Din seria GĂRILE NIMĂNUI – Haita din Răpsig a distrus Halta din Răpsig… dar locul are un potențial enorm!

507ae10e e507 4244 aba1 e13739f66424
Distribuie:

 

Halta din Răpsig e ceva ce nu vrei să vezi nici în poze.  Ca unul care a văzut la viața lui câteva horroruri rusești, irlandeze, islandeze, underground și nerecomandate nimănui, vă spun: n-am văzut la niciunul dintre ele un afiș mai tare decât o poză cu halta din Răpsig.
Halta Răpsig e capitala horrorului pe ruta Arad – Brad – traseu pe care există o concurență la „gări în care nu vrei să cobori, darămite să rămâi” de te doare mintea!

Am scris o singură dată despre bătăile din birturile din Răpsig… era să mi-o iau în freză de la genul ăla pentru care bătaia-i ca pentru tine o partidă de table, o frecție… bine măcar că pentru asta trebuia să mă fi dus acolo… ceea ce – poate mă repet – nimeni n-are de gănd.  O explicație logică a halului în care le-a ajuns halta  ar fi că Răpsigul fiind (aproape sigur) satul cu cel mai mare număr de bătăuși pe cap de locuitor din județul Arad  – cum fras` să scape gara nedemolată?„Haita din Răpsig a distrus halta din Răpsig” deci!
Bă, frate… o haltă aveați și voi – și pe aia ați distrus-o! – cum ar zice nemții…

Avem soluții – avem salvare!

Răpsigul, așa demolată cum îi e halta, are, totuși, un potențial imens: cel de „Capitală Culturală a Horrorului de Pretutindeni”! „Culturală” în adevăratul sens. Demn de exploatat… trebuie încercat un proiect în sensul ăsta: „HORROR-FESTIVAL@Răpsig” gen. „Iarna în haltă la Răpsig – 48 de ore de groază”… și numa` tre să pui o cameră deasupra și să dai live… să vezi tu cum îți cade Lars von Trier la picioare și-ți dă Tarantino friend request.
Deși nu prea cred că te ține fără minim 500 de bodyguarzi… câți locuitori apți de bătaie are Răpsigul (bine măcar că nu-s așa de mulți și stau acasă!) – dar dacă treci peste acest inconvenient, să vezi ce de bilete vinzi!

Teaser:  Coboară unu  în halta Răpsig cu un rucsac, obosit și plin de probleme (ce dreaq de om odihnit și fără probleme s-ar duce la Răpsig?… iarăși mă repet). Nimeni, nimic. E frig ca dracu și începe să se-ntunece. De frig ce e și de hăbăucit de peisaj, omul nostru nici nu știe încotro e Răpsigul și, mai ales, de ce. Din întunericul abia format ies două siluete negre îmbrăcate în gri.

Categorie: Pamflete
Etichete: capitala horrorului, halta din rapsig, rapsig
Distribuie:
Articolul anterior
Elevii din Pecica și Sânnicolau Mare, implicați în proiectul de educație nonformală „Cărțile Copilăriei”
Articolul următor
Mărțișoare și incantații de primăvară la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” [FOTO]

7 comentarii. Leave new

 • Inca un loc de…..sherbet pe harta Aradului. Locuri de adventura si haiducie. Mai sunt ele…Cuvin, Tipari, Pilu, Zabrani. Clasa a doua pana si printre satucele aradene. Unde sunt ardelenii nostri neaosi? Nu au mai lasat ca amintire ‘nici urma de cal’. Asta e pentru conoseurs draga L V

  Răspunde
 • avatar of a.rădeanu
  A.Rădeanu
  2 martie 2018 10:38

  Oho, halta Răpsig arată bine, are acoperiș, poate și budă. Mergeți să vedeți alte ruine, care-s halte doar pe harta CFR-ului. Tot pe hărțile alea puteți găsi localități care or fi fost pe vremea pecenegilor și cumanilor, că acum nici măcar situri arheologice…

  Răspunde
 • Lăsați că nici la Almaș nu e mai bine. Gara care a devenit haltă, apoi ruină.

  Răspunde
 • avatar of ramona zopota
  Ramona zopota
  4 martie 2018 10:02

  Voi aveti ceva dreptate dar hai sa nu dam vina doar pe ,,batausi” din sat, vorbiti ca si cum in sat ar locui doar batausi si betivani si mi se pare ca e lipsa de respect sa generalizati. Imi aduc aminte cand mergeam la scoala la Sebis si asteptam trenul cand avea intarziere cu orele, din cauza zapezi, se facea foc in salile de asteptare dar lucrurile sau schimbat in timp si nu doar din cauza batausilor din sat.

  Răspunde
 • Gara din Pâncota nu ați observato?..
  Macar halta din Rapsig are acoperiș.si mai poti sta in ea ,atat ca nu este caldura..dar gara din Pâncota nici acoperiș nu are si este aproape toata dărâmata

  Răspunde
 • avatar of tătar ioan
  Tătar Ioan
  19 mai 2019 19:04

  Locuiesc în Răpsig din anul 1955. Pe timpul acela și pînă în anul 1974 în Răpsig erau trei linii, prima către clădire era pentru încărcat-descărcat vagoane cu balast-nisip, îngrășăminte chimice, sfeclă de zahăr , tutun, cânepă, animale( în 1973 au fost aduse vaci din Moldova, iar în 1983 au fost aduse vaci din Scornicești fiind că pășunea din Răpsig este cea mai bună din România fiind bonitată cu+10,a doua Balta Brăilei.

  Răspunde
 • avatar of florea virgil
  florea virgil
  20 mai 2019 14:34

  Lucian, poate n-ar strica să-l întrebăm pe domnul Cuc despre valoarea de inventar a gării.Pentru că fiind veche s-ar putea să aflăm că e patrimoniu și atunci se schimbă modificarea. Locomotivele vor fi obligate să salute regulamentar, mecanicii cu mâna la chipiu după ce își vor fi curățat unghiile. Și atunci să vezi turism din curiozitate.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie