Navalnîi a fost avocatul nostru. Vom fi în stare să devenim avocații lui?

an poza articol
Distribuie:

Motto:

„Celor care mă pot auzi, le spun: Nu disperați. Mizeria care este acum peste noi nu este decât trecerea lăcomiei, amărăciunea oamenilor care se tem de calea progresului uman. Ura oamenilor va trece, iar dictatorii vor muri, iar puterea pe care au luat-o de la oameni se va întoarce la oameni. Și atâta timp cât oamenii mor, libertatea nu va pieri niciodată.”

(Charlie ChaplinDiscursul final din filmul „The Great Dictator”)


Nu urmărim în prezentul material să realizăm nică macar o scurtă biografie a lui Aleksei Navalnîi (1976-2024), ci să prezentăm cititorului activitatea acestuia cumva dintr-o perspectivă mai inedită, neabordată altundeva.

Scopul este ca printr-un fel de filtru al experiențelelor personale să înțelegem mai bine și să apreciem la justa valoare munca, lupta și extraordinara personalitate a lui Aleksei. 

La bază, Aleksei Navalnîi a fost de profesie avocat, considerându-l astfel un confrate. Dar mult mai mult decât atât, el trebuie să fie și să rămână un model (și) pentru orice avocat care a făcut din jurământul depus la înscrierea în Barou o mărturisire de credință, ci nu doar a repetat mecanic niște cuvinte lipsite de însemnătate personală.

Afirm acest lucru (și știu că următoarele rânduri îmi vor atrage multă aversiune/antipatie) în contextul în care surprinzător de mulți avocați își exercită profesia cu teamă, cu reținere, cu nenumărate constrângeri.

Câți dintre voi, dragi colegi, nu v-ați abținut să acționați în judecată finanțele publice (în ciuda nenumăratelor lor abuzuri atât față de voi cât și față de varii particulari) de teama unui control fiscal inopinat?

Câți dintre voi, dragi colegi, nu v-ați abținut să acționați în judecată varii alte instituții etatice (în ciuda nenumăratelor lor abuzuri atât față de voi cât și față de varii particulari) pentru că vreun membru al familiei dvs. este angajat acolo ori pentru a nu vă „pune rău” cu respectiva instituție?

Câți dintre voi, dragi colegi, nu v-ați abținut să angajați vreo cauză împotriva vreunui potentat al zilei (vreun căcănar de politician sau „om de afaceri”) ori vreun membru al lumii interlope?

 Și atenție, toate acestea pe teritoriul României, care în ciuda derapajelor sale instituționale este un stat democratic și că (în pofida multor aspecte negative) trăim totuși într-o societate democratică. 


Să mergem la nivelul omului obișnuit, care nu are nici autoritatea funcției  avocatului și nici cunoștiințele sale juridice. Câți dintre voi nu ați închis ochii și nu ați tăcut la varii abuzuri și acte de corupție petrecute la locul vostru de muncă, câți dintre voi nu v-ați temut să reclamanți pe X sau pe Y de teama poziției/calității deținute de respectivul (în ciuda faptului că v-a prejudiciat profund drepturile patrimoniale sau nepatimoniale), câte acte de violență domestică sau alte fapte ilicite nu au rămas nereclamante din pricina fricii victimei (și/sau a martorilor) față de agresor?

A se înțelege și a nu se uita niciodată:

Aleksei Navalnîi s-a luptat fără teamă și cu o demnitate (devenită deja legendară) împotriva unui imperiu condus de un scelerat (Vladimir Putin), deținător al unei puteri fizice și financiare colosale. Un imperiu condus de un ipochimen odios lipsit de orice bărbăție, de moralitate și integritate, de un laș dezgustător, incapabil (datorită terifierii de a pierde) să respecte regulile unei lupte drepte și legale, de un abject care a săvârșit acte de o pestilențialitate atât de morbidă încât îl exclud din regnul uman, aducându-l la nivel de secreție.

Iar această luptă a fost dusă de către Aleksei Navalnîi cu „arma” cuvântului și a penelului, prin exercițiul libertății de exprimare și prin apărarea drepturilor și libertăților fundamentale (democratice), pe care Vladimir Putin le destestă atât de feroce și pe care le încalcă astăzi sistematic propriului popor, iar mâine poate chiar ție.

Aleksei Navalnîi este un GIGANT, nu doar în această lume plină de pigmei abrutizați moral și spiritual.


Nu există ajutor prea mărunt. Te îndemn să sprijini și tu ANTI-CORRUPTION FOUNDATION, creată de către Aleksei Navalnîi, fundație care își continuă misiunea și după uciderea (doar) fizică a acestuia. Nimeni nu te poate învinge, până la urmă, dacă lupți pentru adevăr și libertate!


FOTO: https://acf.international/


 

Categorie: Opinii
Etichete: Aleksei Navalnîi (1976-2024), avocat, Bogdan Ionescu, Charlie Chaplin, Vladimir Putin
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 2] Mircea Rednic a fost externat, urmând ca de astăzi să se prezinte la antrenamente
Articolul următor
Ville Valo revine cu un nou concert în 2024 la Sala Palatului din București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

pandelea

Fă-te ziarist!

Cum naiba să te cobori la nivelul de a fi de acord când ești taxat drept „al patrulea” la… orice… adică primul fraier de după podium. Adică cel mai prost…