Despre pseudo-feminism și alte rahaturi | Cum profită vedetele de această mișcare pentru a manipula publicul

feminism
Distribuie:

DISCLAIMER: acest articol nu este în scopul denigrării femeilor, ci doar de a discuta despre un curent actual pe care îl întâlnim peste tot, în special în rândul vedetelor.


Ce este feminismul?

Feminismul este o mișcare (destul de nobilă și necesară) socială și politică pentru egalitatea de gen și a fost inițial orientat spre obținerea drepturilor egale pentru femei, inclusiv drepturi la salarii egale și proprietate.

Mișcarea feministă are rădăcini în ideile iluministe și în suita ideilor Revoluției franceze, începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea. Textele feministe fundamentale reafirmă principiile iluministe ale drepturilor naturale și ale egalității în drepturi și libertăți.

Ce vedem astăzi nu este feminism, este doar o perioadă de post-feminism în care obiectivele primului și celui de-al doilea val de feminism au fost deja atinse. În prezent se manifestă critici față de anumite aspecte ale „feminismului” actual.

Feminismul pe care noi îl vedem astăzi include adesea promovarea misandriei și a unor poziții radicale care sunt considerate dăunătoare pentru ambele sexe. Mai există și fenomenul de pseudo-feminism, care distorsionează scopurile inițiale ale feminismului.

Cu toții știm măcar o „feministă” care susține răspicat că se declară feministă, dar tot ce face ea este să obiectivizeze, generalizeze nesimțit prin stereotipuri legate de femei și să suțină adepte ale unor acțiuni care vorbesc de la sine.


Ziua de 8 martie și cum și-a pierdut această zi esența

Într-adevăr, 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, a fost inițial recunoscută ca o zi dedicată drepturilor femeilor și promovării păcii mondiale de către ONU. Această sărbătoare are rădăcini adânci în mișcarea feministă, fiind marcată de protestele și luptele femeilor pentru egalitate de drepturi și condiții de muncă decente.

În prezent, în unele locuri semnificația inițială a zilei a fost diluată sau chiar distorsionată. În loc să fie o zi pentru a celebra toate femeile și contribuțiile lor la societate, 8 martie a devenit uneori mai mult asociată cu celebrarea maternității. Acest lucru se datorează unei schimbări de accent în modul în care este percepută această sărbătoare în unele culturi și societăți.

În unele țări, 8 martie a fost redusă la o simplă sărbătoare a mamelor, cu accent exclusiv pe femeile care au rolul de mame. Astfel, se poate observa o pierdere a focalizării pe toate aspectele vieții femeilor și a luptei lor pentru egalitate și drepturi.

Este important să recunoaștem că Ziua Internațională a Femeii nu ar trebui să se reducă la o simplă sărbătoare a maternității, ci să continue să servească ca un moment de reflecție asupra progreselor realizate în ceea ce privește drepturile femeilor și să ofere un impuls pentru a continua lupta pentru egalitate de gen în întreaga lume. Este esențial să se sublinieze puterea și importanța tuturor femeilor, indiferent de rolurile pe care le au în societate.


De ce nu se acționează unde e cu adevărat nevoie

Cred că cu toții ne putem pune întrebarea: de ce nu vedem acțiuni de tip feminism în tări islamice? Am ajuns toți să fim familiarizați cu restricțiile impuse femeilor din țări islamice în ceea ce privește educația, segregarea, purtarea vălului, poliginia, sclavia și concubinajul. La întrebarea de mai sus vă pot răspunde cu usurință, nu au „cohones” necesare.

Să pornești o mișcare feministă în țări care chiar au nevoie de asta nu este la fel de ușor cum sunt obișnuite majoritatea feministelor care se joacă de-a „keyboard warriors”. Trebuie să ai coaie în primul rând și să-ți asumi ce repercursiuni violente pot urma. Oamenii din aceste țări sunt indocrinați cu anumite principii pentru care sunt în stare să omoare, nu au nici o reacție la protestele de tip „tits out”.


