Dr. Rodica Roșca (MEDIAR): RESPONSABILITATE, PASIUNE, PERSEVERENȚĂ

rodica rosca
Distribuie:

 

Mi se întâmplă rar, tot mai rar, să întâlnesc oameni care să îmi dea speranță,  speranța că oamenii pot fi mai buni, că pot ajuta în mod concret, că pot depăși obstacole uriașe și pot schimba lumea în ceva mai bun. Am fost îndeajuns de norocos să întâlnesc un astfel de om, un om care mi-a dovedit, în repetate rânduri, că încrederea mea, atât de încercată, în umanitate, nu e în zadar.
Rodica Roșca e o forță a naturii. A reușit să clădească și să dezvolte una dintre cele mai importante clinici din Arad, MEDIAR, pe o nișă destul de disputată, cea a medicinei muncii. Portofoliul de clienți este absolut impresionant, iar dezvoltarea companiei tinde către un trend spectaculos. Ceea ce, însă, este cu totul deosebit, e faptul că Rodica a reușit să facă toate acestea fără a face rabat de la calitățile esențiale de om și medic: răbdare, compasiune, empatie, bunătate. Rodica Roșca este un om eminamente bun, un om cum rar mi-a fost dat să cunosc, și un exemplu viu al dictonului ce spune că omul sfințește locul. Când și-a găsit timp, în programul foarte încărcat, să îmi răspundă la câteva întrebări, am profitat de ocazie. Și a meritat. A ieșit unul dintre cele mai bune interviuri.

Când și cum a început totul?

„Totul a început în 1973, la maternitatea din Chișineu Criș, iar în 2003 se năștea la maternitatea de firme din Arad (ORC) firma Medici’s. De obicei fiecare firma are o mama și un tată, dar această firmă era, încă de atunci, o firmă deosebită, așa că a avut 4 mame și un tată mentor (Adrian Bădescu). Deci putem spune ca are ADN românesc autentic.
Dar, știți cum se spune: Copilul cu multe moașe ramâne nemoșit”, deoarece mamele erau nevoite să aibă grijă și de sora sa mai mare, Medici’s Timișoara, și astfel a fost necesară o doică în Arad. Asa ca, încă din primele luni de viață, Medici’s a fost crescut de mine, la început mai stângaci, apoi cu tot mai multă pricepere și iscusință, legătura dintre noi devenind una solidă. Iar atunci când te crește doica, începi să semeni mai mult cu ea decât cu părintii naturali, ceea ce s-a întâmplat și în cazul Medici’s Arad.”

Perioada de școală din ciclul primar  a urmat-o în Arad, moment în care s-a desprins definitiv de părinții naturali, dar de la care a moștenit genele sănătoase, și, din 2010, i-a îmbrățișat cu inima deschisă pe părinții adoptivi, Rodica Roșca și Marius Ciobanu.  De atunci răspunde la numele de alint, Mediar, o îmbinare armonioasă a vechiului nume, Medici’s Arad.

„Astfel am crescut împreună, an de an dezvoltându-ne abilitățile și învățând să avem atitudine și prestanță.  Provocările nu ne-au ocolit, acestea reușind pentru o perioadă să ne unească, până când, într-o zi din 2013, a apărut în viața noastră marea provocare, cea care ne-a schimbat radical viața și anume: despărțirea părinților adoptivi.”

A urmat o perioadă de haos, de căutări, de frustrări și de nemulțumiri. Nu știa ce urma sa facă mai departe, nu știa cu cine să rămână sau în cine poate avea incredere. La fel a simțit și mama și, practic, amândouă credeau că vinovată pentru ruptură este cealaltă.
Dar, așa cum e în firea lucrurilor, au decis să ramână împreună și, din 2013 încoace, Rodica Roșca și Mediar au învățat să se iubească una pe cealaltă, să se asculte reciproc, să investească în propria imagine, să își revizuiască valorile de bază, să își facă prieteni, să ajute necondiționat, să se perfecționeze și să fie perseverente pentru a fi pregătite pentru succes.
„Iar succesul a venit. Și astfel, în acest an, eu și Mediar sărbătorim aniversarea de 15 ani, ceea ce este posibil datorită consecvenței noastre. Suntem conștiente că provocările nu se opresc aici și suntem hotărâte să le transformăm în oportunități.”

Care sunt valorile după care te ghidezi?

„Responsabilitate: responsabilitate față de mine, față de angajați, față de clienți și față de oameni în general și de starea lor de bine, fiindcă în medicină este vorba despre a-i ajuta pe oameni
Pasiune: pasiune față de meserie, pasiune față de oameni, pasiune față de viață, deoarece pasiunea este motorul care ne conduce
Perseverență: Aristotel spunea „Suntem ceea ce facem în mod repetat. prin urmare excelența nu este o acţiune, ci un obicei.”

Cine ți-a fost mentor?

„Am învățat câte ceva de la fiecare persoană cu care am interacționat, deoarece eu cred cu tărie că am ceva de învățat de la fiecare om. Iar cel mai mult l-am imitat, voluntar sau involuntar, pe Adrian Bădescu, fondatorul grupului de clinici Medici’s Timișoara.
De asemenea mentori de nădejde mi-au fost și îmi sunt cărțile. Autori ca Dale Carnegie, Seth Godin, Simon Sinek, John Maxwell, Anthony Robins (și lista poate continua) au contribuit semnificativ la formarea mea.”

Cum se împacă antreprenoriatul cu femeile?

„O să îmi permit să vin cu date tehnice. Rezultatele studiului Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2018 arată că, din totalul afacerilor din România, 28,9% sunt deţinute de femei și acest procent este în creștere de la un an la altul. Aceasta înseamnă că femeile au abilitățile necesare și mai ales au curajul de a fi antreprenor, precum și capacitatea de a se organiza eficient astfel încât să îmbine armonios viața personală cu cea profesională.
Am convingerea că femeile antreprenor din România au din ce în ce mai multă putere, pentru că știu să construiască pe termen lung, investesc în relațiile interumane, sunt mai responsabile, mai implicate social și mai puțin coruptibile. Iar o lume mai bună pentru femei e o lume mai bună pentru toți.”

Dacă ar fi să dai timpul înapoi, ai face același lucru?

„Focusul meu este pe viitor, nu pe trecut.”

Cum e să fii exemplu, mentor?

„Sunt mândră sa fiu mentor pentru tânăra generație și să contribui astfel la susținerea valorilor românești. Una dintre valorile mele și ale firmei mele este aceea de contribuție. Și tocmai de aceea sunt membră în Lions Club Arad 2007, iar Lions și Mediar fac echipă bună împreună, implicându-se activ in soluționarea nevoilor comunității.
Iar pentru a putea scala aceasta contribuție, intenționez să îmi dezvolt abilitatea de public speaking și să particip împreună cu colegii mei din Bizz Club Arad și Bizz Club România la conferințele și cocktail-urile de business pe care le organizăm împreună și să transmit cât mai multor români informațiile pe care le-am dobândit în acești 15 ani de experiență Mediar, deoarece visul meu este să contribui la educația medicală a fiecărei persoane cu care interacționez și la implementarea unei gândiri orientate către prevenție medicală.”

Un sfat pentru tinerele care ar vrea să își facă o afacere pe cont propriu.

„Singurele sfaturi pe care le dau sunt cele medicale, în calitate de medic, deoarece în antreprenoriat nu există o rețetă de business. Pot spune ca există câteva puncte cheie, precum perseverență, empatie, dedicare, intuiție, răbdare, acestea fiind caracteristici native ale femeilor. Ceea ce le pot eu recomanda tinerelor care își doresc propriul business este să își urmeze intuiția.”

Cum reușești sa faci atât de multe în 24 de ore?

„Pentru că folosesc tehnologia 3M (Medicina Muncii Mediar), în varianta 2R (Rodica Roșca). Și time-management eficient.”

Cât de importantă este echipa? Dar munca, în general? Dar dragostea?

„Echipa este foarte importanta și sunt mândră de echipa mea. Membrii echipei mele îmi aduc aminte în fiecare zi că nimeni nu poate fluiera singur o simfonie, ci este nevoie de o orchestră pentru a o cânta.
Cât despre muncă, se spune ca munca este o boală și de aceea a apărut Medicina Muncii. Eu cred că munca este o binecuvântare și de aceea a apărut Mediar.
Iar dragostea este liantul.”

Categorie: Dialoguri
Etichete: Basil Muresan, dialoguri, Dr. Rodica Roșca, MEDIAR, personalitati arad
Distribuie:
Articolul anterior
ȘANTAJ cu „tematică sexuală” în formă continuată pe ruta Zărand – Chișineu Criș… Franța! Doi soți au fost reținuți de polițiști pentru că au amenințat o femeie cu publicarea unei fotografii compromițătoare pe FACEBOOK dacă nu „cotizează” cu 3000 de euro
Articolul următor
Ionuț Popa testează trei jucători OFENSIVI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie