Eroarea generației Z

livia opinie scaled
Distribuie:
Eroarea generației Z: copiii catalogați ca și „needucați”, cărora nu li se asigură educație

Suntem la început de an școlar și, ca de obicei, apar articole peste articole despre noile structuri ale anului, avalanșe de citate motivaționale care implică educația, dar și despre aceleași probleme esențiale ale sistemului care se repetă de zeci de ani. Dar mai vorbește cineva și despre nevoile copiilor, sau doar îi facem o prioritate falsă în prima și ultima zi de școală, iar mai apoi dăm cu noroi în ei?

Toată lumea dă în general vina pe copii

Ei sunt greșiți, ei sunt lipsiți de control, ei ajung benevol în anturaje și nu mai au respect.

Dar mai au pentru ce să aibă respect?

Generația Z este cea născută între gadgeturi, veșnic învinovățită și denumită „îndobitocită” de tehnologie.

Dar niciuna din celelate generații, care sar imediat cu gura și pun mâna pe piatră s-o arunce, nu se gândesc cum ar fi fost ei dacă se nășteau în această generație.

Ne luăm de ei că ascultă Gheboasă și Yny Sebi și se îmbată pe la party-uri.

Dar generațiile trecute au experimentat orgiile anilor 60-70, libertinismul extrem de după revoluție, bairamurile în care toată lumea se făcea muci, viața de discotecă, fumatul de Carpați la vârsta de 10 ani, etc…

Este un cerc vicios de judecăți, cei mari judecă generația Z pentru tot ce apucă, iar generației Z a început să nu-i mai pese, pentru că se simte neînțeleasă.


Ca să înțelegem paradoxul:

Noi vrem copii educați, dar tot noi i-am adus pe lume într-o societate stricată nu de ei, ci de cei d-intaintea lor, adică tot noi.

Și ne uităm în jur și ăștia mai mari constatăm că avem puține cazuri de copii cu care ne mândrim. Și dacă stăm să ne gândim, o facem doar când iau un 10 la bac sau ajung locul 1 la o olimpiadă, dar le aruncăm cu noroi în ochi în celalte 364 de zile ale anului.


Pe lângă faptul că sistemul educațional dă chix de ani de zile, și asta o zic și seniorii, nici noi nu avem răbdare cu ei.

Așteptăm educație de lux din partea lor și îi scuipăm când n-o primim, dar ne crucim când vedem cine și ce le predau, aruncând cu tipicul citat „pe vremea mea se făcea școală…”.

Și de oricâte ori avem ocazia, ne luăm de ei, legat de orice.

E ca și cum împuști un om și te aștepți să-ți zâmbească și să-ți și mulțumească, pupându-ți tălpile.


Generația Z este confuză. Confuză pentru că trăiește într-o lume paradoxală, li se cer prea multe, toată lumea are așteptări de la ei, să fie copii când sunt copii și să fie adulți când e cazul.

Generația Z trebuie să fie respectuoasă și empatică, dar Cine o respectă și este empatică și cu ea?

Nu mai tăiați aripile generațiilor noi, încercați să le- nvățați cum să-și mențină aripile sănătoase!


 

Categorie: Opinii
Etichete: educatie, generația z, opinie
Distribuie:
Articolul anterior
Clopoțelul a sunat și la penitenciar
Articolul următor
Trei români în marșarier, pe contrasens, într-un SUV… către involuție

1 comentariu. Leave new

  • Nu li se asigura educatie, dar cand vine la inceput de scoala un profesor nou si isi intreaba elevii ce le place sa faca in timpul liber, cei de a 6-a zic “sa bag la pacanele” si cei de-a 8-a “sa ne drogam”… E true story. Iulia Aida oare cum ar raspunde la aceste provocari daca ar fi de partea cealalta a baricadei numita catedra? :)))

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

alexandru v. mureșan

GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (10)

    LUMEA CA O VOMĂ sau GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (x) Scrisoarea a șasea: TRIPLĂ SCRISOARE-DESCHISĂ CĂTRE: MINE, NIMENI ȘI NIMIC PREAMBUL SAU JUSTIFICARE pentru un ipotetic Factor Poștal pe care…
virgil florea

TENDINȚE VS. FINALURI

Cum spuneam într-un articol mai deunăzi, observăm, analizăm, și pe cât psobil încercăm să ne punem la adăpost. Auzim din cabană rostogolirea avalanșei, știm cât de pericuoloasă este, fugim cât…
virgil florea

UNIUNEA ISLAMICĂ EUROPEANĂ (3)

Ne dezvoltăm, ca indivizi, datorită în mare parte unei capacități cu care ne naștem fiecare. Se numește observare. Nu este măsurabilă și deci nu putem vorbi despre o scală care…
alexandru v. mureșan

GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (7)

LUMEA CA O VOMĂ sau GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (vii) Scrisoarea a treia: SCRISOARE-DESCHISĂ CĂTRE EXCELENȚA SA, Monsieur Le President de la Republique Francaise, EMMANUEL JEAN-MICHEL FREDERIC MACRON Monsieur le…