Promovarea stereotipurilor legate de femei

Promovarea stereotipurilor este deasemenea o problemă majoră în feminismul de azi. Vor urma niște termeni mai ciudați dar am să încerc să-i explic cât pot de bine.

Primul termen ar fi cuvântul bimbo și cum multe femei și-l însușesc și adoptă o atitudine naivă, mai pe scurt bimboficarea este echivalentă cu pițiponceala. Diminuează valorile femeilor acestea fiind reduse doar la corpul lor.

Există un trend pe Tiktok în care femeile spun cele mai absurde povești și le scuză cu faptul că „i’m just a girl”. Mi se pare un trend care în loc să lupte cu stereotipurile de tip femeile nu stiu să conducă, mai mult le încurajează.


Sindromul „pick me”

„Pick me” este un nou slang folosit în rândul tinerilor pentru a descrie pe cineva care exhibă în mod deliberat un comportament prin care se încearcă să-i mulțumească pe alții (de cele mai multe ori sexul opus), în timp ce acționează ca și cum ar fi inconstienți de faptul că acesta este comportamentul lor, chiar dacă cu siguranță sunt conștienți.

De exemplu, să zicem că sunt cu un grup de femei care vorbesc despre cât de frumoase sunt femeile care nu se machiază și cele care se machiază au cu siguranță stima de sine scăzută. Eu deși am avut doar genul de iubite care se machiau, am să spun că aceștia au dreptate și că nu înțeleg de ce femeile pun aceste „chimicale” pe fața lor, tot acest discurs doar pentru a mă simți că fac parte din turma lor sau că sunt mai apreciat. Cine știe, poate mai urc în ochii lor…

Faza e că majoritatea oamenilor fac și spun anumite lucruri doar pentru a fi mai apreciați, conceptul de „turmă” există de când e lumea. Problema vine atunci când oamenii nu mai au parte de liber arbitru pentru a-și raționa alegerile lor.


Hook up culture, despre hoe phase

„Hook-up culture” și „hoe phase” sunt două concepte care sunt adesea discutate în ziua de azi. Hook-up culture este un termen folosit pentru a descrie relațiile din ziua de azi și cum majoritatea caută relații sexuale fără implicații de tip emoțional sau angajamente pe termen lung. Acest fenomen a fost influențat și de aplicațiile de dating precum Tinder, care după părerea mea ne-au distrus generația. Oricât de empowering încearcă să facă unele femei să pară Tinderul, adevărul este că acest mod de întâlniri online este foarte periculos și pot degenera în cazuri de răpire, abuz sexual, șantaj etc.

„Hoe” sau pe românește „vagaboantă”, este o argou pentru o femeie care este deschisă și activă în explorarea vieții sexuale și a mai multor parteneri sexuali fără atașament emoțional. „Hoe phase” poate fi văzut ca o perioadă în viața unei femei în care ea explorează și își exprimă liber sexualitatea, fără a fi limitată de „normele sociale” sau de „judecăți morale”.

Nu știu cum ajută dormitul cu un număr cât mai mare de bărbați la emanciparea femeii, dar cu siguranța ironia sorții duce ca această acțiune să obiectiveze femeia, nu să o facă mai puternică. Nu o luați în nume de rău, la fel e și la bărbați, aceste faze nu duc la dobândirea unor abilități sexuale maestruoase sau câstigarea unui premiu, ci maxim la mai multe boli cu transmitere sexuală.

Sexul este ceva firesc pentru oameni și ar trebui normalizat, însă normalizarea nu a însemnat niciodată un exces.


Modelele feminismului pentru adolescenți în 2024

Când vine vorba de modele ale feminismului nu prea ai de ales. Desigur putem vorbi despre Joan D’arc, Sylvia Plath, Marie Curie și multe altele, dar for real now, în ziua de azi sunt remarcate mult mai mult vedetele de tip -A. O temă comună la toate vedetele mari declarate feministe cu piese precum „God is a woman” și „The man”, Ariana Grande și Taylor Swift sunt două exemple care au înșelatul ca temă prezentă în unele melodii.

Cum poate o feministă să susțină femeile gen „women support women”, dar să-și înșele partenerii și să se bage în scandaluri amoroase cu bărbați aflați deja în alte relații?

Și eu mă întreb asta, mai ales odată cu recentul scandal în care Ariana Grande este din nou în centrul atenției după ce l-a părăsit pe co-starul ei din „Wicked” după ce aceasta l-a făcut să-și părăsească familia și să ajungă la  divorț. Aceștia s-au despărțit după 3 luni de relație, bărbatul și-a lasat soția pe care o numea cea mai bună prietenă a sa, cu care avea o relație de 10 ani, pentru o vedetă care l-a părăsit după ce s-a plictisit de el. Deși anunțul este unul trist s-ar putea ca acesta să fie o lecție pentru bărbați și nu numai.


Feminismul oportunist românesc aka au aflat și româncele cum să profite de acest val

Despre feminismul oportunist am auzit recent din cauza Erikăi Isac și a valului pe care l-a provocat cu cele două piese scoase recent. Nu știu dacă ați urmărit interviurile sau materialele în care apare aceasta, însă vă pot spune că adoră să se numească „feministă”. Cu orice ocazie folosește acest termen pentru a aduce în discuție cum tema melodiilor ei este una feministă și pentru agenda feminină. Ok we get it, acum trecem la următoarea remarcă făcută de mulți, dacă vreți o putem numi și conspirație, această conspirație constând în faptul că Erika are o echipă foarte bună de PR, management și producători care au știut exact ce o să înnebunească adolescentele din România.

Sunt sigur că aceștia s-au întrebat ce lipsește din peisajul muzicii Românești și au venit cu ideea de a aduce rappereală americană feministă de tip Megan The Stallion și la noi. După mine aceasta s-ar putea să fi avut o tentă care să aibă ca țintă publicul feminin, dar probabil a fost doar un caz de feminism oportunist pe care aceasta îl mulge la maxim acum.

Sincer mă bucur că există și astfel de artiști români, până la urmă avem nevoie de diversitate, însă la fel ca și exemplele americane, ce să vedeți, și Erika Isac a înșelat și a recunoscut asta cu o atitudine tip „și ce-i greșit?”.


Ca punct final, aș vrea doar să las o sugestie după ce v-ați obosit să citiți până aici: Înainte de a da hype unui movement sau persoană, interesati-vă ce și de ce promovează.

Dragi doamne și domnișoare, rămâneți frumoase, feminine și puternice. Nu vă lasați influențate de ce e acum în trend. Cultivați feminitatea rămânând unice, cu stimă de sine, cu performanțe în domeniul în care activați. Cine știe, poate veți fi un model bun de urmat de către noua generație.


 

Categorie: Opinii
Etichete: Ariana Grande, erika isac, feminism, pseudo feminism
Distribuie:
Articolul anterior
UTA – FC VOLUNTARI 4-3 (1-2) | Și acum se mai marca dacă se mai juca!
Articolul următor
Peste 450 de creatori evrei îl denunță pe Jonathan Glazer

1 comentariu. Leave new

  • Corect… Aproape fel se intampla si cu fenomenul de corectitude politica… Egalitatea a devenit inegalitate. Oricum se fac tone de bani de pe urma misandriei, eticheta e „barbatii sunt nacisisti”

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

Evoluție vs cinism 2-0

Pentru nevoile noastre firești, imediate, am făcut totul. Născocirile și invențiile ne-au adus astăzi la un nivel foarte ridicat. Dacă pentru a mânca, la început, ne ajutam de bâte acum…
gheorghe schwartz

Răspunzându-le prietenilor

Nici nu mai este necesar un cutremur pentru a se prăbuși clădirile. Îngrozită, proprietara unei firme mi-a spus că pereții au început să crape. ATENȚIE! ÎN FOSTA PIAȚĂ A CATEDRALEI…