Spoofing – o nouă metodă de fraudă care are drept ținte clienții băncilor

spoofing
Distribuie:

Polițiștii atrag atenția asupra unei noi metode de fraudă care are drept ținte clienții băncilor. Aceștia pot fi contactați prin e-mail sau SMS de către persoane care pretind că sunt de la departamente antifraudă ale băncilor și care, sub pretextul unei plăți „suspecte”, cer date de pe card și codul de securitate. Poliția precizează că reprezentanții unităților bancare vă vor solicita niciodată informații personale sau coduri de securitate prin telefon sau mesaje SMS.


Noua metodă de fraudă, denumită „spoofing, implică transmiterea unor mesaje, prin e-mail sau SMS, aparent trimise de către instituţii bancare de încredere, cu privire la o plată suspectă făcută de persoane care au conturi bancare.

„Într-un astfel de context, victimele sunt contactate de diverse persoane care se prezintă drept angajaţi ai departamentului antifraudă, din cadrul unor instituţii bancare din România. Apelurile sunt, de obicei, efectuate de pe numere de telefon similare cu cele ale unităţilor bancare. Apelantul pretinde că există o plată suspectă şi solicită informaţii personale, datele de pe card şi codul de securitate pentru a anula acea tranzacţie. Este important să reţineţi că instituţiile bancare nu vă vor solicita niciodată informaţii personale sau coduri de securitate prin telefon sau mesaje SMS!“, transmit, printr-un comunicat, reprezentanţii Poliţiei.

Aceştia le recomandă utilizatorilor de servicii bancare să verifice întotdeauna autenticitatea apelurilor sau mesajelor primite, în special atunci când sunt implicate sume mari de bani sau date personale.

Deţinătorii de carduri bancare nu trebuie să divulge niciodată informaţii personale sau coduri de securitate către persoane necunoscute. „Dacă aveţi orice îndoială cu privire la legitimitatea unui apel sau mesaj, contactaţi direct instituţia bancară în cauză folosind numerele de contact oficiale“, este mesajul autorităţilor către clienţii băncilor.


Cum recunoaștem un atac și cum ne ferim

Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender, a explicat cum recunoaștem un astfel de atac. „Suspiciunea este mereu o armă foarte utilă atunci când suntem contactați de către «reprezentanți» ai unor companii sau instituții oficiale. Orice discuție, fie că este în mediul online sau la telefon, în care ne sunt solicitate informații cu caracter personal, trebuie să fie tratată cu suspiciune. Deși băncile sau alte instituții financiare rareori ne contactează direct, acest lucru nu înseamnă că nu este posibil. Dar, în cel mai rău caz, de obicei ne informează și ne cer să ne prezentăm la un sediu. Informații precum numere de card, PIN-uri sau codul de siguranță de pe spatele cardului nu trebuie oferite în mod voluntar niciodată. Acest lucru este valabil și pentru coduri de autentificare primite prin SMS sau din aplicații dedicate de autentificare în mai mulți pași“, a precizat expertul Bitdefender.

Silviu Stahie a explicat și ce instrumente avem la îndemână pentru a ne proteja.

 „Cu toate că nu trebuie să oferim date personale la telefon sau prin alte mijloace de comunicare, avem destule alte unelte pentru a ne proteja. De exemplu, ar trebui să setăm conturile de pe rețelele de socializare în mod privat. În acest fel, informațiile de acolo nu pot fi folosite de atacatori pentru a ne câștiga încrederea. De asemenea, dacă avem îndoieli cu privire la veridicitatea apelului, putem oricând merge într-o sucursală de bancă pentru a rezolva orice fel de probleme. Atât timp cât ținem minte că băncile, instituțiile sau companiile nu ne sună cu ultimatumuri, nu ar trebui să avem probleme chiar dacă răspundem la un telefon cu număr necunoscut“, a subliniat expertul Bitdefender.


Sursa: Poliția Română citată de News.ro

Foto – Google


 

 

Categorie: Național
Etichete: Bitdefender, carduri bancare, fraudă informatică, spoofing
Distribuie:
Articolul anterior
ISTORIA E O CURVĂ IAR POLITICA, LUPANARUL EI (XIX). Avea explozibil Bomba-Iohannis?
Articolul următor
UTA – FC VOLUNTARI 4-3 (1-2) | Și acum se mai marca dacă se mai juca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta 1 large

Un campionat de ținut minte!

UTA – FC U CRAIOVA 1948 3-1 (2-0) Au marcat: Luckassen (6), R. Pop (31), J. Pedro (67) – Ibrahim (87) 6 mai 2024, ora: 18:00, stadion: „Francisc Neuman“, temperature:…
liga4 large

LIGA 4 ARAD | O ETAPĂ CU UN SAC DE GOLURI

LIGA 4 ARAD |  Rezultatele etapei a 25-a Frontiera Curtici 2004 – Păulişana Păuliş 2-2 Crișan 90/autogol, Zsogo 90+1- Moldovan 59, 62 CS Glogovăţ 2013 – Victoria Felnac 3-1 Mariș 36,…
1.liga 3 seria 8 3 large

LIGA 3 | Fotbal mic în Vinerea Mare

Liga 3, seria 8 | Rezultate etapa a 6-a Play-off: FC Bihor – CSC Peciu Nou 1-0 Farcaș 80 Phoenix Buziaș – Politehnica Timișoara 2-3 Grancea 25/penalty, Chistrugă 62 –…