la Roșia Montană

Gabriel Resources susține că decizia tribunalului s-a luat cu o majoritate de 2 la 1, nu în unanimitate. „Compania e în dezacord cu decizia majorității, care este complet incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum demonstrează opinia disidentă convingătoare a unuia dintre arbitri”, a transmis compania, într-un comunicat. Președinta companiei, Anna El-Erian, a calificat decizia ca fiind „profund eronată”, adăugând că ia în calcul varianta de a o contesta. „Compania analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin intermediul procesului de anulare prevăzut de Convenția ICSID. Considerăm că decizia majorității este profund eronată”, a transmis Anna El-Erian, în același comunicat. „Așa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenția politică susținută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deținut în parteneriat cu statul”, a mai spus Anna El-Erian.


Acţiunea se poate face la alt tribunal, dar care este în cadrul ICSID într-un termen de 120 de zile de la data hotărârii pentru toate motivele, cu excepţia corupţiei unui membru al juriului, unde termenul de depunere a contestaţiei este de trei ani.

Motivele de atac sunt limitate:

1. Tribunalul nu a fost constituit în mod corespunzător;

2. Tribunalul şi-a depăşit în mod evident competenţele;

3. Că a existat corupţie din partea unui membru al Tribunalului;

4. Că a existat o îndepărtare serioasă de la o regulă fundamentală de procedură;

5. Că hotărârea nu a indicat motivele pe care se bazează.

Instanţa competentă să soluţioneze calea de atac este un tribunal arbitral nou format în cadrul ICSID.


Crenguţa Leaua, avocata care a câştigat procesul pentru Roşia Montană: „O decizie care confirmă că România şi-a respectat obligaţiile”

Crenguţa Leaua, avocata care a câştigat procesul pentru Roşia Montană, a făcut primele declaraţii, printr-un comunicat de presă emis de casa de avocatură, după verdictul prin care România a scăpat de plata unor despăgubiri uriaşe către Gabriel Resources.

crenguţa leaua, avocata care a câştigat procesul pentru roşia montană: "o decizie care confirmă că românia şi-a respectat obligaţiile"

„Au fost depuse eforturi constante pentru a naviga în această complexitate şi a respecta atât drepturile investitorilor cât şi cele ale cetăţenilor României. Suntem încântaţi să vedem că tribunalul arbitral ICSID a înţeles situaţia şi argumentele prezentate de noi în apărarea României şi a ajuns la o decizie care confirmă că România a şi-a respectat obligaţiile faţă de investitorul străin, astfel cum sunt prevăzute de tratatele de protecţie reciprocă a investiţiilor”, a declarat Crenguţa Leaua, partener la Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP).

România a fost reprezentată în arbitraj de consorţiul LALIVE şi Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP). Echipa LALIVE a fost condusă de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Lorraine de Germiny şi Noradèle Radjai. Alţi membri ai echipei au fost Christophe Guibert de Bruet, David Bonifacio, Emilie McConaughey şi Baptiste Rigaudeau. Echipa LDDP a fost condusă de Prof. Crenguta Leaua şi i-a inclus pe Prof. Stefan Deaconu, Andreea Simulescu, Liliana Deaconescu, Andra Filatov, Corina Tanase, Aurora Damcali, Marius Grigorescu şi Raluca Popa. Echipa a mai inclus, temporar, şi pe Mihaela Maravela şi Andreea Piturca.


Surse: Mediafax, Libertatea, G4 Media, Antena3, AGERPRES


Foto: arhivă proprie


 

Categorie: Național
Etichete: Crenguţa Leaua, Gabriel Resources, Guvernul Ponta, Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP), ROȘIA MONTANĂ
Distribuie:
Articolul anterior
[RECENZIE] Dune: Partea a 2-a
Articolul următor
Protestul taximetriștilor | „Avem nevoie de protecția Guvernului și a Parlamentului României, pentru a putea să ne desfășurăm activitățile conform legii”

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie