Parlamentul European adoptă planul de eliminare a centralelor termice până în 2040

centrala
Distribuie:

Parlamentul European a votat în favoarea unui plan ambițios care vizează eliminarea treptată a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în anul 2040 în statele membre ale Uniunii Europene.

Această decizie, care vine în contextul eforturilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de combatere a schimbărilor climatice, implică interzicerea subvenționării centralelor individuale pe bază de combustibili fosili începând din 2025.


Potrivit comunicatului emis de Legislativul UE, statele membre sunt îndemnate să adopte măsuri pentru decarbonizarea sistemelor de încălzire și pentru eliminarea graduală a combustibililor fosili din instalațiile de încălzire și răcire, cu obiectivul clar de a elimina complet centralele termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. În schimb, se va continua să se ofere stimulente financiare pentru sistemele de încălzire hibride, cum ar fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură.

Această măsură face parte dintr-o revizuire propusă a Directivei privind performanța energetică a clădirilor, care își propune să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie în sectorul clădirilor din Uniunea Europeană până în 2030.

Un alt obiectiv al directivei este atingerea neutralității climatice în acest sector până în 2050. Printre alte prevederi ale directivei se numără și obligativitatea ca toate clădirile noi să aibă emisii zero începând din 2030, iar clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice să aibă emisii zero începând din 2028.


„Oamenii trebuie să stea liniștiți deocamdată. Nimeni nu vine să le ia centrala din casă și nimeni nu le interzice să o folosească. Abia după adaptarea legislației montarea de centrale pe gaz noi ar putea fi restricționată. Deci, după adaptarea legislației și vorbim de ani buni. Poate 2037-2038. Oricum în timp soluția este pe trecerea pe centrale electrice sau pe soluții chiar și mai moderne cum ar fi pompele de căldură, dar aceastea sunt chestiuni de perspectivă și nu imediate. Părerea mea este că actualele centrale pe gaz vor ieși natural din exploatare până la data limită, adică până în 2040. La ieșirea unei astfel de centrale pe gaz din uz, cetățenii vor sonda piața și vor vedea că există alte soluții de încălzire mult mai rentabile și vor opta pentru ele. Astfel, aceste centrale pe gaz dispar în mod natural. Dar asta va dura ani, mai avem mult, dar mult, până atunci”, a precizat Laurenţiu Urluescu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România – AFEER.


Statele membre vor trebui să implementeze măsuri pentru a asigura o reducere semnificativă a consumului de energie în clădirile rezidențiale, iar clădirile nerezidențiale cu performanțe energetice slabe vor trebui renovate într-un procent specific până în 2030 și 2033.

Raportorul pentru Directiva privind performanța energetică a clădirilor, Ciarán Cuffe, a subliniat că această decizie va avea beneficii reale și imediate pentru cei cu venituri reduse, contribuind la reducerea facturilor la energie și creând mii de locuri de muncă locale de înaltă calitate în întreaga Uniune Europeană.

Acesta a menționat că abordarea a 36% din emisiile de CO2 ale Europei este un pilon esențial al Pactului Verde European și că rezultatul votului de astăzi demonstrează sprijinul continuu al Parlamentului pentru un Pact Verde care să asigure o tranziție echitabilă și ambițioasă către un viitor mai sustenabil.


Sursa: Profit.ro


 

Categorie: Național
Etichete: centrale termice, Parlamentul European, UE
Distribuie:
Articolul anterior
Lansarea nuvelei „Moștenitorii Fricii” de Lia Alb
Articolul următor
[RECENZIE] SAVU POPA | De-a v-ați ascunselea cu poezia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta otelul 3 large

URA ȘI (ÎNAPOI) LA GARĂ!

UTA – OȚELUL GALAȚI 3-1 (0-0) Au marcat: Omondi (62), Luckassen (78), R. Pop (81) – Cisotti (90+4) 25 aprilie 2024, ora: 16.45, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12°C, spectatori: 7500.…
petrolul uta large

ERA LOC DE MAI MULT… Petrolul – UTA: 1-1

PETROLUL – UTA: 1-1 (1-0) Au marcat: Grozav (11) – Micovschi (82) 22.04.2024, ora: 19,00, stadion: „Ilie Oană”, temperatura: 12°C, spectatori: 5120. Petrolul (antrenor Laszlo Balint): Zima – Hanca, Papp,…