Mămăliga are un conţinut bogat de vitamine şi minerale precum vitaminele din complexul B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu şi zinc.
Mămăliga prezintă o serie de beneficii pentru sănătate:
- este utilă celor care doresc să slăbească, conferind o senzaţie rapidă de saţietate datorită fibrelor alimentare din compoziţia sa
- reglează nivelul glicemiei, stimulează secreţia endocrină a pancreasului, fiind benefică pacienţilor cu diabet zaharat
- scade nivelul colesterolului, diminuând incidenţa afecţiunilor cardiovasculare
- reglează tranzitul intestinal datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare
- poate fi consumată şi de către cei care suferă de intoleranţă la gluten
- are efect diuretic şi, consumată cu regularitate, previne retenția de apă în organism
- întăreşte sistemul imunitar datorită conţinutului ridicat de zinc, fier, calciu şi proteine
- ameliorează gastrita hiperacidă și ulcerul: reduce aciditatea gastrică şi are efect calmant, sedativ
- îmbunătăţeşte capacităţile cognitive şi încetineşte procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10% şi este indicată în perioadele de stres datorită conţinutului de vitamina B1
- protejează vederea datorită zeaxantinei
- ajută la detoxifiere prin neutralizarea substanțelor toxice
- diminuează durerile menstruale
- reduce incidenţa afecţiunilor hepatice
- protejează împotriva artritei
- are proprietăți antiinflamatoare, tonice
Mămăliga reprezintă un bun înlocuitor pentru pâine, 100 g pâine fiind echivalentă cu aproximativ 400 g de mămăligă. Mămăliga fiartă tare conţine 25% glucide, iar mămăliga moale sau pripită are un conţinut glucidic de 10-15%.
Se recomandă consumul de mămăligă preparată din făină de porumb nemodificat genetic, de provenienţă organică, în amestec cu tărâţe de grâu, orz şi ovăz fiartă timp de 15-20 de minute.
Mămăliga poate fi servită în orice moment al zilei atât caldă, cât şi rece alături de legume sotate, pastă de avocado sau ca şi blat de pizza.
Alina Ciceu
Calificarea: Nutriționist
Domeniile de competență: Nutriție și dietetică
Serviciile oferite: Evaluarea compoziției corporale. Monitorizarea pe termen lung a statusului nutrițional. Managementul greutăţii. Consiliere nutriţională personalizată atât pentru persoanele sănătoase, cât și pentru cele cu diverse patologii: obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni hepatice, renale, intestinale etc.