[ACTUALIZARE] Eleva de 17 ani, rănită grav în urma prăbuşirii zidului de la internatul din Odorheiu Secuiesc, a murit pe secția ATI a SCJU Târgu Mureş

internat prabusit victime pr1
Distribuie:

[ACTUALIZARE] Din nefericire, încă o victimă a urma tragediei de la Odorheiu Secuiesc 

Eleva care a fost rănită grav în urma prăbuşirii zidului de la internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, în data de 18 decembrie 2023, s-a stins din viaţă, marţi, la Secţia ATI Copii a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, conform Agerpres.

„Astăzi, (n. red. marți)  în jurul orei 15,30, eleva internată la Secţia ATI Copii a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a încetat din viaţă. Medicii din Târgu Mureş au făcut tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a o salva”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al SCJU Târgu Mureş, Mariana Negoiţă.

În data de 20 decembrie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a pus în mişcare acţiunea penală faţă de administratorul societăţii ce realiza lucrările la clădirea aparţinând internatului, pentru trei infracţiuni: una prevăzută în legea specială, Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, respectiv infracţiunea prevăzută de art. 35 alineatele 1 şi 3, şi două infracţiuni, de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

„S-a reţinut în sarcina inculpatului că a efectuat lucrări de săparea unui şanţ chiar lângă zidul clădirii internatului, lucrare care nu era autorizată şi, aşa cum ştiţi, urmare prăbuşirii sitului a rezultat decesul unui elev şi vătămarea corporală altor trei eleve”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, Gianina Oreviceanu.

Un alt elev a murit Procurorii au anunţat că, în data de 18 decembrie, în jurul orei 16,00, un perete al clădirii internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit, un elev pierzându-şi viaţa şi alte trei eleve fiind rănite, dintre care una foarte grav. „La acel moment, în corpul de clădire se aflau patru elevi ai internatului, aceştia fiind prinşi sub dărâmături. La faţa locului s-au luat măsuri de salvare a celor patru elevi, din păcate unul dintre ei decedând. Este vorba despre o persoană de sex masculin, în vârstă de 17 ani, diagnosticul medicilor fiind stop cardio-respirator, moarte violentă prin strivire. O altă victimă de sex feminin, în vârstă de 17 ani, a fost transportată de urgenţă la Târgu Mureş, în prezent starea acesteia fiind critică. Celelalte două eleve se află internate la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, primind îngrijiri medicale”, a precizat, la acel moment, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş.

Administratorul societăţii care realiza lucrări la internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.


[TITLUL INIȚIAL] ( 19 decembrie 2023): Patru copii au fost victimele nepăsării și ale „cârpelilor”, la Odorheiul Secuiesc. Un băiat de 17 ani a plătit cu viața

Un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, s-a prăbușit, luni, peste patru copii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani. Trei victime ( trei fete) au fost scoase de sub dărâmături de pompieri și transportate la spital. Ultima victimă scoasă de sub ruine, un băiat în vârstă de 17 ani, a murit. Acesta dormea în momentul în care s-a prăbușit clădirea. 


internat prabusit victime odorheiu secuiesc scaled


Una dintre fete este în stare critică la spitalul din Tărgu Mureș, intubată și așteaptă o intervenție chirurgicală. Celelelalte două fete sunt în stare gravă la spitalul din Odorheiu Secuiesc

În acel internat sunt cazați 97 de tineri, dar în momentul tragediei în interior erau doar cele 4 victime. Cele trei fete care au fost scoase de sub dărâmături au văzut cum pereții au început să crape și să se surpe, dar totul s-a petrecut atât de repede încât nu s-au putut autoevacua. Băiatul care a decedat dormea în momentul prăbușirii. Acesta a fost scos de salvatori de sub dărâmături dar din nefericire nu a mai putut fi resuscitat. „Cea de-a patra victimă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență în cursul serii de luni, la finalul operațiunii.

După tragedie, ceilalți copii cazați în internat au fost luați acasă de părinți.

„Căminul figura pe lista Ministerului Educației de clădiri cu risc seismic, listă publicată pe parcursul acestui an și actualizată periodic, la poziția 18.083. În dreptul acesteia scrie că este „neîncadrată”, asta înseamnă că nu a fost expertizată tehnic pentru a putea avea o clasă de risc, nu că nu ar fi în risc seismic”, relatează Edupedu.ro.

„Dacă se întâmpla la ora 17 când începeau activitățile era mai grav”, a declarat luni seara șeful ISJ Harghita.

„La începutul anului şcolar au fost verificate mai multe unităţi de învăţământ, în echipe mixte, împreună cu Instituţia Prefectului, cu colegii de la ISU, de la DSP, bineînţeles, şi de la Inspectoratul Şcolar. Această clădire este a Bisericii Romano-Catolice şi momentul în care astăzi (n.r – luni) s-a întâmplat, a fost prima dată când am aflat că există o problemă acolo, la acest internat. Din datele pe care le-au completat unităţile de învăţământ privind clădirile pe care le au, sunt trei clădiri (ale Liceului „Tamasi Aron” – n.r), două au fost încadrate în risc seismic 3, aceasta era neîncadrată în risc seismic. Celelalte două clădiri au fost reabilitate, o reabilitare a fost făcută la o clădire în intervalul 2018 – 2020, cealaltă a fost reabilitată în intervalul 2020 – 2022, iar aceasta (a internatului – n.r) nu a fost reabilitată şi nici nu era în curs de consolidare. Menţionez, încă o dată, că nu sunt clădirile şcolii, ci sunt închiriate (…), se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice”, a declarat pentru Agerpres, inspectorul școlar general  Cristinel Glodeanu.



La rândul său, şeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Demeter Levente, a menţionat că în internat sunt găzduiţi 97 de copii de la mai multe unităţi şcolare din localitate, iar o parte dintre cei care se aflau în clădire în momentul surpării peretelui au reuşit să se autoevacueze.

„Clădirea, din punct de vedere seismic, era neîncadrată. Are trei corpuri de clădire această şcoală, proprietatea Bisericii Catolice, Arhiepiscopiei Alba-Iulia, este închiriată de Primărie, chiria se termină anul viitor. Erau mai mulţi copii în internat, dar în această parte erau mai mulţi, dar unii au reuşit să fugă din camere. Dar erau puţini, oricum, pentru că era în timpul lor liber, de la ora 17,00 începeau activităţile în internat. Dacă se întâmpla la 17,00 era mai grav sau dacă se întâmpla în timpul nopţii, când toţi copiii erau, teoretic, în internat. 97 de copii sunt cazaţi în internat, este un internat destul de mare şi cazează şi copii de la mai multe şcoli, nu numai din şcoala lor”, a precizat pentru Agerpres Demeter Levente.

Acesta nu exclude posibilitatea ca incidentul să fi fost provocat de lucrările pentru racordarea clădirii la reţeaua de canalizare a oraşului.

„Ceea ce ştiu este că toată lucrările erau cu autorizaţie, acest lucru a fost verificat, deci şanţul nu era pentru consolidare, era pentru canalizare, (…) probabil că aceste lucrări au cauzat, dar aveau autorizaţie, aveau de toate”, a mai spus inspectorul şcolar general.


internat prabusit victime pr


Ligia Deca a convocat de urgență, luni seară, conducerea Ministerului Educației pentru stabilirea modalității în care instituția poate interveni în acordarea de sprijin la Odorheiu Secuiesc.

Ministerul Educației ține permanent legătura cu reprezentanții Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita și ai Inspectoratului Școlar Județean Harghita. „Nu există cuvinte prin care să poți descrie o tragedie precum cea petrecută în această după amiază în Odorheiul Secuiesc. Condoleanțe și multă putere familiilor copiilor implicați în acest tragic accident! Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu trebuie să se mai întâmple! Fac apel la autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă. Suntem în permanentă legătură cu reprezentanții Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita și ai Inspectoratului Școlar Județean Harghita. Și vom face tot ceea ce ține de Ministerul Educației pentru a preveni astfel de incidente tragice!”, a declarat Ligia Decai.

„Din informațiile primite de la reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Harghita, colegii victimelor au fost preluați de familii sau au fost cazați la un internat din vecinătate și sunt în siguranță”, a mai precizat  Ministerul.


Anchetă pentru vătămare corporală din culpă și ucidere din culpă

„La data de 18 decembrie 2023, în jurul orei 16:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Odorheiu Secuiesc au fost sesizaţi prin 112 cu privire la faptul că un perete al unui internat aparţinând unui liceu din localitate s-a prăbuşit. Au fost scoase de sub dărâmături trei persoane, cu vârste aproximativ între 15-17 ani. Acestea au fost transportate la spital pentru a le fi acordate îngrijiri medicale”, a transmis IPJ Harghita,  înainte ca cea de a patra victimă să fi fost găsită sub dărâmături și declarat decesul acesteia.

„Poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă”, a transmis IPJ Harghita.


Reprezentanţii Primăriei, citați de News.ro, se scuză: clădirea nu le aparține

  „Clădirea care s-a prăbuşit parţial, luni după-amiază, în Odorheiu Secuiesc aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie. În partea din imobil care s-a prăbuşit erau camere în care erau cazaţi elevii care stau la internat. Una dintre victimele găsite se află în comă”.


Kelemen Hunor a răbufnit după incidentul tragic de la Odorheiu Secuiesc: Cei responsabili trebuie pedepsiţi

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că persoanele responsabile de tragedia de la Odorheiu Secuiesc, unde un elev a murit după ce clădirea internatului s-a prăbuşit, trebuie pedepsite. „Atâta ştim, că de câteva zile se lucrează în jurul clădirii, s-a săpat un şanţ mai mare lângă clădire şi de două-trei zile copiii spun că s-au crăpat pereţii. Întrebarea este cine a dat aviz, cine a lăsat copii în clădire în timpul lucrărilor”, a adăugat el.

„Nu există tragedie mai mare pentru un părinte decât să afle că i-a murit copilul. Este o tragedie şi nu ar fi trebuit să se întâmple aşa ceva. Condoleanţe pentru familie. Una dintre fete e în drum spre Târgu Mureş, cu o fractură de coloană vertebrală, celelalte sunt la Odorheiu Secuiesc. Atâta ştim, că de câteva zile se lucrează în jurul clădirii, s-a săpat un şanţ mai mare lângă clădire şi de două-trei zile copiii spun că s-au crăpat pereţii. Întrebarea este cine a dat aviz, cine a lăsat copii în clădire în timpul lucrărilor, am înţeles că urma să intre în reparaţii capitale şi dacă lucrările s-au făcut conform avizelor, proiectului. Cei responsabili trebuie pedepsiţi. Eu, ca şi părinte, când trimit copilul la şcoală, vreau să ştiu că este în siguranţă şi orice părinte asta îşi doreşte. E o tragedie ceea ce s-a întâmplat. Nu ar fi trebuit şi nu trebuie să se intâmple în România aşa ceva”, a declarat Kelemen Hunor, luni, la Digi24.

Întrebat dacă este găseşte vreo responsabilitate în acest caz, Kelemen Hunor a afirmat că autorităţile locale dau avizul de reparare a unei clădiri şi se ocupă şi de şantier.

