Judecătoarea Adriana Stoicescu: „Am trăit doi ani de coșmar, așteptând în fiecare zi să fiu LEGATĂ. Șansa mea a fost un infractor, azi condamnat, care a avut tăria să spună NU ofertei de reducere a pedepsei în schimbul CAPULUI MEU”

adriana stoicescu
Distribuie:

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru publicația BihorJust.ro judecătoarea Adriana Stoicescu care, în perioada 1 ianuarie 2015 și până la începutul lui 2021, a îndeplinit funcția de președinte al Tribunalului Timiș a vorbit  despre problemele din interiorul sistemului de Justiție din România dar și despre o perioadă dificilă din activitatea sa de judecător când a fost „vânată” , „amenințată cu lichidarea” și că „va zbura din sistem dacă nu tace.” Interviul este preluat parțial, cu acordul BihorJust.ro.

Reporter: De când sunteți judecător, care a fost cea mai dificilă situație în care v-ați aflat?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Nu știu dacă pot să identific o situație dificilă, cred că au fost mai multe. Profesional, pot spune că dosarele având ca obiect omor cu victime copii sunt cele pe care le percep ca fiind cele mai dificile, din perspectivă sufletească.

Reporter: Când ați decis să vă exprimați public opiniile? Ați avut vreodată vreo limită pe care v-ați impus-o, ceva de genul „despre aceste lucruri nu voi scrie niciodată”?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Nu a fost o decizie foarte bine analizată, recunosc. Am fost sfătuită să vorbesc public în perioada în care se vorbea despre o iminentă arestare a mea, așa încât mi s-a părut potrivit să ies și să vorbesc, pentru că mă știam nevinovată.

Am făcut-o prima dată când s-a pus problema testării poligraf a procurorilor DNA – Structura centrală, o chestiune care, personal, m-a revoltat.

Reporter: Sunteți criticată pentru că vă spuneți părerea public?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Uneori. Am fost acuzată de un coleg procuror că fac rău sistemului judiciar aducând pe tapet problemele din interiorul justiției.

90% din oamenii care citesc postările mele și apoi îmi scriu, însă, mă susțin. Recunosc că primesc mesaje private de la colegi, culmea, mulți procurori, care susțin pozițiile mele, dar care recunosc că le este teamă să se exprime public. Le mulțumesc încă o dată și îi asigur că le înțeleg temerile.

Reporter: De ce credeți că sunteți printre puținii magistrați care au curajul să spună lucrurilor pe nume? Se tem colegii dumneavoastră să își exprime public ideile?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Da, se tem. Majoritatea nu crede că cele apărute în spațiul public despre abuzurile unor procurori DNA sunt reale.

Eu îi înțeleg, pentru că nu au trăit această experiență. Statistic vorbind, colegii din materiile non penale nu știu ce s-a întâmplat, iar din cei care știu mare parte consideră că sunt fake-news. O mică parte, în sinea lor, sunt de acord cu ce s-a întâmplat, dintr-o eronată judecată a fenomenului. Însă, colegii din penal, de la nivelul tribunalelor și curților de apel, știu foarte bine ce s-a întâmplat în perioada respectivă, dar, din rațiuni pe care eu le înțeleg, preferă să tacă.

Reporter: Ați fost amenințată vreodată?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Da. Am fost amenințată cu „lichidarea” și că voi zbura din sistem dacă nu tac.

Reporter: Într-o postare pe pagina dumneavoastră de Facebook spuneați că ați fost „vânată” din cauză că ați spus „nu”. Ne puteți da detalii?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Mi s-a sugerat o anumită soluție și am refuzat să ascult. Și nu a fost doar o dată. Am pronunțat de fiecare dată soluția pe care am apreciat-o ca fiind legală, fără să țin cont de „sugestiile” binevoitoare.

Reporter: Considerați că sunteți sau ați fost victima sistemului?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Nu sunt o victimă în sensul propriu al cuvântului. Puteam să fiu, e drept, dacă un inculpat ar fi acceptat să formuleze un denunț mincinos împotriva mea. Am fost o victimă din perspectiva psihologică, am trăit doi ani de coșmar, așteptând în fiecare zi să fiu „legată”, așa cum le plăcea fanilor cătușelor să se exprime.

Da, recunosc, șansa mea a fost un infractor, azi condamnat, care a avut tăria să spună „nu” ofertei de reducere a pedepsei în schimbul „capului meu.”

Reporter: Care credeți că sunt principalele probleme din justiție?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Sunt multe, dar pot fi rezolvate prin comunicare și deschidere. Ce aș rezolva eu cu prioritate ar fi legiferarea faptului ca funcția de ministru al Justiției să fie ocupată de un fost judecător, neafiliat politic. De aici aș începe.

Reporter: Cum considerați propunerile de schimbare a legilor Justiției? Ce trebuie schimbat în justiția modernă și ce ar trebui păstrat?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Sincer, sunt multe chestiuni de bun simț, dar altele nu au nicio legătură cu bunul mers al justiției. Voi formula propuneri concrete când ne vor fi cerute oficial.

Reporter: S-au purtat și se poartă discuții referitoare la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Care este opinia dumneavoastră: trebuie sau nu desființată SIIJ?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: Am avut o serie de ieșiri publice pe această temă și nu aș vrea să le reiau. Ideea principală este că această structură trebuie menținută pentru a se evita o nouă avalanșă de abuzuri. Sunt de acord că organizarea secției poate fi ajustată, dar în niciun caz desființată.

Reporter: Cum vedeți proiectul prin care se urmărește reintroducerea în procesul penal a probelor obținute de servicii secrete?

Judecătoarea Adriana Stoicescu: O încălcare flagrantă a principiilor procesului echitabil, a statului de drept și a independenței justiției.

Interviul integral poate fi citit AICI – BihorJust.ro. 

 

Categorie: Dialoguri
Etichete: avocati, interviu, judecator adriana stoicescu, judecatori, procurori, SIIJ, sistem de justitie, Tribunalul Timis
Distribuie:
Articolul anterior
Liceul Tehnologic de Construcții și Protecție a Mediului Arad a câștigat ediția a IV-a a concursului regional în cadrul proiectului „BULLYNG-ul și libertatea de exprimare a elevilor”
Articolul următor
Seară de coșmar pentru turiștii (mai ales arădeni) care au ales să-și petreacă weekend-ul în Stațiunea RÂUȘOR! NU PENTRU TOȚI, însă: de-alde Bîlcea, Cadar… „invitații lu` domnu` Dan au avut curent de la PROTOCOL”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie