Cum s-a desfășurat expoziția „Laborator Speculativ Doar Mâine” 1.0 de la Campusul UPT

laborator speculativ
Distribuie:

Expoziția „Laborator Speculativ Doar Mâine” 1.0 s-a deschis pe data de 14 noiembrie 2023 cu un vernisaj la UPT Campus Creativ Timișoara și s-a încheiat recent, în 30 noiembrie.

laborator speculativ 

Expoziția oferă o perspectivă asupra inovațiilor, a ideilor noi sau a soluțiilor creative la diverse provocări sau probleme actuale, dintr-o perspectivă a unor posibile dezvoltări, rezolvări sau deturnări de situații. Este un mediu în care participanții își pot prezenta munca, adesea printr-o varietate de formate, cum ar fi lucrări, prototipuri, instalații interactive sau alte tipuri de manifestări artistice și tehnologice.

Această expoziție servește ca o platformă pentru a împărtăși rezultatele și descoperirile din cadrul laboratorului speculativ cu publicul larg, oferind o oportunitate de a prezenta și de a discuta ideile inovatoare și soluțiile potențiale dezvoltate în cadrul acestui program experimental. Gândirea speculativă este o modalitate de întrupare a lui „ca și cum” și, în principiu, are în spate un scenariu despre viitor sau despre ceva imaginat care nu există, însă răspunzând la întrebări și probleme reale sau plauzibile cu soluții care combină creativitatea cu tehnologia și știința.


Expoziția „Laborator Speculativ Doar Mâine” este o prezentare a rezultatelor și a experiențelor din cadrul inițiativei „Doar Mâine”.

Expoziția propune o incursiune în abordarea speculativă a problemelor actuale, oferind privitorilor posibilitatea de a explora dezvoltări, rezolvări sau deturnări de situații prin ochii tinerilor artiști. Procesul creativ implică o perspectivă critică asupra prezentului, metode de cercetare prin artă și imaginație speculativă pentru a contura posibile viitoruri alternative. Expoziția se axează pe patru coordonate principale: abordarea speculativă (în design, ficțiune sau realismul speculativ), legătura cu prezentul (explorând teme precum crizele actuale și noile tehnologii), interactivitatea (atât digitală, cât și analogică) și conceptul de laborator (transparența cercetării artistice).” – spuneNita Stoica, președintele Asociației „Doar Mâine”

Sursa foto: Post-Educația

Scopul proiectului este dezvoltarea unui laborator interdisciplinar de educație, cercetare și creație artistică contemporană și crearea în cadrul acestuia de activități și conținuturi care se centrează pe utilizarea unei metodologii speculative.


Expoziția cuprinde lucrări care abordează problemele actuale, dintr-o perspectivă a unor posibile dezvoltări, rezolvări sau deturnări de situații. Procesul realizării acestor proiecte implică o abordare critică a prezentului, metode de cercetare prin artă și metode speculative de imaginare a unor viitoruri alternative. Gândirea speculativă este o modalitate de întrupare a lui “ca și cum” și, în principiu, are în spate un scenariu despre viitor sau despre ceva imaginat care nu există, însă răspunzând la întrebări și probleme reale sau plauzibile cu soluții care combină creativitatea cu tehnologia și știința.

În acest sens, conceptul curatorial al expoziției se axează pe următoarele coordonate artistice și interdisciplinare: abordarea speculativă (care poate fi: designul, ficțiunea sau realismul speculativ, în ordinea complexității ideii din spatele lucrării), legătura cu prezentul (subiecte legate de crizele actuale, noile tehnologii etc.), interactivitatea (digitală sau analogică) și laboratorul (transparența cercetării artistice).

Expoziția cuprinde lucrări interdisciplinare la intersecția dintre artă, cercetare și noile media, realizate de tineri de la o serie de facultăți din țară și din afară.


În cadrul expoziției au avut loc și două evenimente speciale conexe:

Atelierul „Post Growth Toolkit [The game]” coordonat de Katharina Amman și dedicat elevilor și o dezbatere despre „Cercetarea artistică, practică academică sau necesitate a artistului?„  de lansarea în premieră a volumului Cercetarea Artistică, practici și metode al lui Alexandru I. Berceanu.

Sursa foto: Post-Educația


Au expus:

De la Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest Timișoara: András Hunor, Bogdan Matei , Andrei Pituț,  Sânziana Gheorghe (coord. Lector Univ. Dr. Mihai Zgondoiu, Lector Univ. Dr. Bogdan Rață).

De la Universitatea Politehnică Timișoara: Călina Crestin.

Tehnologii interactive pentru arte performative și media (ITPMA) UNATC București: Andrada Baleanu, Simona-Diana Chiru, Lorena Cocora, Radu Condrache, Caty Samata, Selina Yilmaz (coord. conf.univ.dr Alexandru Berceanu, lect.univ.dr Grigore Burloiu).

Digital Interactive Arts, Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj: Flavius Coman, Nicoleta Vlad (coord. Lector specialist Adelina Bulibașa).

Facultatea de Design, Universitatea Aurel Vlaicu Arad: Anca Memete (coord. Dr. Lector Univ. Laurian Popa).

Kunstuniversität Linz, Austria: Sam Bunn , Ruth  Größwang, Severin Standhartinger (coord. Sam Bunn).

Design Academy Eindhoven, Olanda: Katharina Ammann.

Partenerii Furna Art & Culture Linz, Politehnica Timișoara.


Expoziția a avut acces gratuit.

 

Proiectul Laborator Speculativ Doar Mâine care face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.


 

Categorie: Educație
Etichete: asociația Doar Mâine, doar mâine, expoziția laborator speculativ doar mâine, laborator speculativ, timisoara capitala culturii 2023
Distribuie:
Articolul anterior
Programul pregătit de Filarmonica Arad pentru Decembrie-Ianuarie
Articolul următor
Tânăr de 25 de ani, condamnat la un an de închisoare cu executare pentru tentativă de furt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta 1 large

Un campionat de ținut minte!

UTA – FC U CRAIOVA 1948 3-1 (2-0) Au marcat: Luckassen (6), R. Pop (31), J. Pedro (67) – Ibrahim (87) 6 mai 2024, ora: 18:00, stadion: „Francisc Neuman“, temperature:…
uta dinamo scaled

SĂRACĂ IRIMA MEA!

UTA – DINAMO: 2-1 (1-1) Au marcat: Micovschi (41), Freitas (90+2,penalty) – Politic (8) 06.11.2023, ora:18,00, stadion: „Iuliu Bodola”, spectatori: 8000. UTA (antrenor Mircea Rednic): Iacob – Capușă, Conte, Stolnik,…