Să aflăm de ce e importantă nutriția în viața noastră… (1)

nutritie
Distribuie:

Atunci când ești bine cu viață ta, când te simți energic, te trezești dimineața cu bucuria de a începe o nouă zi, ești o persoană care știe să trăiască conform propriilor valori. Și pentru asta te felicit! Însă atunci, poate acest articol nu este pentru tine… Dar dacă simți durere, disconfort, ești mereu stresat sau nemulțumit de felul cum arați, dacă te întrebi și tu e important ce mâncăm –  poate este momentul să schimbi acum ceva.


Să te informezi, poate fi primul pas.

Acesta a fost și pentru mine, în urma cu 15 ani, când aveam 70 kg și mă simțeam oribil. Așa că, după ce am epuizat toate curele de slăbire, dietele și suplimentele de care auzisem, m-am decis să văd care sunt cauzele disfuncțiilor pe care le aveam în organism. Atunci a început călătoria mea în fascinanta sferă a nutriției, am terminat specializarea în domeniu și au urmat ani de documentare, studiu și experimentare.  În tot acești ani, am înțeles că avem o lipsă teribilă de educație în domeniul alimentației, și am făcut o misiune din a promova sănătatea prin nutriție și stil de viață. Pentru că, una este să mâncam, și alta, să ne hrănim.

Ne hrănim, sau doar mâncăm?

Uităm că „a mânca” este o nevoie fiziologică, care ne ajută să trăim, să funcționăm ca organism. Am ajuns să mâncăm doar pentru gusturi și arome, doar pentru acea „plăcere” pe care o resimțim pentru câteva minute. Și asta înseamnă, încet, încet, îmbolnăvire sigură…

Dar, ce șanse avem când, în familie,  sunt promovate obiceiurile culinare care, din păcate, nu mai sunt de actualitate; la scoală se face educație nutrițională doar în cazul unor proiecte opționale; la TV și în Social Madia e o explozie de informații contradictorii și reclame apetisante la care cu greu rezistăm?

Există o cale cu mari șanse de reușită: să ne informăm, să ne (auto)educăm și să adoptăm obiceiuri sănătoase, conform nevoilor noastre fizice, psihologice și chiar emoționale.


Indiferent dacă o să crezi sau nu, ceea ce mâncăm este foarte important. Am să prezint în acest material 5 motive pentru care nutriția este esențială în viață noastră:

1. Starea noastră de bine și sănătatea sunt influențate 20% de genetică (moștenirea din familie), iar restul de 80% din afecțiuni sunt determinate de ceea ce aducem zilnic în corp – de stilul de viață – (alimentație, obiceiuri, activitate fizică, stres, emoții). Imaginează-ți cât de mult putem influența prin ceea ce mâncăm!

2. Este demonstrat prin zeci de studii despre multitudinea de boli generate de o nutriție incorectă. Putem evita îmbolnăvirea organelor noastre, dacă nu consumăm anumite tipuri de alimente ( zahăr, grăsimi trans, alcool, etc).

3. Putem să ajutăm organele, consumând alimente cu un conținut de nutrienți care să ajute la regenerarea lor. O dietă personalizată, bazată pe anumite tipuri de alimente în funcție de particularitatea individului, poate influența apariția și evoluția bolilor.

4. Dispoziția dată de simptomele supraponderalității. Din experiența proprie și a sutelor de persoane cu care am discutat, atunci când nu ne alimentăm nutritiv, corpul nostru dă semnale (dureri de cap, oboseală constantă, balonări, dar și stări de agitație sau lipsa „chefului”).

Experiența personală aș traduce-o prin faptul că mă săturăm cu ceea ce mâncam pe rapid, dar în scurt timp îmi era din nou foame, mă simțeam plină, dar goală… Mă simțeam sub controlul mâncării.

Care este explicația?
  • Carbohidrații, grupa alimentară din care consumam cel mai mult (pâine, dulciuri, fast-food, patiserii) – sunt generatori de energie pe termen scurt, dar este o mâncare greu digerabilă, care suprasolicită activitatea ficatului – astfel, în loc de energie, mă alegeam cu OBOSEALĂ.
  • Senzația de foame permanentă (ciuguleală) are ca și explicație faptul că aceste alimente nu au valoare nutrițională, ceea ce ne hrănește cu adevărat.
  • Agitația și pofta de a consuma vine de la faptul că aceste produse conțin substanțe chimice, potențiatori de arome, aditivi, care într-adevăr, dau un gust bun, irezistibil și ne creează dorința de a mai mânca, crează realmente dependență și față de aceste gusturi proeminente, legumele par fară gust.

5. Deși a rămas ultimul, este extrem de important:  riscul de obezitate este major în ultima perioadă și reprezintă o tulburare a cărei complicații duc la un grad mare de mortalitate, chiar și în rândul tinerilor.

Iată un studiu ( https://aipnsf.ro/studiu-obezitatea-în-romania/ ) publicat de Asociația Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness, în care sunt prezentate date îngrijorătoare referitoare la efectele obezității asupra populației din România. La nivel mondial, este realmente o epidemie de obezitate și boli nutriționale cum ar fi, de exemplu, diabetul.


În cadrul unei campanii TVR, copiii declarau faptul că sunt agresați fizic și verbal, mai ales la școală, din cauza felului cum arată.

Asociația Telefonul Copilului arată că mulți copii, chiar și premianți, suportă insulte și ajung să se închidă în ei și chiar să abandoneze școala, cu gândul că nu sunt valoroși. Copiii supraponderali suferă dublu pentru efectele greutății lor și pentru hărțuirea din partea altor copii.

Așadar, cum ne hrănim și cum trăim este important, dar nu și imposibil de realizat!

A te hrăni sănătos NU înseamnă să mănânci doar spanac, broccoli și semințe. Nutriția presupune:

  • Varietate și echilibru
  • Alimente care îți fac bine propriului corp
  • Alimente naturale (cât mai aproape de natura umană,cât mai puțin procesate)
  • Puțină disciplină
  • Stare bună mentală și emoțional
  • Și neapărat o bază, un minim de informații

Despre toate acestea, și multe altele vom vorbi în articolele următoare, dacă  am trezit măcar puțin interesul referitor la atenția pe care ar trebui să o acordăm alimentației și stilului de viață echilibrat.

Și, pentru că „faptele, nu vorbele contează”,  poți încercă un atelier de gătit alături de mine și Chef Tiberius, unde înveți să prepari și deguști 9 rețete sănătoase, potrivite acestei perioade de post.

Pentru cei interesați, las aici linkul de înregistrare: https://www.facebook.com/share/qptJKLF4Nvb2sALP/


Dacă aveți  întrebări sau sugestii pentru mine, poți să le trimiți pe adresa de email a redacției sau direct în comentariu la articol  și le vom dezbate în articolele următoare. Până atunci, Sănătate, înainte de toate!


Foto: freepik.com


 

Categorie: Sănătate
Etichete: alimentație, nutriție, stil de viață sănătos
Distribuie:
Articolul anterior
Accident mortal pe Lipova-Ususău după o coliziune dintre un autoturism și un TIR
Articolul următor
Trupa timișoreană The Case a lansat „Mountain of Pain”, un single ce vorbește despre lupta cu depresia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta otelul 3 large

URA ȘI (ÎNAPOI) LA GARĂ!

UTA – OȚELUL GALAȚI 3-1 (0-0) Au marcat: Omondi (62), Luckassen (78), R. Pop (81) – Cisotti (90+4) 25 aprilie 2024, ora: 16.45, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12°C, spectatori: 7500.…