Cafeaua reprezintă o importantă sursă de antioxidanţi (polifenoli, acid clorogenic, quinide, trigonelină, teobromină, diterpene: cafestol şi kahweol) care neutralizează stresul oxidativ şi acţiunea nocivă a radicalilor liberi. De asemenea, cafeaua conţine crom, magneziu, potasiu.
Este un excelent stimulent al sistemului nervos, combate stările depresive, ne energizează şi îmbunătățește, pe termen scurt, memoria, atenția și concentrarea. Prin urmare, creierul tău va fi în alertă și atent la orice stimul din mediu. Consumul regulat de cafea, în cazul vârstnicilor a fost asociat cu o reducere a riscului de apariţie a maladiei Alzheimer, ameliorează memoria şi luciditatea.
Este utilă celor care doresc să slăbească. Cafeaua stimulează adrenalina, care ajută la arderea grăsimilor de depozit. Consumul unei cafele cu 20 de minute înainte de un antrenament te ajută să te antrenezi mai intens! Totul este să consumi cafeaua neagră deoarece laptele îi reduce proprietatea de a arde grăsimile.
Este un excelent remediu împotriva constipației datorită cofeinei care stimulează peristaltismul intestinal, accelerează progresia bolului alimentar şi relaxează sfincterele tubului digestiv. Din acest motiv, cafeaua este recomandată pacienţilor cu tranzit intestinal lent şi constipaţie cronică.
Are efect diuretic, efect care se datorează cofeinei din compoziție. Atenție însă la hidratare: mai multă cafea înseamnă și un necesar mai mare de apă pentru organism.
Reduce incidența diabetului zaharat de tip 2 şi creşte sensibilitatea la insulină. Magneziul şi potasiul din cafea îmbunătăţesc răspunsul celulelor la acţiunea insulinei. Potrivit unui studiu realizat de către cercetătorii de la Harvard Public Health, bărbaţii care au consumat mai mult de şase ceşti de cafea zilnic şi-au redus riscul de a dezvolta diabet zaharat cu aproximativ 50%, iar femeile cu 30%.
Reduce incidenţa afecţiunilor cardiovasculare şi markerii inflamaţiei.
Întrebări frecvente
Cum trebuie preparată cafeaua pentru a ne bucura de beneficiile acesteia?
Se recomandă consumul de cafea amară de tip espresso sau la filtru cu o linguriţă de miere naturală de albine. Cafeaua fiartă la ibric sau cea infuzată similar ceaiului în care zaţul este în contact cu lichidul creşte nivelul colesterolului. Sterolii din structura cafelei pot accelera sinteza de colesterol din ficat.
Evitaţi specialitățile pe bază de cafea bogate în calorii, îndulcitori artificiali, potențiatori de gust și grăsimi: frappé, cappuccino etc.
Când este indicat să bem cafeaua?
Cafeaua trebuie consumată între orele 10-12 pentru că atunci scade nivelul de cortizol din organism, iar organismul are nevoie de un plus de energie.
Pacienţii care prezintă ulcer sau esofagită de reflux trebuie să evite consumul de cafea pe stomacul gol datorită faptului că aceasta stimulează secreţia gastrică acidă.
Evitaţi consumul de cafea alături de ţigară, această asociere fiind extrem de nocivă.
Câtă cafea putem bea zilnic?
O ceaşcă de 225 ml pe zi este de ajuns pentru organism. Dacă se depăşeşte această cantitate pot exista efecte nedorite, mai ales în cazul pacienţilor cu diabet, anxietate, reflux gastroesofagian.
Cafeaua fără cofeină
Oprirea bruscă a consumului de cafea produce tulburări uşoare în 10-20% din cazuri, iar sindromul de sevraj apare doar la marii consumatori de cafea şi se manifestă prin dureri de cap, iritabilitate, nervozitate etc.
O soluţie simplă este înlocuirea cafelei clasice cu cea fără cafeină. Aceasta din urmă îşi păstrează conţinutul de polifenoli din varianta clasică şi poate fi consumată seara, înainte de culcare, fiind indicată în special pacienţilor cu hipertensiune arterială, persoanelor hiperactive, femeilor gravide şi celor care alăptează.
Alina Ciceu
Calificarea: Nutriționist
Domeniile de competență: Nutriție și dietetică
Serviciile oferite: Evaluarea compoziției corporale. Monitorizarea pe termen lung a statusului nutrițional. Managementul greutăţii. Consiliere nutriţională personalizată atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele cu diverse patologii: obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni hepatice, renale, intestinale etc.