„E mult prea hazardat să arăt eu cu degetul, pentru că nu cunoaştem proiectul, avizele date, nu cunoaştem deciziile luate la faţa locului, findcă nici preşedintele, nici ministrul Educaţiei, nici Guvernul, nu dă aviz pentru o lucrare şi nu supraveghează o lucrare. Asta este în responsabilitatea autorităţilor locale. Nu am cum să arăt cu degetul, până când nu văd exact ce s-a întâmplat. În 2022 şi 2023 guvernul, din care făceam şi eu parte, am aprobat 4 proiecte naţionale pentru renovarea clădirilor de risc seismic şi chiar ultima lege cred că a fost aprobată în aprilie sau mai. Am făcut un proiect uriaş şi am creat condiţiile legale şi financiare pentru a reabilita aceste clădiri pentru că sunt multe clădiri în România care sunt într-o stare deplorabilă şi nu s-a făcut mai nimic. Dar de aici până la cadrul legislativ şi sursele de finanţare, drumul este mult mai lung”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat că marţi dimineaţă toate instituţiile implicate în acest caz au fost convocate de prefect.

„Am vorbit cu prefectul, mâine dimineaţă se vor întâlni cu toate instituţiile, să vadă avizele, să vadă tot ce trebuie văzut în acest caz, fiindcă responsabilii trebuie să plătească”, a spus Kelemen Hunor.



Secundele sunt cele care fac diferența dintre viață și moarte!
„Alarma s-a dat astăzi, la ora 16:00! Mobilizare impresionantă de forțe pentru salvarea a 4 minori surprinși în urma prăbușirii unui perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din municipiul Odorheiu Secuiesc, suprafața afectată fiind de aproximativ 200 mp. Astăzi, 3 tinere au câștigat lupta cu viața și au fost salvate, însă, din nefericire, cel de-al patrulea băiat, extras în stop cardio-respirator, a decedat, în pofida eforturilor depuse de către echipajele medicale. Prima fată, în vârstă de 17 ani, a fost extrasă, în stare conștientă, ce-a de-a doua, de 16 ani, în stare de semiconștiență. Cea de-a treia, tot de 17 ani, în stop cardio-respirator, a răspuns manevrelor de resuscitare, toate cele 3 victime fiind preluate și transportate la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.
Nu s-au lăsat. În timp ce echipajele medicale le aplicau măsurile salvatoare, ceilalți au continuat să caute cea de-a patra victimă, un băiat, de 17 ani. Încă o viață se zbătea între viață și moarte. Reacția lor era esențială! Salvatorii au reușit să-l scoată la suprafață, însă, din nefericire, nu a răspuns manevrelor de resuscitare aplicate timp de aproape o oră, fiind declarat decesul.
Datorită coordonării exemplare a forțelor de intervenție și eforturilor depuse de către echipajele implicate s-a reușit recuperarea celor 4 victime, 3 dintre acestea fiind salvate. Felicitări tuturor celor implicați în operațiunea de salvare!” – este postarea ISU Harghita pe pagina de Facebook, la finalul operațiunii.

Sursa foto – ISU Harghita


 

Categorie: Național
Etichete: internat prăbușit, Odorheiul Secuiesc, victime
Distribuie:
Articolul anterior
UN ARDELEAN LA KINGSWAY HOUSE (XVI). KEEP ENGLAND WHITE? (3)
Articolul următor
Nicu Ieran. Necrolog pentru trompeta din vecinătatea conștiinței noastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta 1 large

Un campionat de ținut minte!

UTA – FC U CRAIOVA 1948 3-1 (2-0) Au marcat: Luckassen (6), R. Pop (31), J. Pedro (67) – Ibrahim (87) 6 mai 2024, ora: 18:00, stadion: „Francisc Neuman“, temperature:…
uta dinamo scaled

SĂRACĂ IRIMA MEA!

UTA – DINAMO: 2-1 (1-1) Au marcat: Micovschi (41), Freitas (90+2,penalty) – Politic (8) 06.11.2023, ora:18,00, stadion: „Iuliu Bodola”, spectatori: 8000. UTA (antrenor Mircea Rednic): Iacob – Capușă, Conte, Stolnik,…